Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SENIORENAPPARTEMENTEN EN DOORSTROOMWONINGEN

College: 'ja' tegen inbreiding Liempde

JAN HERMENS

Eerst inbreiding, dan uitbreiding, luidt het devies van de provincie. In Liempde is nu sprake van twee inbreidingsplannen. Het gaat om zes seniorenappartementen aan de Nieuwstraat, in de achtertuin van de oude burgemeesterswoning aan de Dorpsstraat 9 en vijf doorstroomwoningen in de achtertuin van de woning aan de Oude Dijk 33.

Het College van B en W van de gemeente Boxtel heeft er dinsdag over vergaderd en geeft groen licht aan de projecten.

Het principebesluit van burgemeester en wethouders wil niet zeggen dat er direct stenen gestapeld kunnen worden, maar de aanzet voor verdere planontwikkeling is gegeven. Wethouder Peter van de Wiel: ,,We zijn blij met deze plannen. Woningbouw is gewenst in Liempde. Zeker voor senioren en starters. De doorstroomwoningen zijn net wat duurder dan huizen voor starters. Ze zijn geschikt voor starters die toe zijn aan een volgende stap."

GEZAMENLIJK TERRAS

Het is de bedoeling in het appartementencomplex een 'community'-achtige sfeer te creƫren. Wethouder Van de Wiel: ,,We zien graag dat er contact ontstaat tussen de ouderen, juist omdat er veel eenzaamheid bestaat onder senioren. Vandaar dat de ontwikkelaar een gemeenschappelijk dakterras wil realiseren bij wijze van tuin en ontmoetingsplaats."

Een nog aan te leggen pad moet zorgen voor een makkelijke verbinding tussen de nieuwbouw en de naastgelegen seniorenwoningen op de plaats van de voormalige Witte School. ,,Daar wonen al ouderen, net als in de Kloosterhof. Er ontstaat als het ware een seniorencluster, vlakbij de voorzieningen in het dorp", aldus Van de Wiel. Het plan voorziet in een gebouw in twee lagen en een kap, waardoor drie woonlagen ontstaan. Initiatiefnemer en ontwikkelaar van het project is Peter van der Heijden, eigenaar van de voormalige burgemeesterswoning.

De tweede inbreidingslocatie betreft de achtertuin van Oude Dijk 33. Er ligt een plan voor vijf doorstroomwoningen. Die zijn, als ze er daadwerkelijk komen, te bereiken via de Pauwkesstraat. Wethouder Peter van de Wiel: ,,Er ligt nu een parkeerterrein dat aan het planperceel grenst." Hoewel de exacte invulling van het project nog niet vaststaat, bestaan er al schetsen waarop de plekken zijn ingetekend waar de woningen moeten verrijzen. Het gaat om een rijtje van twee en een rijtje van drie woningen.

Nu het College van B en W positief op de plannen heeft gereageerd, kunnen de initiatiefnemers verder met de uitwerking. ,,Er is voor beide projecten een bestemmingsplanprocedure nodig", aldus de wethouder.

FOTO BOVEN: Er ligt een plan om in de achtertuin van de voormalige burgemeesterswoning in Liempde zes seniorenappartementen te realiseren. (Foto: Albert Stolwijk).