PAS-VERTRAGINGEN NOG NIET HELDER

Boxtel wacht op nieuwe rekenmethode stikstof

JULES HAMELEERS & PÅL JANSEN

Meerdere Boxtelse politieke partijen spreken hun zorgen uit over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State (RvS) over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Plannen die gebaseerd zijn op de richtlijnen van PAS, zoals meerdere Boxtelse verkeers- en woningbouwplannen, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het CDA stelde onder meer schriftelijke vragen over welke kosten dit met zich meebrengt, ook Combinatie95 en INbox vroegen tijdens een raadsvergadering op dinsdag om meer duidelijkheid.

Het stond twee weken op rij op de voorpagina van deze krant: de RvS veegt nieuwbouwprojecten die zijn gebaseerd op de PAS ook in Boxtel van tafel. De Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK), verbreding van de Keulsebaan, nieuwbouwwijk Heem van Selis: onder meer deze plannen moeten opnieuw nader worden bestudeerd.

Het college meldde eerder in deze krant dat het gemeentebestuur niet van zins is de plannen voor de VLK inhoudelijk te wijzigen en verder te gaan met de voorbereiding. Alleen vraagt het CDA in een schriftelijke brief aan het college waarom de wethouder denkt dat de VLK op dezelfde manier gerealiseerd kan worden met een andere stikstofonderbouwing. Immers: het Rijk moet het nieuwe landelijke stikstofbeleid nog opnieuw bepalen.

NIEUWBOUW

Combinatie95 boog zich dinsdag tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraadsvergadering vooral over de voortgang van de woningbouwplannen in de gemeente Boxtel. Deze projecten lopen waarschijnlijk vertraging op naar aanleiding van de uitspraak van de RvS: de vaststelling van het bestemmingsplan van de nieuwe wijk Heem van Selis achter Tuincentrum Boxtel door de Boxtelse gemeenteraad wordt van de agenda gehaald tot Den Haag zich over de kwestie heeft gebogen. Naar schatting gaat het onderzoek hiernaar twee maanden duren.

Het college wil eerst kijken naar de haalbaarheid van het plan, maar volgens Combinatie 95 zijn er voldoende stikstofrechten beschikbaar om het plan te verwezenlijken, omdat er drie agrarische bedrijven worden opgeheven. Voorbeeld: De voorziene stikstofuitstoot van een nog te bouwen woonwijk overstijgt de toegestane waardes. Dit kan gecompenseerd worden door een bron van stikstof weg te halen, zoals een agrarisch bedrijf.

Volgens wethouder Peter van de Wiel bestaat er momenteel inderdaad een 'overschot op stikstof', maar de rechten zijn in handen van de projectontwikkelaars van Heem van Selis: Van Wanrooij en Peer. Op hun verzoek is het bouwplan vooralsnog van de raadsagenda gehaald, aldus Van de Wiel. De wethouder wilde op zijn beurt de stikstofrechten voor Boxtel behouden. Die kunnen namelijk nog van pas komen tijdens andere projecten.

Hoeveel overschot er straks is, moet blijken uit de nieuwe rekenmethode die nog moet worden opgesteld met betrekking tot de PAS. Even simpel gesteld: hoeveel stikstof mag de nieuwe wijk straks uitstoten volgens het nieuwe stikstofbeleid en wat wordt het overschot? Dat is nog ongewis, vandaar dat het bouwproject is uitgesteld, aldus Van de Wiel. ,,Maar met de ontwikkelaars hebben we afgesproken dat het geen langdurig uitstel zal zijn."

DEN EIJNGEL

Ook het plan voor de nieuwe wijk Achter den Eijngel in Lennisheuvel ligt bij de bestuursrechter. Eerder dit jaar werd dit bouwplan goedgekeurd door de raad, maar onder meer milieuvereniging Het Groene Hart tekende bezwaar aan. Ondertussen is daar de uitspraak van de PAS bij gekomen. Maar er moet sowieso gewacht worden met bouwen totdat de bezwaren door de Raad van State zijn behandeld. Ondertussen kan er gewerkt worden aan enkele vergunningen die volgens de PAS-uitspraak aangepast moeten worden, antwoordde Van de Wiel op vragen van Joep Schalkx van Combinatie 95.

Hoewel wethouder Peter van de Wiel aangaf dat de verwachte vertragingen wel eens mee kunnen vallen, deed hij geen harde uitspraken over hoe lang het nu allemaal extra gaat duren. Vanuit het Rijk wordt gewerkt aan een nieuw stikstofbeleid, maar wanneer dat klaar is, is nog onduidelijk. De woningwethouder verwacht in de loop van september meer duidelijkheid te kunnen geven

LEEFBAARHEID

INbox focuste zich bij monde van raadslid Jan de Koning op de 'leefbaarheid binnen Boxtel' nu de PAS allerlei plannen op z'n kop dreigt te gooien. Hij doelde op de verkeersplannen omtrent het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), waaronder de fietstunnel, en het nieuwe verkeersbeleid Move '31. Dat nieuwe verkeersbeleid wordt door de PAS ook uitgesteld. Wethouder Van Wanrooij noemde echter het oude verkeersbeleid, dat inmiddels dateert uit 2008, 'met leefbaarheid doordrenkt'.

Conclusie: momenteel is het nog wachten wat de nieuwe rekenmethode van de PAS wordt. Het gemeentebestuur doet nog geen harde uitspraken over de duur van de vertragingen en wacht totdat het Rijk met een nieuwe rekenmethode komt om de toegestane stikstofuitstoot vast te kunnen stellen.