RUNDEREN EN GEITEN, MAAR OOK PLANTEN

Loeren in de vele stallen van drie Essche boeren

Drie agrarische ondernemers in Esch zetten zondag 8 september de deuren van hun bedrijven open voor het publiek. De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) afdeling De Leye houdt dan het evenement Loeren bij de Boeren, waarbij verschillende agrariërs steeds een kijkje in de keuken geven. Dit keer is Esch aan de beurt en kunnen geïnteresseerden een bezoek brengen aan een geiten- en koeienstal en een plantenkweker.

Deze vijfde editie van Loeren bij de Boeren is van 11.30 tot 16.30 uur. Deelnemende bedrijven zijn dit keer rundveehouderij Halsebroek Melkvee & Wagyus aan de Halsebroek 2, Olislagers Geitenhouderij aan de Hal 17a en plantenkwekerij La Serra Exclusive Plants aan De Wertjes 8. Deze boerenbedrijven laten trots hun producten en dieren zien en geven inzicht in welke rol techniek en innovatie spelen binnen de onderneming.

Frank en Judith van de Ven van het melkveebedrijf Halsebroek fokken met de exclusieve Japanse Wagyu runderen. Zij laten deze dag bezoekers hun bedrijf met melkrobot zien, die 24 uur per dag de koeien melkt. Arno Olislagers vertelt over zijn geitenhouderij en wat daar allemaal bij komt kijken. Als derde geven Joris en Mariëlle Leijten rondleidingen door hun plantenkwekerij La Serra. Dit is een handelsbedrijf dat gespecialiseerd is in het importeren van diverse bomen uit Zuid-Europa. Daarnaast kweken zij kuipplanten.

PRIJSVRAAG

Tijdens Loeren bij de Boeren is op de erven van de deelnemende bedrijven van alles te beleven voor jong en oud. Ook is er een prijsvraag waarbij leuke prijzen te winnen zijn en kunnen kinderen met de dieren knuffelen.

De drie locaties zijn goed bereikbaar per fiets en met de auto, er is daarbij voldoende parkeergelegenheid. Tevens pendelen drie huifkarren tussen de deelnemende bedrijven. De toegang is 8 september gratis. Kijk ook op de Facebookpagina: Loeren bij de Boeren De Leye.


OPTREDEN VAN RENÉ SCHUURMANS

Gemonde gaat los tijdens tentfeest

Gemonde gaat zaterdag 14 en zondag 15 september uit zijn dak tijdens tentfeest Gemonde Gaat Los. Zanger René Schuurmans speelt zaterdag nagenoeg een thuiswedstrijd.

Hij woont namelijk in Sint-Michielsgestel en kan na afloop naar huis lopen, als hij zou willen. Tijdens Zotte Zaterdag betreden ook zanger Kafke en feest-dj Drace het podium. Op Foute Zondag vermaken dj Crew on Tour, Danny Panadero en Kapalone het publiek.

KAARTEN

Het muziekfestijn speelt zich af in een tent vlakbij gildeaccommodatie Datmunda. Kaartjes voor zaterdag of zondag kosten respectievelijk vijftien en tien euro. Voor een passe-partout betaalt de bezoeker twintig euro. Tickets zijn verkrijgbaar bij cafetaria 't Lambertje, Sint-Lambertusweg 99 in Gemonde en kunnen online besteld worden via www.gemondegaatlos.nl. Het tentfeest is voor bezoekers van achttien jaar en ouder. Zaterdag duurt Gemonde Gaat Los van 19.30 tot 01.00 uur, zondag van 14.00 tot 21.00 uur.


Profielloop

De Profielloop in Gemonde is zondag 22 september. Voor hardlopers en wandelaars start in sportpark De Laat een route van vijfenhalf en van tien kilometer, kinderen kunnen meedoen aan de Kidsrun. De Kidsrun start om 10.30 uur; drie kwartier later volgen de overige hardlopers. De wandelaars vertrekken om 11.30 uur. Inschrijven via www.profielloop.nl.