Maandag waren graafmachines bij de Croonpassage druk in de weer om de oever van rivier de Dommel plaatselijk af te graven. (Foto: Jan Hermens).
Maandag waren graafmachines bij de Croonpassage druk in de weer om de oever van rivier de Dommel plaatselijk af te graven. (Foto: Jan Hermens). Foto:

OEVER VAN DE DOMMEL LIGT ER WEER STRAK BIJ

Bulldozer hapt duizendknoop weg

Graafmachines hapten maandag forse brokken grond weg uit de oever van de Dommel bij appartementencomplex De Croon. De gemeente Boxtel en Waterschap De Dommel zetten in de strijd tegen de Japanse duizendknoop groot materieel in.

De oever is afgegraven, vervolgens voorzien van een laag wit worteldoek en verse grond. Met de grond is ook de Japanse duizendknoop verwijderd. Het witte doek moet voorkomen dat er toch nog plantjes ontkiemen.

Deze grootscheepse operatie is uitgevoerd omdat de Japanse duizendknoop nogal welig tierde in de directe nabijheid van De Croon. De exoot kent nauwelijks natuurlijke vijanden, dus naar hartenlust kan groeien .

De vrees bestond dat de wortels van de plant de fundering van het appartementencomplex aan zouden tasten. De duizendknoop staat erom bekend dat hij door beton kan groeien en moeilijk te bestrijden is. Maar de plant is niet alleen lastig, hij is in bewerkte vorm ook eetbaar.

8.000 EURO

De gemeente Boxtel meldt dat de verwachte kosten van de werkzaamheden rond de 8.000 euro liggen. Waterschap De Dommel en de gemeente Boxtel delen de kosten.

Inmiddels ligt de rivierbank er weer strak bij.