Afbeelding
Foto:

ZWAAR GESCHUT TEGEN EXOOT DOMMELOEVER BIJ DE CROON

Graaft gemeente graf duizendknoop?

De gemeente Boxtel en waterschap De Dommel graven binnenkort de oever van de Dommel nabij appartementencomplex De Croon af in de strijd tegen de Japanse duizendknoop. De invasieve exoot groeit daar hardnekkig en dat baart de bewoners zorgen. De wortels kunnen namelijk door fundamenten groeien. De gemeente heeft op deze locatie al verschillende methodes gebruikt, maar die blijken niet voldoende te werken. Daarom wordt nu zwaar geschut ingezet.

Maandag 26 augustus starten de graafwerkzaamheden. Er wordt een laag grond van de oever gehaald en vervolgens bedekt met verse aarde. Nadat de operatie is afgerond, blijft de gemeente de locatie in de gaten houden. Zo gauw er een Japanse duizendknoop de kop op steekt, wordt er ingegrepen.

Voor de bestrijding van de woekeraar bestaan uiteenlopende methodes: van injecteren met gif tot bewerken met stoom. Het lastige is dat als er maar een stukje wortel achterblijft, er al snel een nieuwe plant groeit. Dat maakt uitroeien moeilijk.

Gedurende de werkzaamheden liggen er rijplaten in de Croonpassage van de Markt tot aan de Dommel en draait er een kraan. Winkels, restaurants en de appartementen blijven bereikbaar.

FOTO BOVEN: De oever van de Dommel bij De Croon wordt vanaf maandag afgegraven. (Foto: Jan Hermens).