Afbeelding
Foto:

'VERFRANST' LUISSEL BIEDT SOELAAS VOOR DE SNUFFELAAR

Brocante spulletjes sieren d'n Tip

Zowel in Liempde als in buurtschap Luissel konden liefhebbers van (Franse) snuisterijen deze week hun lol niet op. Evenemententerrein d'n Tip in Liempde werd bezet door tientallen auto's en kraampjes waarin de brocante spulletjes stonden opgestapeld. Ook in buurtschap Luissel stonden de kramen vol met tweedehands waar tijdens de Bric-à-Brac.

Op beide markten voerden de brocante snuisterijen toch regelmatig de boventoon. Buurtvereniging Looeind hield voor de zevende keer haar jaarlijkse Liempdse kofferbaksale. De brocante markt in Luissel werd voor het tweede jaar georganiseerd door dagrecreatie en bed & breakfest D'n Hop. Het evenement ging op herhaling nadat de Bric-à-Brac vorig jaar al een schot in de roos bleek. De 25 brocanteurs verzorgden een gezellige markt op het Boxtelse platteland. Ook kinderen vermaakten zich op de diverse attracties.

OP DE FOTO'S: Evenemententerrein D'n Tip in Liempde (grote foto boven) en de Bric-à-Brac in Luissel werden afgelopen weekeinde druk bezocht. De kofferbaksale van buurtvereniging Looeind en de markt georganiseerd door dagrecreatie en bed & breakfast D'n Hop wisten een gezellige (Franse) sfeer neer te zetten. (Foto's: Albert Stolwijk).


BOOMGAARDEN VAN GROOT DUIJFHUIS HANGT VOL MET VRUCHTEN

Notarisappel op de proef in Kasteren

Pomologen en andere fruitliefhebbers vonden elkaar afgelopen zondag in Liempde. Hoeve Het Groot Duijfhuis, tevens een informatiepunt van Brabants Landschap, stond in het teken van een fruitdag. Historische fruitrassen konden hier worden gedetermineerd. Ook werden er rondleidingen gegeven.

De Jonathan (zeg maar de stammoeder van de jonagold-appels), de Notarisappel en de Schone van Boskoop (oftewel de goudreinet). Dit soort appelsoorten, maar ook andere fruitrassen werden besproken door de specialisten in Het Groot Duijfhuis. Aan de Hoevedreef 2 werden de vruchten gehaffeld, geproefd en gewaardeerd.

Bezoekers kregen van organisator Brabants Landschap de mogelijkheid om de oorsprong van de verschillende vruchten te achterhalen, ook om te weten te komen wat voor soort fruitboom zij precies in hun eigen achtertuinen hebben staan. Het is daar nu dan ook de tijd voor, want de fruitbomen rond de oude duiventoren hangen vol vruchten.

BOOMGAARDEN

De verscheidenheid aan historische fruitrassen is groot en bij de boerderij werden dan ook verschillende appels, peren en pruimen tentoongesteld. Deze waren overigens nog niet allemaal rijp; voor sommige rassen bleek de fruitdag te vroeg te komen. Bezoekers maakten onder leiding van een fruitspecialist korte wandelingen door de boomgaarden.

Wie dit jaar nog een bezoekje wil brengen aan de historische boerderij, krijgt nog een keer de kans. Het informatiepunt van Brabants Landschap in Liempde is alleen zondag 29 september nog geopend. Wel starten vanaf Het Groot Duijfhuis door het jaar heen diverse wandelroutes. Ook kunnen mensen vanaf het centrum van Liempde naar Kasteren, het buurtschap waar de hoeve ligt, wandelen. Bij ontmoetingscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg zijn de routes verkrijgbaar.

FOTO BOVEN: De Jonathan, Notarisappel, de Schone van Boskoop: historische fruitrassen herleefden zondag bij Het Groot Duijfhuis van Brabants Landschap, waar een fruitdag werd gehouden. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding