Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

KAMPEERBOERDERIJ OP LUISSEL KRIJGT TWEEDE FUNCTIE

Heesemanshoeve gastvrij voor mensen met NAH

LINDA VAN DE WIEL

De Heesemanshoeve in Boxtel bestaat een slordige driehonderd jaar. De laatste vijftig jaar doet de hoeve in de agrarische buurtschap Luissel dienst als kampeerboerderij en onlangs heeft de authentieke boerderij nóg een functie gekregen: een dagopvang voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Vrijdag vond een feestelijke opening plaats en zaterdag werd een drukke open dag georganiseerd voor geïnteresseerden.

Meester-patissier én -boulanger Robèrt van Beckhoven uit Oisterwijk nam samen met Toine Graft (58) de honneurs waar voor de opening. Graft is eigenaar van de Heesemanshoeve, die hij samen met zijn vrouw Catherine (56) in 1994 overnam van zijn zwager. ,,We blijven onze diensten als kampeerboerderij aanbieden", vertelt de ondernemer. ,,Maar we waren op zoek naar een tweede functie. Omdat mijn vrouw bekend is met NAH kozen we voor dagbesteding én twee verblijven voor mensen die met deze aandoening te maken hebben."

HULPHOND

Het koppel trok voor het nieuwe zorggedeelte Wendy Burg (45) aan, een socioloog en sociaal-pedagogisch hulpverlener: ,,Ik begeleid de bezoekers waar nodig en als extra ondersteuning nodig is, kunnen we andere professionals invliegen. Ook hebben we een paard, een aantal waterbuffels en een hulphond die een therapeutische en positieve werking op bezoekers heeft. Zelf ben ik opgeleid om te werken met dat soort getrainde honden."

KAST VOL PUZZELS

Op de dagopvang van de Heesemanshoeve doen mensen wat ze thuis ook graag doen, met een aantal vaste momenten. Zoals lunch en koffiepauzes. ,,We hebben een bezoeker die graag in de tuin werkt en iemand die thuis altijd puzzels maakt. Wij hebben daarom een kast vol puzzels", licht Wendy toe. ,,Wat we graag willen bereiken, is dat onze bezoekers elkaar gaan ondersteunen. Hier zijn mensen met én zonder NAH welkom. Wij creëren hiermee zorg op maat en dat onderscheidt ons."

Ook belangrijk is dat iedereen in zijn of haar kracht wordt gezet. Toine: ,,Elk mens wil erbij horen, ook mensen met NAH. Vaak hebben deze mensen een kleine wereld én kan bijvoorbeeld het gras maaien al veel verschil maken."

ONTLASTEN

De ervaring die Toine heeft met mensen met NAH komt van heel dichtbij. Zijn vrouw Catherine kreeg in 1989 een hersenbloeding en kampt sindsdien met epilepsie, afasie en twee blinde vlekken. ,,Ik ben haar mantelzorger en kan me daardoor goed inleven in deze doelgroep. Catherine is heel betrokken bij de plannen en heeft als ervaringsdeskundige goede ideeën. Ze weet wat mensen met NAH nodig hebben."

Catherine ziet ook een rol voor zichzelf weggelegd binnen de zorgtak: ,,Ik ken deze plek natuurlijk heel goed en kan een oogje in het zeil houden. Ik zie mezelf als een soort gastvrouw."

BOUWEN

Naast de dagopvang, die op de Heesemanshoeve steeds concretere vormen aanneemt, zijn appartementen én twee logeerplekken in aanbouw. ,,We willen mensen met NAH de mogelijkheid bieden bij ons te wonen. De logeerplekken zijn voor bezoekers prettig om tot rust te komen en ook bedoeld om de thuissituatie te ontlasten. Dat wordt ook wel respijtzorg genoemd. Binnenkort is de woon-zorggemeenschap helemaal klaar."

De logeerplekken zijn niet alleen voor mensen met NAH. Wendy: ,,Ook mensen met een andere hulpvraag dan een burn-out of autisme zijn welkom. Belangrijk is wel dat zij in de groep passen."

Brabants Centrum meldde vorige week dat de opening van de Heesemanshoeve op zaterdag werd bijgestaan door Van Beckhoven. Dat bleek een misverstand: daags ervoor bleek de meester-patissier tijdens een opening voor genodigden de Heesemanshoeve te bezoeken.

FOTO BOVEN: Robèrt van Beckhoven was een speciale gast tijdens de opening van de Heesemanshoeve. De Oisterwijkse meester-patissier is onder meer bekend van het televisieprogramma Heel Holland Bakt. (Foto: Peter de Koning).

FOTO LINKS: Tijdens de open dag op zaterdag beleefden bezoekers datgene wat de Heesemanshoeve te bieden heeft, tot plezier van diverse aanwezigen... (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding