Vrijwilligers van Heemkunde Boxtel zijn druk bezig om nog enkele honderden scherven in elkaar te puzzelen: deze moeten samen grote potten uit de IJzertijd vormen.
Vrijwilligers van Heemkunde Boxtel zijn druk bezig om nog enkele honderden scherven in elkaar te puzzelen: deze moeten samen grote potten uit de IJzertijd vormen. Foto: Heemkunde Boxtel

Collecteweek van KWF ook in regio Boxtel

Het is inmiddels tot een jubileum gekomen: KWF Kankerbestrijding start zondag 1 september alweer met haar zeventigste collecteweek. Ruim tachtigduizend collectanten gaan, verspreid over achthonderd teams de straat op. Zo ook in het verschijningsgebied van deze krant.

In Boxtel en Liempde komen de collectanten van 1 tot en met 7 september langs de deuren. Ook kan het zijn dat er vrijwilligers in winkelcentra en op drukke plekken in het centrum staan. Zij kunnen zich legitimeren en zijn te herkennen aan het bekend logo. Doneren kan ook met smartphone. Wie de collectant heeft gemist, kan de QR-code scannen op de kaart scannen die zij achterlaat voor mensen die niet thuis zijn. Ook is het mogelijk om via de telefoon te doneren.

SAMENLOOP

Een groot aantal Boxtelse KWF-collectanten doet mee aan Samenloop voor Hoop in Esch op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september. Door het team wordt zaterdag vanaf 14.30 uur een aantal unieke kavels geveild. Zoals een weekend gratis rijden in een Mercedes A-klasse, een gesigneerd shirt van de RKC Waalwijk-selectie, een dj-workshop voor twaalf kinderen en een fotoshoot. De kraam van dit team (nummer 20) is te vinden in de Dorpsstraat.

Mensen die nog willen helpen collecteren, kunnen zich in Boxtel melden via e-mail: o.zwaneveld@gmail.com. Collectanten in Liempde melden zich bij Rezie van de Sande via rsande67@gmail.com.


Maalsteen uit IJzertijd gevonden in wijk Selissen

Het Bureau voor Archeologie en Bouwhistorie (BAAC) heeft in februari 2017 in Selissen meer dan honderd proefsleufjes gegraven. Rond bouwmarkt Gamma en het Tuincentrum Boxtel zijn toen sporen ontdekt uit de Middeleeuwen en Romeinse tijd. Maar ook een veertien kilo zware maalsteen uit de IJzertijd is aangetroffen.

Op de belangrijkste plaatsen in het plan wordt komend jaar een opgraving gedaan waarbij alle sporen en hun samenhang compleet worden gedocumenteerd.

EXPOSITIE

Normaal worden vondsten zorgvuldig bewaard in een groot depot en afgesloten van publiek. De werkgroep archeologie van Heemkunde Boxtel heeft er echter voor gezorgd dat er een expositie komt. Daar wordt dan een deel van de vondsten uit de proefsleuven in Selissen tijdelijk vertoond.

In de maand van de geschiedenis zijn vanaf zaterdag 12 oktober de gevonden scherven en andere voorwerpen te zien voor iedereen. Bij elk voorwerp is dan een korte toelichting te lezen. Tevens staat er bij verschillende scherven ter vergelijking een complete pot of urn die elders gevonden werd.

Het grootste voorwerp is een veertien kilo zware maalsteen van graniet. De werkgroep puzzelt bovendien nog met 220 scherven van grote potten uit de IJzertijd (zeshonderd voor Christus, zie foto). Nadere details over de expositie worden later bekendgemaakt. Meer informatie is verkrijgbaar via Dik Bol van de archeologiewerkgroep en ArcheoHotspot Boxtel: 06-53 36 40 93.