Stikstofdebat: heroverweeg wegenbouw

De gemeente Boxtel maakt zich grote zorgen over vertraging van haar verkeersplannen als gevolg van de stikstofuitspraak van de Raad van State. Ik plaats deze zorg in breder perspectief.

Onlangs verscheen een internationaal biodiversiteitsrapport (onder de vlag van de Verenigde Naties), waaruit blijkt dat we op te grote voet leven. De mens pleegt roofbouw op natuurlijke rijkdommen, ondergraaft het voortbestaan van vele soorten planten en dieren, en daarmee uiteindelijk zijn eigen voortbestaan. Natuur en biodiversiteit trekken aan het kortste eind ten opzichte van verstedelijking, infrastructuur, intensieve landbouw, enzovoort. Nederland scoort slecht en heeft een enorme ecologische voetafdruk.

Dichtbij huis zien we dit ook. Op de Kampina staat de natuur ernstig onder druk. Stikstof(verbindingen) zijn de grootste bedreiging. De open heidevlakte van de Kampina is daardoor grotendeels vergrast, veel eiken zijn ziek tot stervend, het lente-gejubel van de wulp sterft uit. Het natuurpanorama is fantastisch, maar in de bodem speelt zich een drama af door stikstofuitstoot van verkeer, industrie en (vooral) intensieve veehouderij.

Het beleid dat Nederland maakte om de stikstofdruk op de natuur te verminderen, de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is onlangs door de Raad van State vernietigd. Dit beleid maakte het mogelijk om vergunningen af te geven voor wegen, bouwprojecten en veestallen zonder dat werd gegarandeerd dat de natuur niet verder achteruit ging. Dat is in strijd met Europese regels en landelijke afspraken. De noodzakelijke vermindering van stikstof hapert. Bij de Kampina is de stikstofneerslag zelfs weer gestegen, terwijl die met minstens 50% moet verminderen om de natuur te redden.

Je zou verwachten dat de gemeente, met de unieke Kampina binnen haar grenzen, ook blijk geeft van dit natuurbelang; adel verplicht! Maar ik lees niets hierover, het kwartje valt nog niet. Want nieuwe wegen, zoals de verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en een mogelijke nieuwe weg oostelijk van de A2 veroorzaken weer nieuwe stikstof- (en andere) problemen.

We kunnen niet verder met pappen en nathouden. De bronnen van stikstof moeten nu echt worden aangepakt. Het mooie van veel bronmaatregelen voor stikstof, zoals inkrimping van de veestapel of verlaging van de maximumsnelheid, is dat deze ook CO2-winst betekenen en dus de klimaatcrisis bestrijden.

Gemeente Boxtel, dit is dé kans om nieuwe wegen te heroverwegen en u meer te bekommeren om de generaties Boxtelaren na ons en om de unieke, maar bedreigde natuur.

Wat betreft de verkeersproblemen: zoek innovatieve, duurzamere oplossingen: meer Boxtelaren op de fiets, harder aanpakken sluipverkeer vrachtauto's, 30 kilometerwegen in woongebieden, enzovoort.

        TOINE COOIJMANS

*Woonachtig in Boxtel en werkzaam bij Natuurmonumenten


Open brief over Rechterstraat

Beste raads- en bestuursleden van de gemeente Boxtel,

Met deze open brief willen we heel graag benadrukken dat we er meer dan klaar voor zijn om van de economische as weer aantrekkelijke winkelstraten te maken. Eenentachtig ondernemers uit het centrum staan achter de gepresenteerde ontwerpen. De ondernemers zijn samen met de gemeente mede-opdrachtgever en hebben de leiding van de werkgroep Rechterstraat. Dat heeft in vijf maanden het mooie eindresultaat opgeleverd. De werkgroep heeft in meerdere openbare bijeenkomsten veel inwoners van Boxtel bij het maken van de plannen betrokken. Alles wacht nu alleen nog op een volmondig 'ja, we beginnen nu' van de gemeenteaad en het college van B en W.

We beseffen dat er in het kader van de begroting lastige keuzes te maken zijn. Het centrum had echter al veel eerder opgeknapt moeten zijn. Op 22 mei 2014 waren we met zijn allen in Molenwijk en gaf de gemeente samen met een professor aan dat het 'vijf over twaalf' was voor het centrum. Wij waren het er zeer mee eens. Omdat er te weinig van de grond kwam zijn we als ondernemers zelf een plan gaan maken. Ondersteund door 81 ondernemers. Dit plan hebben we op verzoek van de gemeente ingebracht als deelplan voor Boxtel Binnen de Bruggen. We hebben er samen met de gemeente hard aan gewerkt en we zijn nog steeds zeer enthousiast over zowel BBdB als de deelplannen voor de Rechterstraat en Stationsstraat.

Het is inmiddels 'vijf over één' om van het winkelhart echt iets te maken. We roepen u op om alle energie en het draagvlak te belonen door snel twee beslissingen te nemen: Zeg 'ja' tegen een start van de deelplannen voor de Rechterstraat en Stationsstraat in 2020 en zeg ja tegen het plaatsen van de drie 'markers' van het centrum om aan zowel ondernemers als inwoners te laten zien dat we echt beginnen. Wij, de werkgroep, de gemeente en de politiek, hebben het ze immers beloofd.

        SUZANNE SCHUURMANS

*Voorzitster Ondernemersvereniging Centrum Boxtel (OCB). Zij stuurde deze brief gister, namens de ondernemers uit de werkgroep Rechterstraat, aan alle leden van de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.


Werkzoekenden

Babel Bibliotheek in Boxtel start 3 september met Walk&Talk. Dat vindt elke eerste dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur plaats. Werkzoekenden kunnen er hun netwerk uitbreiden en sollicitatietips uitwisselen. Debbie Heijne van De Levende Sollicitatiegids komt uitleg geven over een goed cv. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie via e-mail: walkentalkboxtel@babeldenbosch.nl.