Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

ACTIVISTEN ZOEKEN NAAR MEER WAARDERING IN MAATSCHAPPIJ

'Hopelijk blijven ze wel bij de kern'

RENS VAN DEN ELSEN

Vanaf de banken in de rechtszaal klonk af en toe zachtjes een opmerking van ongeloof. De tien agrariƫrs die dinsdagmiddag naar de eerste zitting rond de 67 verdachten van de stalbezetting op 13 mei kwamen, konden hun oren soms niet geloven. Zij hoorden drie van de vier advocaten die de activisten van Meat the Victims bijstaan, verzoeken indienen die volgens hen niets te maken hebben met wat er zich heeft afgespeeld aan de Brede Heide in Lennisheuvel. ,,Hopelijk prikt de rechter hier doorheen, want ze moeten wel bij de kern blijven", klonk het halverwege de zitting. Dat gebeurde, voor de boeren, grotendeels.

Het binnenvallen van de stal was om iets duidelijk te maken, niet om schade aan iemands eigendommen te berokkenen, zo stelt de verdediging. ,,Het was hun plicht om deze stal te bezetten en misstanden aan de kaak te stellen", aldus een van de advocaten die de activisten bijstaat. Om dat duidelijk te maken stelden ze diverse getuigen voor die ze op willen roepen tijdens de rechtszaak die gepland staat voor woensdag 6 november. Daarnaast willen zij een video tonen die de misstanden in de bewuste stal in beeld brengt. ,,Want het beeld dat nu in de media over de sector wordt geschetst klopt niet. Dat laat dit filmpje van zo'n vier minuten duidelijk zien", aldus advocaat Jan Vlug.

MINISTER

De activisten zouden volgens de advocaten meer maatschappelijke waardering verdienen. Vlug refereerde daarbij ook aan de opmerking die minister Grapperhaus van justitie maakte op de dag van de bezetting. Hij noemde de activisten extremisten. ,,De minister praatte voor zijn beurt, want die vergelijking is volledig onterecht. Het protest is vreedzaam verlopen en ook de bezetting zelf ging zonder geweld. Er waren zelfs voorzorgsmaatregelen getroffen om eventuele besmetting te voorkomen", zei Vlug in de rechtszaal. De advocaat gaf daarbij aan dat de zaak vanaf het begin al enorm geframed was. ,,Er is voldoende materiaal om aan te tonen dat mijn cliƫnten de plicht hadden om de misstanden aan het grote publiek te laten zien", gaf Vlug aan. Volgens hem gaat het aantonen van een maatschappelijk probleem boven inbraak en huisvredebreuk.

Hoewel de politierechter vrijwel alle verzoeken afwees, omdat deze niet in relatie staan tot de daadwerkelijke aanklacht, stond hij het tonen van de video wel toe. ,,Omdat ik aanvoel waar de verdediging heen wil met deze zaak. Namelijk de maatschappelijke context waar dit in speelt en het demonstratierecht", lichtte de rechter dinsdag zijn besluit toe.

TOLKEN

De Brede Heide-zaak gaat woensdag 6 november om 10.00 uur verder. Die dag worden ook de 67 verdachten verwacht. Dat gaat nog een hele klus worden, omdat de opgepakte activisten veertien verschillende nationaliteiten hebben. Als zij allemaal naar de rechtbank in 's-Hertogenbosch komen, dan krijgen zij ook ieder een eigen tolk toegewezen.

FOTO BOVEN: In totaal trokken zo'n 125 dierenactivisten van Meat the Victims naar de varkensstal aan de Brede Heide. De groep die zich in de stal opsloot, staat in november voor de rechter. (Archieffoto: Rens van den Elsen).