Afbeelding
Foto:

COÖPERATIE OUDEREN IN REGIE HOUDT EERSTE LEDENAVOND

Wonen: meer dan 'n dak boven je hoofd

De coöperatie Ouderen in Regie, die deze zomer is opgericht naast de gelijknamige stichting, houdt woensdag 25 september van 19.30 tot 22.00 uur een informatieavond in gemeenschapshuis De Walnoot. Uitgangspunt is dat 55-plussers zelf tijdig na gaan denken en preventief maatregelen nemen om zelfstandig te blijven wonen en leven.

HENK VAN WEERT

Tijdens een bijeenkomst die in april in De Walnoot werd gehouden onder de titel 'Kwaliteit van wonen en leven voor senioren in Boxtel' werd de urgentie aangetoond van een toekomstgericht beleid op het gebied van wonen, welzijn en zorg, aldus de nieuwe coöperatie. Die houdt op 25 september haar eerste ledenvergadering, met als thema 'Wonen is meer dan een dak boven je hoofd'.

Yvonne Witter, mede-auteur van het boek Droomwonen 55-plus en beleidsadviseur wonen-zorg bij Aedes, de overkoepelende organisatie van woningcorporaties, schetst de trends in woonvormen voor senioren: van gemeenschappelijk wonen tot wijken of dorpen waar wonen, welzijn en zorg aan elkaar zijn gekoppeld, dicht bij voorzieningen. Haar inleiding duurt ongeveer een halfuur.

Na de voordracht van Witter wordt geprobeerd te ontdekken hoe mensen daar in Boxtel zelf vorm aan zouden willen geven. Dat gebeurt in groepen, ingedeeld naar wijk of buurt. Afhankelijk van de keuze hoe en waar mensen willen (blijven) wonen, dienen voorwaarden geformuleerd te worden die dit mogelijk maken. Die worden aansluitend plenair besproken, waarna een samenvatting wordt opgesteld en vervolgstappen worden uitgezet.

Met de geformuleerde wensen stapt de coöperatie naar de gemeente en woonstichting Joost. Tijdens de informatieve ledenvergadering geeft het voorlopig bestuur onder voorzitterschap van Kees de Waal een toelichting op de werkwijze en de toekomstplannen van de coöperatie.

VERGRIJZING

Het aantal 65-plussers in Nederland stijgt van 2,8 miljoen nu naar 4,7 miljoen in 2040; in de gemeente Boxtel praten we over respectievelijk 6.700 en 9.200 mensen van 65 jaar en ouder. Het aantal 80-plussers verdubbelt de komende tien jaar naar 1,4 miljoen. Met het ouder worden, zullen ook nieuwe behoeften ontstaan. Zoals senioren die een vorm van gemeenschappelijk wonen wensen. Wel iedereen een eigen appartement of woning, maar ook iets gezamenlijks. De stijgende vraag naar geschikte woningen voor senioren maakt woningaanpassingen in de bestaande voorraad nodig.

Ook zal de behoefte aan andere woonvormen toenemen. Er is behoefte aan betaalbare, kleine woningen: nu al woont meer dan de helft van de 75-plussers alleen en de komende tijd zal dat aantal snel toenemen. Het aandeel ouderen zonder kinderen groeit ook fors en daarmee de afhankelijkheid van netwerken buiten de familie. Een deel van deze senioren gaat op een gegeven moment op zoek naar andere woonvormen. Een plek (al dan niet in de wijk) waar ze veilig kunnen wonen, anderen kunnen ontmoeten en iets voor anderen kunnen betekenen. De wens om te wonen met gelijkgestemden (gemeenschappelijk wonen) of sociale woonvormen, een soort moderne begijnhoven, woongemeenschappen waarin 'omzien naar elkaar' een uitgangspunt is.

TIJDIG NADENKEN

Veel senioren vragen zich af: hoe zullen wij wonen als wij ouder worden? In veel gevallen speelt onbekendheid met de mogelijkheden een rol. De overheid stimuleert mensen om tijdig na te denken over het ouder worden en zo nodig te verhuizen. Het beleid is erop gericht om ouderen zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen.

Gemeenschappelijk wonen is een keuze die je afweegt tegen andere opties. Zoals blijven wonen in je buurt, indien nodig je woning aanpassen en desgewenst investeren in sociale buurtnetwerken. In alle gevallen is het belangrijk te weten wat je nodig hebt om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen. Opvallend is dat sommige senioren niet alleen de woning noemen als belangrijk voor zelfstandig wonen, maar ook de woonomgeving, het hebben van ondersteuning op het gebied van zorg en welzijn en het hebben van een doel in het leven. Kortom, wonen is meer dan een dak boven je hoofd.

Gemeenten hebben mogelijkheden om een gunstig woonklimaat te creëren voor mensen die ouder worden. Gebiedsgericht werken aan wonen, zorg en welzijn, leeftijdsvriendelijke en dementievriendelijke woonomgevingen. Voldoende en toegankelijke voorzieningen in de wijk, zoals winkels, openbaar vervoer, huisartsenpraktijken en ontmoetingsplekken. Triple-A: 'Arts, Apotheek en Albert Heijn'. Denk ook aan rollatorvriendelijke stoepen en brede stoepen voor scootmobielen.

BURENHULP

Om wijken zo in te richten dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen, zijn landelijk in de jaren negentig woonservicegebieden ontstaan. Dat zijn (delen van) wijken of dorpen waarin optimale condities zijn geschapen voor wonen met zorg en welzijn, tot en met niet-planbare 24-uurszorg. Meestal met als kern een wijkservicecentrum of zorgsteunpunt. Aanvullend op de gemeenschapshuizen en diverse initiatieven van buren onderling, zijn er in Boxtel meerdere gezamenlijke initiatieven op het gebied van ontmoeting en burenhulp, zoals de Huiskamer op Hoogheem, ZorgSamenBuurt Oost van Ouderen in Regie en Burenhulp Lennisheuvel.

FOTO BOVEN: De coöperatie Ouderen in Regie komt voort uit de gelijknamige stichting, met hier het bestuur van links naar rechts: Chris D'havé, Ad van den Brand, Cor Hogenboom en Willem Kalverda. (Foto: Peter de Koning).


ContourdeTwern verzorgt wandeling voor mantelzorgers

Steunpunt Mantelzorg van welzijnsorganisatie ContourdeTwern houdt dinsdag 17 september van 13.30 tot 15.30 uur een wandeling door natuurgebied Kampina.

Deze wandeling is opgezet om mantelzorgers uit de regio te laten genieten van de natuur, zodat ze hun gedachten even kunnen verzetten. De route is zo'n zes kilometer lang. Na afloop is er gelegenheid om wat te drinken. Het startpunt is voormalig klooster Sint-Ursula aan de Baroniestraat in Boxtel, waar deelnemers om 13.15 uur dienen te verzamelen. Lopers moeten zelf zorgen voor goede schoenen. Aanmelden vóór maandag 16 september kan via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl of telefoonnummer (0411) 65 58 99.