DUURZAAMHEIDSBEWEGING NAAR DE KROEG

'Exctinction Rebellion' komt bijeen in Boxtel

De internationale duurzaamheidsbeweging Extinction Rebellion (XR) houdt maandag 2 september ook halt in Boxtel. De bijeenkomst in café De Kroeg aan Spoorstraat 28 is gericht op inwoners van Midden-Brabant en vormt de aanloop naar een landelijk protest op 7 oktober in Amsterdam.

XR is een sociale beweging die met geweldloos verzet protesteert tegen de opwarming van de aarde en het verlies van biodiversiteit door toedoen van de mens. In Groot-Brittannië kwam de beweging tot stand nadat honderd academici opriepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, dit om uitsterven van veel planten- en diersoorten, zoals de mens zelf, te voorkomen.

ONHOUDBAAR DRAMA

De groepsleden waarschuwen voor klimaatontwrichting en krimpende biodiversiteit. In andere landen vallen er elk jaar al duizenden doden door de steeds extremere weersomstandigheden en de effecten daarvan, aldus de groep. Extinction Rebellion voorziet in de nabije toekomst, onder meer doordat de opwarming boven de twee graden dreigt te komen ten opzichte van 1990, een 'onhoudbaar mondiaal drama'.

De internationale beweging eist van overheden om 'eerlijk te zijn over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen'. Ze wil dat er nu maatregelen getroffen worden om uitstoot van broeikasgassen in 2025 op nul te krijgen, een stop op biodiversiteitsverlies en dat burgers mede de besluiten nemen over deze transitie via de oprichting van een zogeheten Burgerberaad.

NEPBLOED

Inmiddels zijn er ook in Nederland diverse acties geweest. Zo werd het Plein in Den Haag besmeerd met nepbloed, als symbool voor 'het bloed van onze kinderen'. Er waren in die maand ook elders acties. Zo werd het Internationaal Strafhof bezet door 22 mensen om 'Ecocide-wetgeving' te eisen. Ook was er een protest bij Shell, waar diverse arrestaties werden verricht. Een iets vriendelijker betoog was tijdens Koningsdag in Amersfoort toen zo'n twintig activisten in de rivier sprongen waarna een spandoek 'Welkom in Amersfoort Aan Zee' werd onthuld.

OISTERWIJK

In Boxtel is de bijeenkomst een voorbereiding op 7 oktober, het landelijk protest in Amsterdam. Met een groep bestaande uit onder meer Boxtelaren Jan Juffermans en Mirjam Bemelmans en boswachter Frans Kapteijns is al een klein protest geweest. Tijdens de heidag van het kabinet Rutte III, dat vorige week in Oisterwijk werd gehouden, hebben zij de landelijke bestuurders een memo aangeboden met de eisen van XR. ,,Die is uiteindelijk toch nog aangekomen bij het kabinet via een contactpersoon", aldus Juffermans. Hij helpt op verzoek van de landelijke organisatie achter XR om de bijeenkomst in Boxtel te organiseren. ,,Bedoeld voor geïnteresseerden uit Midden-Brabant. Boxtel is wat dat betreft uniek gelegen."

Inmiddels hebben zich al mensen uit onder meer Eindhoven, Helmond, Tilburg en 's-Hertogenbosch aangemeld. De bijeenkomst begint maandag om 20.00 uur. Meer informatie via (0411) 67 68 85 of e-mail: jan.juffermans@voetafdruk.eu.


BoekProeverij

De verhalencoaches van Babel Bibliotheek in Boxtel helpen dinsdag 3 september in de zoektocht naar nieuwe en bijzondere boeken. Tijdens de BoekProeverij geven zij tussen 14.00 en 15.00 uur tips over onlangs verschenen titels. De toegang is gratis.