'HEEM VAN SELIS' LATER IN DE RAAD

Stikstofregels vertragen ook nieuwbouw Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Door de uitspraak van de Raad van State (RvS) in het stikstofdebat is de kans aanwezig dat veel verkeer- en bouwplannen in Boxtel weer terug naar de tekentafel moeten. Dat geldt niet alleen voor de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk Kapelweg (VLK) en de fietstunnel, maar waarschijnlijk ook voor de bouw van de nieuwe woonwijken Heem van Selis en Achter den Eijngel.

Vorige week gooide de hoogste bestuursrechter de deelprojecten van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) al in de prullenbak. Een flinke streep door de rekening van de gemeente Boxtel, die na jaren soebatten op de drempel stond om de plannen uit te voeren. De discussie omtrent de invloed van stikstof op natuurgebieden zoals in deze regio de Kampina heeft in het hele land bouwprojecten lamgelegd. Alle betrokken gemeenten, waaronder dus ook Boxtel, wachten nu eerst de beslissing in Den Haag af, voor zij verder kunnen of nieuwe plannen gaan ontwikkelen. Met als gevolg dat al het verrichte werk jaren teruggeworpen wordt in de tijd.

HELDER

Zo heeft het college van B en W de vaststelling van het bestemmingsplan van Heem van Selis door de gemeenteraad voorlopig van de agenda gehaald, meldt een woordvoerster. Dit plan moet de bouw van bijna vijfhonderd woningen achter de Tuincentrum Boxtel mogelijk maken. Het college bekijkt momenteel samen met de provincie hoeveel stikstof er bij de uitvoering van het project vrij komt. Dit wil zij helder krijgen zodat het plan een grotere kans van slagen heeft mocht het bij de RvS terecht komen. De verwachting is dat dit onderzoek zo'n twee maanden duurt.

GEVOELIG

Ondertussen ligt ook het bestemmingsplan voor de bouw van de nieuwe woonwijk Achter den Eijngel in Lennisheuvel bij de bestuursrechter. Dit werd eerder dit jaar al door de gemeenteraad goedgekeurd, maar milieuvereniging Het Groene Hart tekende hiertegen bezwaar aan bij de RvS. Het college van B en W sluit niet uit dat er zo nog meer projecten stikstofgevoelig zijn, zoals de ideeën voor het Greentech Park op bedrijventerrein Vorst B in Boxtel.

Niet alleen de gemeente heeft last van de gerechtelijke uitspraken over het Programma Aanpak Stikstof (PAS), ook ondernemers moeten nu pas op de plaats maken. Zoals de Boxtelse boer Johan van Hal die in Oirschot een nieuwe biggenstal nabij de Kampina wil bouwen. Elders in deze krant is daarover meer te lezen.