Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FANFARE BEREDEN WAPENS BRENGT AUBADE IN RAADSZAAL

Eerbetoon voor cavalerist (90)

Pieter Blussé van Oud-Alblas is in juni van dit jaar negentig geworden. Hij maakte in zijn werkzame leven carrière als militair en is lid van de Vereniging Officieren der Cavalerie. Die club houdt al jaren elke maand een lunchbijeenkomst in restaurant De Waag op de Markt in Boxtel. Gisteren kreeg de oud-cavalerist ter ere van zijn verjaardag een aubade van een selectie van de Fanfare Bereden Wapens.

Dat de lunches in Boxtel zijn, is niet geheel toevallig. De Cavalerie en de naam Blussé van Oud-Alblas nemen een eigen plaats in de geschiedenis van Boxtel in. Bij de mobilisatie in 1914 werd in Nederland een cavaleriebrigade gevormd. Die was de eerste jaren vooral in het westen van Noord-Brabant actief met het tegengaan van smokkelen en het bewaken van de landsgrens.

In 1916 verplaatste de brigade zich naar het oosten van de provincie, met Boxtel als voornaamste basis. Ook in omliggende plaatsen namen militairen hun intrek. Het Boxtelse hoofdkwartier bevond zich in het voormalige Hotel Riche, nu modecentrum Theelen aan de Stationsstraat. Aan het begin van de twintigste eeuw bestond de cavalerie nog uit militairen te paard. Vanaf 1917 beschikte Boxtel over een (paarden)renbaan, waar menig cavalerieofficier wedstrijden op gereden heeft.

SCHOOL

In Boxtel werd in 1918 bovendien de school voor verlofsofficieren der cavalerie opgericht, een opleiding voor dienstplichtigen met voldoende leiderschapskwaliteiten en kennis. Het instituut was gevestigd in het toenmalige Hotel De Kei aan de Markt, nabij de plek waar nu het standbeeld van Stop Voets staat. Ritmeester Adolph Blussé van Oud-Alblas was commandant van de school én vader van Pieter Blussé van Oud-Alblas, de man die woensdag geëerd werd met een muzikale groet.

De feestelijke lunchbijeenkomst stond aanvankelijk in juni gepland, maar is vanwege de hittegolf toen, verplaatst naar woensdag 28 augustus.

FOTO BOVEN: De negentigjarige krijgt een bijzondere ontvangst op de Markt. In de Boxtelse raadszaal speelde een delegatie van de Fanfare Bereden Wapens voor hem. (Foto: Peter de Koning).


Collecteweek van KWF ook in de gemeente Boxtel

Het is inmiddels tot een jubileum gekomen: KWF Kankerbestrijding start zondag 1 september alweer met haar zeventigste collecteweek. Ruim tachtigduizend collectanten gaan, verspreid over achthonderd teams de straat op. Zo ook in het verschijningsgebied van deze krant.

In Boxtel en Liempde komen de collectanten van 1 tot en met 7 september langs de deuren. Ook kan het zijn dat er vrijwilligers in winkelcentra en op drukke plekken in het centrum staan. Zij kunnen zich legitimeren en zijn te herkennen aan het bekend logo. Doneren kan ook met smartphone. Wie de collectant heeft gemist, kan de QR-code scannen op de kaart scannen die zij achterlaat voor mensen die niet thuis zijn. Ook is het mogelijk om via de telefoon te doneren.

SAMENLOOP

Een groot aantal Boxtelse KWF-collectanten doet mee aan Samenloop voor Hoop in Esch op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Door het team wordt zaterdag vanaf 14.30 uur een aantal unieke kavels geveild. Zoals een weekend gratis rijden in een Mercedes A-klasse, een gesigneerd shirt van de RKC Waalwijk-selectie, een dj-workshop voor twaalf kinderen en een fotoshoot. De kraam van dit team (nummer 20) is te vinden in de Dorpsstraat.

Mensen die nog willen helpen collecteren, kunnen zich in Boxtel melden via e-mail: o.zwaneveld@gmail.com. Collectanten in Liempde melden zich bij Rezie van de Sande via rsande67@gmail.com.


Repair Café

Transitie Boxtel houdt zaterdag 14 september weer een Repair Café in de kringloopwinkel van Het Goed aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Het draait tussen 12.00 en 15.00 uur allemaal om minder weggooien en zelf dingen leren repareren. Bezoekers kunnen kleding en kapotte spullen van thuis meenemen. De hobbyreparateurs en -naaisters staan klaar om alles gratis weer werkend te krijgen.

Afbeelding