Afbeelding
Foto: Ad Kuppens

BURGEMEESTER KRIJGT ROUTE DOOR GEMONDE ALVAST TE ZIEN

Fietsen langs ontdekkingen uit oorlog

Looijen maakte in klein gezelschap een fietstocht langs burgerinitiatieven in Gemonde. Bij de Sint-Lambertuskerk stonden Ad van der Heijden, Thea Tilburgs, Wim Verhoeven en Ad Kuppens naar hem uit te kijken. ,,Hij zal wel ergens op een terrasje zitten", grappen de liefhebbers van lokale historie als de burgervader op zich laat wachten. Hij moet echter op diverse plekken van de fiets omdat enthousiaste inwoners hun projecten presenteren. Ook naar de leden van Den Hogert luistert hij vol belangstelling.

ARCHEOLOGIE

Thea Tilburgs mag het spits afbijten. Zij vertelt de burgemeester over Gemonde Graaft Geschiedenis, het grote archeologieproject dat komend weekeinde het dorp in beweging brengt. Op 25 plaatsen worden putten gegraven, legt Tilburgs uit, om meer te weten te komen over de Gemondse historie. Professionele archeologen helpen bij het analyseren van de vondsten. Daar kunnen middeleeuwse scherven tussen zitten, of misschien wel Romeinse dakpanfragmenten. Of een verdwaalde kroonkurk, ook dat is mogelijk.

ZES VLIEGTUIGEN

Vervolgens licht Wim Verhoeven de fiets- en wandelroute toe. ,,Onze werkgroep 75 jaar bevrijding heeft in archieven gespeurd en veel dorpelingen geïnterviewd over de Tweede Wereldoorlog; ouderen die de oorlogsjaren zelf nog hebben meegemaakt en nabestaanden. We hebben interessante ontdekkingen gedaan. Die staan opgetekend in het boekje bij de route. Zo dachten we lang dat er drie vliegtuigen zijn neergestort in Gemonde. Het blijken er zes te zijn. En er is nog veel meer te vertellen, maar dat is te vinden in het boekje dat we gemaakt hebben."

De heemkundevereniging weet een vliegtuig te liggen, onder de grond. Opgraven is er nu niet bij. ,,Op dit moment zijn er nog geen middelen om daar serieus mee aan de slag te gaan."

De route en het boekje worden 28 september officieel gepresenteerd. Desalniettemin is de route al te zien. Op het informatiebord bij de kerk is een tijdelijke kaart aangebracht. ,,Markante punten heb ik gemarkeerd", aldus Verhoeven. ,,Het hele traject komt ook in het boekje te staan dat de gemeente uitbrengt in de aanloop naar de herdenking in oktober. Voor de duidelijkheid: alleen de route. Wie de achtergrondinformatie wil lezen, moet het gidsje van de heemkundevereniging aanschaffen, daar staan alle verhalen in."

FOTO BOVEN: Ad van der Heijden, voorzitter van heemkundevereniging Den Hogert, legt aan burgemeester Han Looijen en diens vrouw uit wat de fietsroute langs het oorlogsverleden van Gemonde inhoudt. Wim Verhoeven staat te luisteren en vult aan. (Foto: Ad Kuppens, heemkundevereniging Den Hogert).


DORPSBEWONERS GRAVEN PUTTEN

Gemondse grond lijkt twee dagen op een gatenkaas

De schop gaat komend weekend de grond in. Gemondenaren gaan op zoek naar hun geschiedenis.

Zaterdag 31 augustus en zondag 1 september graven dorpsbewoners op 25 plaatsen een put van een meter diep, op zoek naar sporen uit de historie van Gemonde.

'Gemonde graaft geschiedenis' maakt deel uit van het project Gemeenschapsarcheologie in het Groene Woud. Dit behoort op zijn beurt weer tot een groot internationaal onderzoek waaraan ook dorpen in Polen, Tsjechië en Engeland meedoen. De Nederlandse deelnemers zijn Gemonde, Boxtel, Liempde, Best, Oirschot, Esch en Woensel. Het Nederlandse deelproject wordt geleid door de Universiteit van Amsterdam.

Professionele archeologen staan de gravers terzijde. Zij helpen mee voorwerpen als vondsten te herkennen en gaan aan de slag met het analyseren van scherven, pijlpunten en alle andere schatten die aan de oppervlakte komen. Doel van de gemeenschapsarcheologie is de historie van dorpen nader te onderzoeken. Een speciale werkgroep van heemkundevereniging Den Hogert coördineert het evenement in Gemonde. Het is de bedoeling ook volgend jaar te gaan 'schatgraven'. Dan op andere plekken in het dorp.