Bij het herinrichtingsplan Boxtel Binnen de Bruggen moet de Rechterstraat prioriteit krijgen, stellen de landschapsarchitecten van MTD. (Foto: Henk van Weert).
Bij het herinrichtingsplan Boxtel Binnen de Bruggen moet de Rechterstraat prioriteit krijgen, stellen de landschapsarchitecten van MTD. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

SUGGESTIES MASTERVISIE BOXTEL BINNEN DE BRUGGEN NOG TOT 3 SEPTEMBER WELKOM

Rechterstraat prioriteit bij herinrichting

JAN HERMENS

Boxtel heeft een huis. Dat huis heet centrum en is toe aan een renovatie. Het bevindt zich tussen de Zwaanse Brug, de Sint-Petrusbasiliek en Villa Phaf. Stap een is: bedenken wat er met het huis zoal mogelijk is om het mooier en functioneler te maken, nog zonder over materialen of kosten te praten. De mastervisie van centrumproject Boxtel Binnen de Bruggen is grotendeels gereed. Gemeenteraadsleden en inwoners kregen dinsdag de laatste stand van zaken te horen en mochten op- en aanmerkingen plaatsen.

Reageren kan nog steeds. Tot en met 3 september zijn suggesties welkom via BBdB@mijngemeentedichtbij.nl. Projectmanager Frits Fastenau: ,,Daarna beginnen we aan de afronding, zodat de raad zich 8 oktober over de mastervisie kan buigen."

Wie een huis renoveert, pakt niet alle onderdelen gelijktijdig aan. Eerst het fundament, dan de buitenmuren, later pas het interieur. Maar het werk gebeurt wel constant met het gewenste eindresultaat voor ogen, het complete huis. Alle onderdelen houden verband met elkaar. Dat moet wel, want anders past de voordeur niet, of zijn de windveren paars en de kozijnen rood. Wanneer het huis af is? Dat weet nog niemand, maar Frank Meijer van MTD Landschapsarchitecten hield in zijn presentatie een termijn van tien jaar aan. Zijn bedrijf vertaalt de wensen van gemeente, ondernemers en andere inwoners van Boxtel naar beeld.

DEELPROJECTEN

De mastervisie bestaat uit deelprojecten. Daarvan gaf Meijer aan dat de Rechterstraat, Stationsstraat en het gebied nabij de Zwaanse Brug prioriteit hebben. ,,De plannen voor de herinrichting van de Rechterstraat zijn in een vergevorderd stadium. De ondernemers wachten met smart op de uitvoering." Meijer toonde een tekening van de Zwaanse Brug, met even verderop een tweede overspanning over de Dommel, een die de bibliotheek aan de Burgakker verbindt met de Prins Hendrikstraat. ,,Het centrum keert zo zijn gezicht naar de rivier."

De landschapsarchitect lanceerde ook de gedachte om de Sint-Petrusbasiliek met het processiepark te verbinden door de tussenliggende parkeerplaatsen elders aan te leggen. Ook ziet hij daar ruimte voor een Binnendommeltje, een eigentijdse verwijzing naar de afsplitsingen van de rivier die vroeger door het centrum van Boxtel liepen.

TERUGKERENDE PUNTEN

Na zijn uitgebreide presentatie bogen de aanwezigen zich in drie groepen over de mastervisie. Hun op- en aanmerkingen waren niet verrassend, ook bij inspraakavonden over de herinrichting van de Rechterstraat kwamen ze meermalen aan bod. Drie punten keren steeds terug: parkeren, de routing van het centrum en het stallen van fietsen in de Rechterstraat.

STIP OP HORIZON

Meijer benadrukte dat de mastervisie niet hetzelfde is als een plan. ,,We zetten een stip aan de horizon waar we op af koersen. Een plan gaat verder, dan staan alle details vast en is over kosten nagedacht." De gemeenteraad debatteert in oktober nog niet over geld. De kosten komen per deelproject aan bod.

Liempde

Jeugdnatuurwacht

Jeugdnatuurwacht houdt morgen, vrijdag 23 augustus een inloopavond van 19.00 tot 20.00 uur in café 't Wapen van Liempde. Bezoekers krijgen een toelichting op het jaarprogramma en het is mogelijk om nieuwe leden (vanaf groep zes van de basisschool) aan te melden. De contributie bedraagt vijftien euro per jaar. Meer informatie: telefoonnummer (0411) 63 14 89 of e-mail: jnwliempde@gmail.com.

Frank Meijer van MTD Landschapsarchitecten ziet kansen voor de omgeving van de Zwaanse Brug en het parkeerterrein aan de Prins Hendrikstraat. (Foto: Jan Hermens).