Afbeelding
Foto: Sander van Gils

Gestolen auto brandt uit op Stapelen

Een personenauto die geregistreerd stond als gestolen is gisterochtend uitgebrand in kasteelpark Stapelen. Het voertuig stond achter het gesloten toegangshek aan de Prins Hendrikstraat.

De Boxtelse brandweer werd woensdag rond kwart over zeven gealarmeerd. Eenmaal aangekomen moest de blusploeg eerst de gietijzeren poort openknippen om bij de auto te komen. In het Boxtelse kasteelpark waren op de gazons bandensporen te zien. De bestuurder moet via de ingang van het park aan de Parallelweg Zuid het park in zijn gereden. (Foto: Sander van Gils).


SAMBAMIDDAG EN GROOT TERRAS DOOR ONDERNEMERS

Langzaam meer reuring in het centrum

RENS VAN DEN ELSEN

'Het is oorverdovend stil op de Markt', kopte deze krant aan het begin van de zomervakantie. Ondertussen gaat die opmerking, opgetekend uit de mond van centrummanager Berry Dankers, eigenlijk al niet meer op. De agenda voor het centrum begint zich de komende weken namelijk al aardig te vullen. Naast 'vaste' waarden als het bierfestival Bieroloth en Culturale staan nu ook nieuwe evenementen als een sambamiddag en Saturday Funday op het programma.

Het eerstgenoemde is nieuw en ook slechts eenmalig, zo laat de organiserende en jubilerende sambaband Batedeira in een reactie weten. De club viert zondag 1 september haar 25-jarig jubileum op muzikale wijze bij vijf verschillende cafés in het centrum van Boxtel. Tussen 14.00 en 18.00 uur zijn er optredens bij Hart van Boxtel, De Deugniet, De Rechter, café Becoloth en Meneer van Dommelen.

Hoewel de muzikale club haar oorsprong heeft in Vught, zijn er in de loop der jaren veel leden uit Boxtel aangehaakt en is er goed contact ontstaan met de Boxtelse horeca en lokale (blaas)kapellen. ,,We zijn nu een echte regioband geworden, maar in Boxtel hebben we veel meegemaakt. Daarom hebben we besloten om ons jubileum hier te vieren", aldus Frans van der Steen, woordvoerder van Batedeira en lid van het eerste uur. De sambaband vierde eerder dit jaar het vijfde lustrum al met een reünie in gemeenschapshuis De Rots in Boxtel en tijdens het Kopenhagens Carnaval.

Tijdens het jubileumfeest in Boxtel heeft Batedeira enkele bevriende sambabands gevraagd voor ondersteuning. Er zijn die zondag dan ook optredens van Sambanda, Dè Wel Jaoo en Escola de Samba Os Malandros. ,,Ze zeggen wel eens dat het zo stil is op de Markt. Nou, daar komen wij verandering in brengen", geeft Van der Steen aan, die zelf sinds enkele jaren in Boxtel woonachtig is.

FUNDAY

Ook nieuw op de evenementenkalender is Saturday Funday op zaterdag 14 september. Centrumondernemers Filipe van den Borne (Mr. & Mrs. Filipe) en Michel den Ouden (lunchroom Deegeluk) sloegen hiervoor de handen ineen. ,,We bedienen beide dezelfde doelgroep en het leek ons wel leuk om iets voor hen te betekenen. Daarom hebben we een bijzondere middag bedacht, waarmee we meteen gebruik maken van de mogelijkheden op de nieuwe Markt", laat Van den Borne weten.

De twee zaken liggen pal tegenover elkaar aan de Markt. ,,Daar moesten we dan ook iets mee doen", geeft de Boxtelse ondernemer aan. Er komt een groot terras vanaf de lunchroom tot aan de doorgaande weg bij onze winkel. We kleden alles in vintage-sferen aan en dj Mister Waggy komt vinyl plaatjes draaien zodat bezoekers helemaal in de retro-mood komen", vervolgt Van den Borne.

VAN IEDEREEN

De oproep die de centrummanager voor de zomer deed aan de ondernemers om de Markt meer te gebruiken legt Van den Borne naast zich neer. ,,We zijn hier al even mee bezig en daarnaast houden we vaker van dit soort samenwerkingen met collega-ondernemers. De Markt is van iedereen, dus het is niet alleen aan ons om er iets van te maken", besluit hij.

Feit is wel dat er de komende weken wat meer reuring is het in centrum.


FRACTIE WIL ANTWOORDEN VAN COLLEGE

CDA voorziet problemen met ontsluiten van nieuwe woonwijken

Door de komst van nieuwe wijken als Heem van Selis in Boxtel en Achter den Eijngel in Lennisheuvel wordt het drukker op de weg. De verkeersvisie Move'31 laat zien dat de gemeente het verkeer zoveel mogelijk uit de woonwijken wil weren. Oppositiepartij CDA ziet in de beoogde ontsluitingen voor deze projecten echter het tegenovergestelde en stelt daarom vragen aan het college van B en W.

De raadsfractie voorziet vooral bij de ontsluiting van Achter den Eijngel problemen. Hier gaat het bouwverkeer via de Mijlstraat en rijden de eerste bewoners via een eenrichtingsweg over het Rigtpad de wijk in en via de Eg en de Ploeg er weer uit. De christendemocraten vinden die wegen te smal voor het toenemende verkeer en vragen zich af of het college een verbreding in de planning heeft. Daarnaast zien zij graag maatregelen om de verkeersveiligheid te vergroten.

Voor de wijk Heem van Selis vraagt de fractie zich af hoe de misrekening met de grondkosten tot stand is gekomen. Ook wil zij van het college weten waarom er is gekozen voor een ontsluiting via de Dukaat, die verder in de woonwijk ligt.

Als het aankomt op de mogelijke tijdelijke bebouwing van de Oksel bij Tongeren wil het CDA weten om hoeveel woningen het gaat en of een ontsluiting aan de noordkant dan een optie is om zoekverkeer te voorkomen.

112-nieuws

Brandje bij scouting

In een hok bij blokhut Wickiup van Scouting Boxtel zag een voorbijgangster vrijdag vuur. Een eerder die dag gehouden kampvuur bleek niet goed uitgemaakt. De brandweer heeft het brandje gedoofd

Picknicktafel vat vlam

De Boxtelse brandweer heeft vrijdagavond rond elf uur een brandende picknicktafel geblust in de generatietuin tegenover de Kinderboerderij aan het Apollopad.