Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZES GEMEENTEN UIT STROOMGEBIED VAN RIVIER DOEN MEE

Dommeltheater: bloed, zweet en tranen

Als het kabbelende water van de Dommel kon praten, dan stroomden verhalen voorbij over mensen die aan de oevers van de rivier werkten en zwoegden. Verhalen van vreugde over rijke oogsten en van verdriet vanwege veldslagen of een verdronken dorpeling. Bloed, zweet en tranen: zo luidt het thema van Dommeltheater. De varende stoet maakt deel uit van kunst- en cultuurweek QQLQ.

Zondag 22 september vanaf 14.00 uur trekken vijftien vaartuigen over de Dommel door Boxtel, elk met een eigen the-

JAN HERMENS

atrale invulling van het thema. Dit is direct afgeleid van een uitspraak van sir Winston Churchill over Operatie Market Garden. ,,In Oost-Brabant wordt op verschillende plaatsen 75 jaar bevrijding herdacht. Zodoende kwam dit onderwerp boven water," vertellen Rob Margry en Paul van Alphen, bestuursleden van Dommeltheater. ,,Er mag best een groep aandacht besteden aan de bevrijding, maar het is niet de bedoeling daar de complete tocht aan te wijden. We hebben het thema breder getrokken. De deelnemers proberen in hun creaties bloed en zweet en tranen in relatie tot de Dommel te verbeelden. Een rivier is een levensbron, maar water kan ook een vijand zijn. De strijd om het water te beteugelen, duurt tot op de dag van vandaag voort. Tegelijkertijd biedt de Dommel ook zoveel moois."

Om te zorgen dat de deelnemers hun ideeën ook echt kunnen verwezenlijken, bieden lokale professionele kunstenaars ondersteuning. Van Alphen: ,,Zij helpen met name bij het vertalen van een plan naar een constructie. Oftewel, hoe geef je een idee concreet vorm. Kunstenaar is overigens een breed begrip, het kan ook gaan om een docent dans of muziek. Creatieve geesten in ieder geval."

ZES GEMEENTEN

De Dommel ontspringt in het Belgische Peer en doorkruist in totaal veertien dorpen en steden. De organisatie van de theatrale vaartocht wil zoveel mogelijk gemeenten waar de rivier doorheen meandert, betrekken bij het evenement. ,,Dit jaar doen er zes afgevaardigden mee. Voor het gemak rekenen we Esch bij Boxtel, de Essche fanfare doet mee. Er komen deelnemers uit Peer, Eindhoven, Meierijstad, Sint-Michielsgestel, 's-Hertogenbosch en Boxtel uiteraard. Vriendengroepen en (buurt)verenigingen zijn al druk bezig om fraaie acts voor te bereiden", aldus Margry.

Voordat de optocht vertrekt, geeft Boxtel's Harmonie een drijvend concert. De muzikanten spelen vanaf een ponton op de Dommel, nabij de Zwaanse Brug. Het optreden begint om 12.30 uur. Nadat de laatste klanken verwaaid zijn, gaat het orkest aan wal en wordt het ponton uit de 'vaargeul' gehaald. Om 14.00 uur klinkt vervolgens het startsein voor de varende stoet.

Van Alphen: ,,De vaartuigen liggen opgesteld in kasteelpark Stapelen. Vanaf daar vertrekken ze en koersen kan over de Dommel tot de Monseigneur Wilmerstraat, daar eindigt hun 'reis'. Onderweg zien we graag dat de deelnemers interactie zoeken met het publiek dat op de oevers staat. Het is immers een varend theater. In eerdere jaren leverde het evenement de meest fantastische creaties op. Wij kijken al helemaal uit naar 22 september."

TOEGANKELIJKHEID

Voor de toeschouwers is er een tribune aan de Prins Hendrikstraat, nabij de Zwaanse Brug. Verder is de oever van de Dommel op meerdere plekken toegankelijk en natuurlijk zijn er Boxtelaren bij wie de rivier langs de achtertuin stroomt. Zij kunnen vanuit hun loungeset genieten van al het spektakel. Margry: ,,We maken voor het evenement duidelijk welke plekken toegankelijk zijn voor publiek. Als de bezoekers zich verspreiden, kunnen meer mensen de creaties goed zien."

FOTO BOVEN: De bemanning van dit vaartuig hengelt niet naar vis, maar naar poëzie. (Foto: Peter de Koning, 2017).


INITIATIEF START ZATERDAG 14 SEPTEMBER

Voetstap naar vrede

Het Boxtelse vredesproject Voetstap staat op de rol. Zaterdag 14 september gaat het initiatief van de Protestantse Gemeente Boxtel en het Interreligieus Platform van start in Podium Boxtel. Dan bespelen musici instrumenten uit verschillende culturen.

Tijdens een serie activiteiten worden ontmoetingen tussen verschillende culturen georganiseerd, met als doel om onderling begrip te bevorderen. Het project start tijdens de Culturale, de opening van het nieuwe culturele seizoen en duurt een jaar.

Een volgende voetstap is een kunstproject in oktober en november. Beeldend kunstenaars werken dan samen met gelovigen uit kerken en moskeeën en overige belangstellenden.

Ook een aflevering van Klassiek in de Kerken is onderdeel van Voetstap. Zaterdag 26 oktober vanaf 16.00 uur is 'Les Indes Galantes' van Jean-Philippe Rameau in de Sint-Petrusbasiliek te beluisteren.

Woensdag 22 januari is in Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker de lezing 'Op reis met Abraham en Ibrahim'. Deze wordt gegeven door een christen en een moslim die zich grondig verdiept hebben in elkaars traditie.

FILM EN VERHALEN

FilmPodiumScopia vertoont donderdag 13 februari in Podium Boxtel de film London River. En in de protestantse kerk, voor de gelegenheid uitgebreid met een nomadentent, is vrijdag 27 maart een maaltijd met gerechten en verhalen uit het Midden-Oosten. Een Keltische avond op een nog nader te bepalen datum en een loopevenement tijdens de Bazaar sluiten het project af.