Broer van de Langenberg (links) zingt in 1994 met een Schotse oorlogsveteraan tijdens een feestavond ter ere van vijftig jaar bevrijding. (Foto: Piet van Oers).
Broer van de Langenberg (links) zingt in 1994 met een Schotse oorlogsveteraan tijdens een feestavond ter ere van vijftig jaar bevrijding. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

Doevendans zingt met Ariosto uit Eton Choirbook

Het Eton Choirbook vormt de basis van het eerste optreden in de volgende concertserie Klassiek in de Kerken. Zaterdag 7 september zingt het Ariosto Ensemble in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek uit het 15e-eeuwse handschrift.

Het Ariosto Ensemble, waarin ook Boxtelaar Kees Doevendans (bas) meezingt, geeft concerten in wisselende samenstelling onder leiding van Renée Kartodirdjo.

Het Eton Choirbook is een indrukwekkend koorboek dat bewaard wordt in de Eton College Library in het Engelse Windsor. Het is een cruciale bron voor de overlevering van de Engelse religieuze muziek uit de tijd van vóór de Anglicaanse kerk. In dit manuscript zijn 54 motetten, negen magnificat-zettingen en één passie volledig bewaard gebleven. Dit terwijl het gros van de Engelse religieuze muziekhandschriften uit de 15-de eeuw tijdens de Reformatie is vernietigd.

TUDOR SONGS AND CAROLS

Het Ariosto Ensemble zingt drie grote motetten uit de oorspronkelijke notatie vanaf één grote muziekstandaard. Daarnaast klinken enige 'Tudor songs and Carols' met luitbegeleiding, als spiegel van het toenmalige muzikaal sociale leven. Het concert duurt van 16.00 tot 17.00 uur en na afloop kunnen bezoekers met de artiesten napraten. De toegangsprijs bedraagt vijftien euro; jeugd tot en met zestien jaar heeft gratis entree. Vooraf aanmelden wordt aanbevolen via e-mail: reserveren@klassiekindekerken.nl.


Gouden stem dorpszanger zwijgt voortaan

HENK VAN WEERT

Op tal van podia zong hij zijn evergreens, smartlappen en volksliedjes. Met de microfoon in zijn hand was Broer van der Langenberg jarenlang in zijn element. Maar de laatste jaren zweeg zijn warme stemgeluid. Vrijdag overleed de Boxtelse dorpszanger na een ziekbed.

Tien jaar lang, van 1992 tot en met 2002, organiseerde Van der Langenberg maandelijks in de herfst- en wintermaanden op donderdag de Boxtelse Liedertafel in het toenmalige café Marktzicht. Het waren drukbezochte avonden waarbij het publiek met de zanger en zijn vaste begeleiders meezong uit rondgedeelde tekstbundels. Het seizoen werd telkens afgesloten met een Brabantse Middag (mét koffietafel) waarbij tal van dialectzangers uit de regio het podium betraden.

Daarnaast zong de Boxtelaar met tal van plaatselijke bands, orkesten en blaaskapellen. Zijn inzet voor de lokale muziekcultuur werd in april 2003 tijdens een surpriseparty beloond met een Zilveren Kei, waarmee de zanger zich voortaan Kei van een Boxtelaar mocht noemen.

DE WOLVERTON

Boxtel leerde Van der Langenberg, die oorspronkelijk huisschilder was, ook kennen als kastelein. Nadat hij in de jaren zeventig achter de tap stond van De Boemerang, de kantine van voetbalclub ODC, runde hij van 1978 tot 1982 café De Wolverton (nu steakhouse Texas).

Broer van der Langenberg werd 76 jaar.

FOTO BOVEN: Broer van der Langenberg (links) zingt in 1994 met een Schotse oorlogsveteraan tijdens een feestavond ter ere van vijftig jaar bevrijding. (Foto: Piet van Oers).


Vacature Buurtbus

Doordat een van de chauffeurs de maximumleeftijd bereikt, is er binnenkort een vacature op lijn 299, de Boxtelse buurtbus die op en neer rijdt tussen Sint-Michielsgestel en Oirschot. Belangstellenden kunnen zich melden bij Frans Daniëls, telefoon 06-29 20 10 04.