De binnentuin van kasteel Stapelen is dit jaar verruild voor het park dat ernaast ligt. (Foto: Peter de Koning).
De binnentuin van kasteel Stapelen is dit jaar verruild voor het park dat ernaast ligt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VERHUIZING VOOR TRADITIONELE OPENING GILDENBONDSHARMONIE

Kasteelconcert naar park Stapelen

RENS VAN DEN ELSEN

Bovenstaande foto behoort tot de verleden tijd. De traditionele opening van het muzikale jaar voor de Boxtelse Gildenbondsharmonie vindt dit keer namelijk niet plaats op het binnenplein van kasteel Stapelen, maar in het naastgelegen park. Het concert wordt zondag 8 september gehouden om 14.00 uur.

Dat het kasteelconcert dit jaar een aantal meters opschuift, is een eigendomskwestie. Sinds vorig jaar augustus is kasteel Stapelen in handen van de Eindhovense vastgoedondernemer Xander van Mierlo. Omdat de Gildenbondsharmonie toen organisatorisch al in een vergevorderd stadium was voor de seizoensopening, mocht het concert begin september daar nog wel plaatsvinden. Dit jaar blijft de poort echter hermetisch gesloten.

Jammer, vindt voorzitter Jan de Koning van de Gildenbondsharmonie: ,,Maar wel begrijpelijk, want het is nu natuurlijk in zekere zin een woonhuis. Natuurlijk zal het ook voor ons even wennen zijn, want dit concert geven we alweer enkele jaren en staat voor veel mensen in de agenda. Dat de bezoekers nu in het park komen te zitten doet hopelijk aan de ambiance niets af. We hebben immers nog steeds het kasteel op de achtergrond. En ach, het is weer een keer wat anders dan voorgaande jaren."

De Koning voorziet nog wel wat logistieke uitdagingen op de dag zelf, zoals het sjouwen van de stoelen en zorgen voor een water- en stroompunt vanuit het tuinhuisje. ,,Maar ook daar vinden we een oplossing voor. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe deze nieuwe situatie gaat uitpakken. Ik heb er in elk geval veel zin in", besluit de voorzitter.

LICHT PROGRAMMA

De muzikanten van de Gildenbondsharmonie maken er het beste van en trakteren de bezoekers 8 september op een licht programma. Alle geledingen van de vereniging, zoals de Big Band Boxtel en het leerlingen- en harmonieorkest, laten dan van zich horen. De toegang tot het concert is geheel gratis. Mocht het die zondag slecht weer zijn, dan wordt uitgeweken naar de Tijberzaal van het Baanderherencollege, dit is tevens de oefenruimte van de muziekvereniging.