De gemeenteraad heeft ingestemd met het plan om elf seniorenwoningen te bouwen in de Liempdse pastorietuin aan de Vendelstraat
De gemeenteraad heeft ingestemd met het plan om elf seniorenwoningen te bouwen in de Liempdse pastorietuin aan de Vendelstraat Foto: Albert Stolwijk

BOUWEN IN LIEMPDE OFFICIEEL VAN START

Raad unaniem voor plan pastorietuin

PÅL JANSEN

De ambitie van de gemeente Boxtel was in 2015 om binnen vijf jaar honderd woningen te realiseren in Liempde. Nog steeds moet er hard aan getrokken worden om dit doel te realiseren. Tot tevredenheid van de Boxtelse gemeenteraad kan er dan ook voor het eerst sinds jaren weer een wijkje bij komen in Liempde: zij stemde unaniem in met het bouwplan van elf seniorenhuizen in de pastorietuin aan de Vendelstraat.

Op het Liempdse perceel komen weliswaar niet de zo gewenste starterswoningen te staan, maar 'hopelijk maakt het doorstroming op de huizenmarkt mogelijk', zei een tevreden Joep Schalkx (Combinatie 95). Jos Hegeman (D66) en Mariëlle van Alphen (oppositiepartij Balans) vroegen nog wel naar de stand van zaken met betrekking tot het pastoriegebouw. Het idee was altijd om tuin en pand samen te laten ontwikkelen. Het gebouw is nu van een particulier en staat opnieuw te koop. Wethouder wonen, Peter van de Wiel, zei te hebben gesproken met een geïnteresseerde die het gebouw met 'respect voor de monumentale status en omgeving' wil ontwikkelen. Van de Wiel: ,,Daarbij wordt het vrijwel zeker bestemd voor wonen; tot en met vier appartementen is mogelijk."

Toen de Heilig Hartparochie een jaar geleden het pand verkocht, kreeg de nieuwe eigenaar een vergunning voor acht appartementen. De reden voor dit verschil is vooralsnog onduidelijk.

Van de Wiel doorstond verder nog vragen van Mariëlle van Alphen (Balans) en Kübra Atalay (CDA) over de hoge parkeernorm van 1,8 auto's per huishouden. Ook het maken van de dubbele inrit bij de pastorie (er komt een ingang naast de oprit van het monumentale pand te liggen), klonk logisch voor de raadsleden: het gebouw hoort niet bij het geplande wijkje.

Liempdenaar Leo de Beer ziet de komst van de seniorenwoningen niet zitten. Hij pleitte dinsdag, na eerdere pogingen bij de parochie en de Liempdse inwoners, opnieuw voor een gemeenschappelijke functie van zowel tuin als pastorie voor kinderen en senioren. 'Met respect voor het initiatief' van zijn dorpsgenoot, wilde de wethouder 'reëel blijven'. Hij vond dat er al voldoende gemeenschapsvoorzieningen zijn in Liempde. Het plan werd unaniem aangenomen door de raad.