Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MUBO RICHT SCHIJNWERPERS OP SOLDATEN EN HET VERZET

Eregalerij telt 26 Boxtelse oorlogsdoden

De eregalerij is een van de primeurs van de expositie waaraan deze week door museumvrijwilligers de laatste hand is gelegd. MuBo presenteert ook voor het eerst een digitaal aanraakscherm waarop bezoekers zich interactief in woord, beeld en geluid kunnen laten informeren over de lokale oorlogshistorie. Daarnaast presenteert het museum van Oorlogscanon van Boxtel. Dat is een door historicus Frank van Doorn geschreven overzicht van alle feitelijke oorlogsgebeurtenissen in 1940-1944.

ZORGVULDIG

MuBo is trots dat 75 jaar na de bevrijding een eervol overzicht wordt gepresenteerd. De eregalerij telt de namen van gesneuvelde militairen en omgekomen of geëxecuteerde verzetsstrijders, zo legt museumsecretaris Willem van Vossen uit: ,,Op de eregalerij staan geen burgerslachtoffers die omkwamen tijdens bombardementen of andere oorlogshandelingen."

Van Vossen zegt dat de projectgroep die zich bezig heeft gehouden met de expositie 'Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944' zorgvuldig te werk is gegaan bij de samenstelling van de eregalerij. ,,We hebben een groot aantal criteria opgesteld, zodat voor iedereen helder is waarom deze 26 personen worden geëerd. Of we volledig zijn? We hebben in de media talrijke oproepen gedaan, zodat iedereen namen kon doorgeven. Ook hebben op deze manier informatie over de oorlogsdoden opgevraagd."

GEEN INDIËGANGERS

De secretaris van MuBo legt uit dat de criteria helder zijn. ,,Tot de doelgroep worden Boxtelaren gerekend die tijdens de Tweede Wereldoorlog als militair of verzetsstrijder zijn omgekomen voor de Nederlandse vrijheid of zijn geëxecuteerd door een vijandelijke mogendheid." Hij vervolgt: ,,Ook Boxtelaren die tijdens de Japanse bezetting omkwamen, omdat ze Nederlands-Indië wilden verdedigen, staan erop."

De namen van de militairen die omkwamen tijdens de Politionele Acties in de jaren 1945-1949 ontbreken. ,,Die acties waren bedoeld om Nederlands-Indië als kolonie te behouden voor Nederland en vonden pas ná de Tweede Wereldoorlog plaats", vertelt Van Vossen. De omgekomen militairen uit de periode worden herdacht op een Indiëmonument aan de Koppel.

26 OORLOGSDODEN

MuBo heeft 26 (oud) Boxtelaren opgenomen in de eregalerij. Vrijwilligers van MuBo hebben in bijna alle gevallen foto's van de militairen en verzetsstrijders verzameld. Die zijn samen met een korte biografie op papier gezet en krijgen een plekje in de tentoonstelling. Na 3 november wordt de eregalerij opgenomen in de vaste collectie van het museum. Van Vossen: ,,We kennen in MuBo negen clusters, waaronder 'Oorlog en Vrede'. De eregalerij past hier samen met de Oorlogscanon van Boxtel prima bij."

De expositie wordt zaterdagochtend 31 augustus officieel geopend. Van 31 augustus tot en met 3 november is de tentoonstelling elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te bezichtigen. Op 8 september en 13 en 27 oktober presenteert MuBo om 11.15 uur een lezing over de Tweede Wereldoorlog. Dan is achtereenvolgens aandacht voor de mobilisatie in 1939, het verblijf van een pater kapucijn in concentratiekamp Dachau en de bevrijding van Zuid-Nederland in 1944.

FOTO BOVEN: MuBo toont vanaf zaterdag 31 augustus een eregalerij waarop de namen en foto's staan van 26 Boxtelse oorlogsdoden. Secretaris Willem van Vossen legde deze week de laatste hand aan de serie portretten. (Foto: Peter de Koning).


Magazine DIT zoekt Boxtelse evenementen

JULES HAMELEERS

DIT Magazine, dat uitgebracht wordt door stichting Brabants Centrum, is opnieuw bezig met het samenstellen van de jaarkalender. Organisaties die een vermelding willen van hun activiteit in het tijdschrift, kunnen contact opnemen met het DIT-team. Het thema van deze editie van het blad is: 'trots'.

Stichting Brabants Centrum is trots op de dorpen Boxtel, Liempde, Esch, Gemonde en Lennisheuvel en op alle evenementen die daar georganiseerd worden. Daarom moeten zo veel mogelijk activiteiten aan bod komen in de jaarkalender van DIT Magazine. De redactie van het tijdschrift heeft contact opgenomen met zoveel mogelijk organisaties. Wie de mail niet heeft ontvangen, maar wel graag zijn of haar evenement in 2020 onder de aandacht wil brengen, kan een e-mail sturen naar: marielle.wijffelaars@brabantscentrum.nl.

VERHALEN

Naast een overzicht van de evenementen die in de gemeente Boxtel georganiseerd worden, brengt DIT Magazine verhalen over bijzondere mensen uit de vijf kernen. Bewoners die trots zijn op hun dorp, een uniek familiebedrijf of een opmerkelijk stukje Boxtelse geschiedenis: het kan allemaal langskomen in het tijdschrift.

Alle leden van stichting Brabants Centrum ontvangen DIT Magazine aan het eind van het jaar gratis bij hun krant. Het tijdschrift zal zo'n tachtig pagina's gaan tellen en komt voor de derde keer uit.

Afbeelding