KODAK Digital Still Camera
KODAK Digital Still Camera Foto: Sascha Thijssen

SAMENLOOP BRENGT INWONERS NADER

Esch kleurt paars voor grootse wandelestafette

RENS VAN DEN ELSEN

Het is een drukte van belang in Esch. Commissieleden van de naderende Samenloop voor Hoop voerden deze week nog de laatste overleggen. Vanaf morgenmiddag worden de contouren het evenement, dat geld inzamelt voor KWF Kankerbestrijding, kleurt het dorp langzaam naar de kleur van de wandelestafette: paars. Na een jaar lang plannen, vergaderen, en lobbyen, begint komend weekeinde het grootste evenement dat het dorp ooit heeft georganiseerd. In de afgelopen weken belichtte deze krant diverse kanten van de SlvH, zoals het muzikale programma en de vrijwilligers. Dit keer staan de kinderen en de kanjers centraal.

Tijdens de SlvH is een gedeelte van de dag speciaal ingeruimd voor kinderen. Want ook zij krijgen soms te maken met kanker. Indigo Thijssen (6) uit Esch is daar een voorbeeld van (zie artikel elders op deze pagina). Hij vertelde vlak voor de zomervakantie zijn medeleerlingen van de Sint-Willibrordusschool over zijn ziekte en wat zij kunnen doen om het leed te verzachten; Indigo gaf een presentatie voor de kinderloop tijdens de SlvH.

Zijn verhaal gaf zijn schoolgenootjes vleugels: al snel werden allerlei acties op touw gezet om geld in te zamelen voor het KWF. Van lege flessen verkopen tot karweitjes opknappen. ,,Dat werd zelfs zoveel gedaan, dat sommige mensen geen karweitjes meer hadden", vertelt moeder Sascha Thijssen. Zelf zet de jonge kanjer zich ook in. Hij verkoopt samen met zijn broer Jonathan zelfgemaakte schilderijen. ,,De jongens kregen een mutsje en een snorretje opgetekend. Zij waanden zich direct Pablo Picasso en Salvador Dalí. En ook al zijn het geen wereldbedragen die ze binnen halen, het gaat om het gebaar", voegt ze toe.

Tijdens de kinderloop wandelt de jeugd vanaf 11.00 uur 24 minuten mee over het parcours. Daarna opent het kinderplein, met allerlei spelletjes en activiteiten.

KANJERS

Terwijl op het parcours de deelnemers lopen om zoveel mogelijk geld in te zamelen, is er in de pastorietuin ruimte voor de kanjers en hun naasten. Dit zijn mensen die kanker hebben of hebben gehad. Voor hen is er ook een speciaal programma samengesteld dat bestaat uit verschillende workshops zoals ontspannende massages, mediteren, een bierproeverij en fotografie. De kanjers worden niet zozeer in het zonnetje gezet, maar ontmoeten lotgenoten en kunnen voor even hun zorgen opzij zetten. Een gastvrouw van het Vicky Brown-huis op zaterdag en zondag voor een hapje en een drankje. Verbinden, aandacht voor elkaar en genieten staat hier centraal.

PROGRAMMA

De Samenloop voor Hoop Esch start zaterdag 31 augustus om 13.45 uur met een warming-up door het goochelaarsduo Rob en Emiel. Om 14.00 uur gaat de wandelestafette van 24 uur officieel van start. Deze hele dag zijn er doorlopend optredens van diverse lokale en regionale artiesten en dj's. Om 21.45 uur start de kaarsenceremonie, waarbij alle deelnemers en aanwezigen hun dierbaren herdenken en elkaar steunen.

Langs het gehele parcours worden de kaarsenzakken gezet die de teams reeds verkocht hebben. Daarop staan persoonlijke boodschappen of wensen. De kaarsen worden 's avonds ontstoken en creëren zo een zee van licht. Tijdens de nacht blijven de deelnemers doorlopen, gesteund door vinylplaatjes van dj Carry. Tegen 07.00 uur is er een ontbijtshow , waarna om 11.00 uur de kinderloop van start gaat, gevolgd door de opening van het kinderplein met allerlei activiteiten voor de jongste jeugd. Om 11.30 uur wordt de opbrengst van de kinderloop bekend gemaakt. Het eindbedrag volgt om 15.00 uur.

ACTIEF

Stichting Brabants Centrum steunt een initiatief als de SlvH van harte en draagt, naast redactionele aandacht, ook op andere manieren een steentje bij. Zo wordt het bedrag dat nieuwe leden die dit jaar de SlvH als doel hebben gekozen, verdubbeld naar ruim 900 euro, werd reclame gemaakt voor het evenement en een van de redacteuren zet zich komend weekend vrijwillig in om de organisatie te helpen. Ook op deze manier zijn wij namens onze leden actief in onze dorpen.

FOTO ONDER: Indigo en zijn broer Jonathan zijn op pad als kunstenaars om hun schilderijen te verkopen. Ze zamelen hiermee geld in voor de kinderloop. (Foto: Sascha Thijssen).