OVERLAST JONGEREN BIJ DOMMELBAD

'Gesprek aangaan met hangjeugd ging prima'

PÅL JANSEN

Afstappen op een grote groep hangjongeren om te vragen of ze minder herrie en rotzooi willen maken (vooral 's avonds en 's nachts) en rekening houden met blowen, is voor een buurtbewoner best eng. Zo'n clubje kan intimiderend overkomen, wisten bewoners van de Morgenstond. Toch nam een van hen het initiatief en merkte dat het gesprek eigenlijk best prima verliep...

De buurt van de Morgenstond sprak bij monde van een van de bewoners in bij de gemeenteraadsvergadering van dinsdag. Ondanks alle overlast, klonk ook empathie voor de hangjeugd bij het Dommelbad. 'Je bent jong en wilt chillen met je vrienden.'

Vooropgesteld: er ís overlast bij het Dommelbad. Onder meer de herrie: piepende banden, harde muziek, auto's die scheuren over de Schijndelseweg... Overdag, maar ook 's nachts. En dat houdt de buurt wakker. Er zitten veel gezinnen met jonge kinderen: de bewoners worden 's nachts wakker, soms met 'paniekgevoel door al het getoeter'.

Tevens wordt veel geblowd en lachgas gebruikt bij het Dommelbad. Terwijl de bewoners ook kinderen hebben die naar het zwembad en daarvoor langs die hangplek moeten. 'Wij willen ons ook veilig en ontspannen voelen in onze woonomgeving.' Daarnaast is het recent nog geëscaleerd met een wijkbewoner.

Maar daags na dat ene incident, is een van de bewoners in de middag afgestapt op het groepje dat er regelmatig staat. ,,Dit gesprek verliep prima en gaf me veel inzichten", zei de buurtwoordvoerder tegenover de raad. Het inspreken bij de gemeenteraad was niet alleen bedoeld om de overlast aan te kaarten, maar juist ook om op te komen voor de belangen van de jeugd.

NIET WELKOM

Jongeren zoeken een eigen plek: een theehuis, café, sisha-lounge... in ieder geval een plek waar ze niet steeds weggestuurd worden. ,,We moesten ook al bij de Kinderboerderij weg", zei een van hen bij het Dommelbad. Of het nou de rotte appels zijn of niet: het gevoel niet welkom te zijn, heerst onder 'hangjeugd'. Dat merkte ook deze verslaggever, die in verband met het thema 'jongerenwerk' op veel hangplekken gesprekken voerde.

De buurt meldde zich al talloze malen bij de gemeente om te vragen om structurele oplossingen, maar actie blijft uit en de Morgenstond hekelt de gebrekkige communicatie. Burgemeester Fons Naterop, die eerder al een nieuw beleid omtrent jeugd en veiligheid aankondigde, bood dinsdag excuses aan en gaf aan geraakt te zijn door het verhaal.

Lees verder op pagina 2.