Afbeelding
Foto: Robert Toet

BSB ORGANISEERT CINEMAWEDSTRIJD VOOR GROEPEN 7 EN 8

Boxtels jeugdfilmfestival op de rol

PÅL JANSEN & JAN HERMENS

Cultuurbox van Brede Scholen Boxtel (BSB) organiseert een heus Boxtels Kinderrechten Filmfestival. De beste inzending wordt vertoond in het Amsterdamse Tuschinski-theater.

De wedstrijd is bedoeld voor kinderen uit groepen 7 en 8. Alle basisscholen kunnen meedoen aan de lokale filmwedstrijd. ,,Met een eigen Boxtels Kinderrechten Filmfestival willen we de jeugd laten ervaren hoe het is om een eigen film te bedenken en te maken", aldus BSB-directeur Ghislaine de Brouwer. Twaalf basisscholen hebben zich voor het project aangemeld.

De films gaan, zoals de naam al doet vermoeden, over de rechten van het kind, een internationaal verdrag dat in 1990 werd bekrachtigd door de Verenigde Naties. De leerlingen kunnen meedoen door een verhaal over een van deze rechten te bedenken en dit uit te werken via een tekening, opstel of als zogeheten storyboard (bijvoorbeeld met de Mini Movie Maker-app). Per school wordt het beste idee uitgewerkt tot een (korte) film met behulp van een regisseur; van elke school wordt één film vertoond tijdens het Boxtels Kinderrechten Filmfestival dat volgend jaar op 6 april wordt gehouden in het Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch. ,,Er is in Boxtel geen enkele accommodatie geschikt om alle achthonderd bovenbouwleerlingen tegelijk bij deze première aanwezig te laten zijn", verklaart De Brouwer deze uitwijkmanoeuvre.

HULP VAN BEDRIJVEN

De huur van de theaterzaal kost 2.500 euro. ,,Maar we vinden het niet zuiver om dit bedrag te betalen van kunst- en cultuurgelden", aldus De Brouwer. Daarom zoekt de BSB naar 25 ondernemers die een bijdrage van honderd euro willen leveren. Het lokale bedrijfsleven is hiervoor aangeschreven. In totaal kost het project 30.000 euro. De helft wordt bekostigd door de scholen, de andere helft betaalt de BSB uit haar reserve. De Brouwer: ,,Het is belangrijk dat alle scholen kunnen deelnemen, omdat iedereen in dit project op eigen niveau bezig kan zijn met foto, video en nieuwe media. Daarnaast is het van belang dat in het onderwijs aandacht is voor kinderrechten."

Wethouder Marusjka Lestrade is bijzonder verheugd over het filmproject. ,,Ik probeer al jaren kinderrechten onder de aandacht te brengen. Bepaalde rechten lijken in Nederland zo vanzelfsprekend, maar dat zijn ze elders beslist niet."

Unicef kent een kinderrechtenfestival, leggen Gerry Roche en Eefje van Boxtel namens Cultuurbox uit. ,,Unicef geeft gastlessen op de scholen en stelt boekjes beschikbaar over kinderrechten." De feestelijke aftrap van het scholenproject is op woensdag 20 november, de internationale dag van de rechten van het kind.

FOTO BOVEN: Een, twee drie...actie! (Foto: Robert Toet).


'Tijd om jongeren recht in de ogen te kijken'

PÅL JANSEN

,,Er klopt niets van", zegt een van de jongeren bij het Dommelbad. Daags nadat een van de bewoners namens de buurt Morgenstond insprak bij de gemeenteraad, verschenen enkele berichten in lokale media. Het ging weer óver hen: hangjeugd die overlast veroorzaakt. Niet per se over het groepje dat er woensdagmiddag stond. ,,Als er problemen zijn, worden ook wij er automatisch op aangekeken."

Dinsdag sprak een woordvoerder namens de buurt Morgenstond in tijdens de gemeenteraadsvergadering van Boxtel. Haar boodschap? Enerzijds moet de overlast stoppen bij het Dommelbad. Anderzijds is er onder de jongeren behoefte aan een eigen plek. ,,Als we ergens anders moeten staan, worden we daar weer weggestuurd", zegt een van hen. ,,We zaten eerst bijvoorbeeld bij de Kinderboerderij."

Ook de bewoner van Morgenstond kwam tot dezelfde conclusie nadat ze met enkele groepen contact zocht: ,,Zij strijden om een eigen plek en zingeving voor hun doelgroep; jongeren vanaf achttien jaar en begin twintig."

In B-Town, de buurthuizen, of gewoon een rustig cafeetje: dat ziet ook het groepje dat woensdagmiddag bij het Dommelbad staat, niet zitten. Maar wat dan wel, en wie gaat dat regelen? Vanuit de overheid verwachten ze niets. Of er wellicht een ondernemer is die erop inspringt... ze hebben geen idee.

GEZAMENLIJKE OPLOSSING

'Het zou fijn zijn als er samen met hen gezocht wordt naar een oplossing, naast het geven van grenzen wat betreft de overlast', aldus de woordvoerder van Morgenstond. 'We hebben de gemeente eerder van harte uitgenodigd om te praten met ons. Daar wordt niet op ingegaan. Medewerkers van veiligheid en orde blijven achter hun bureau helaas. 'We zijn ermee bezig', krijgen we te horen.'

De buurt wil oplossingen op korte termijn bij het Dommelbad: onder meer door hekwerk te plaatsen bij de fietsenstalling alsook een slagboom voor voertuigen. Maar vooral is een structurele oplossing nodig 'in plaats van het probleem steeds te verplaatsen'. ,,Grenzen stellen aan de jeugd, én de jongeren recht in de ogen kijken en de dialoog aangaan."

Burgemeester Naterop gaf in reactie op de buurtbewoners van de Morgenstond aan dat er gesprekken volgen met jongeren. Halverwege september is er ook een bijeenkomst voor belanghebbenden. Naterop is al even bezig met een strategie omtrent jeugd en veiligheid: het vernieuwde horeca-convenant, opgesteld na het landelijk uitgemeten Markt-incident in januari, was daar al een onderdeel van. Hij wil paal en perk stellen aan incidenten, heeft met de politie maatregelen overlegd, maar hoopt ook dieperliggende oorzaken aan te kunnen pakken.