PAS NOOPT RECHTER TOT NIEUW BESLUIT

Biggenstal bij Kampina: een juridisch gedrocht

PÅL JANSEN

Onder meer door de uitspraak van de Raad van State over de landelijke aanpak van stikstofuitstoot, gaat ook de rechtszaak tegen een biggenstal nabij de Kampina een nieuw traject in. Maandag besloot de rechtbank in 's-Hertogenbosch dat enkele vergunningen van de Boxtelse varkenshouder Johan van Hal aan de Logtsebaan, die de gemeente Oirschot jaren geleden verleende, opnieuw tegen het licht moeten worden gehouden. Ook veegt de rechtbank een recent verleende vergunning uit 2018 van tafel.

Van Hal heeft al jaren het plan om een biggenstal te realiseren aan de Logtsebaan in Oirschot, vlak tegen de gemeentegrens van Boxtel. In 2013 kreeg hij al de vergunningen rond voor een onderkomen voor 19.000 biggen. De vergunningen werdem enkele jaren later ingetrokken, waarop Van Hal naar de bestuursrechter stapte en gelijk kreeg: Oirschot besloot om ze alsnog niet in te trekken. En de goedkeuring die Noord-Brabant gaf met betrekking tot de natuurwet, bleef overeind.

In mei 2018 werden de vergunningen uiteindelijk vernieuwd voor een stal van 16.000 biggen en betere luchtwassers. De provincie gaf een natuurvergunning af op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS), nodig vanwege de nabijgelegen natuurgebied Kampina. Ook kreeg Van Hal de bouw- en milieuvergunningen.

BETER ONDERBOUWEN

Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie (BMF) spanden rechtszaken aan tegen deze besluiten van de gemeente Oirschot. Zij vinden dat een nieuwe stal vanwege de stikstofuitstoot schadelijk is voor de Kampina.

Maandag besloot de rechtbank 's-Hertogenbosch dat zowel Oirschot als de provincie fouten hebben gemaakt. Beide overheden moeten beter onderbouwen waarom ze de oude vergunningen uit 2013 niet hebben ingetrokken. Dat kon wel, omdat de exploitatie van een nieuwe stal negatieve gevolgen heeft voor de natuur, aldus de rechtbank. En de nieuwe vergunningen uit 2018 moet helemaal opnieuw worden beoordeeld. Dit is een direct gevolg van de uitspraak van de Raad van State, die in mei het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) van tafel veegde.

ONZEKERHEID

Het oordeel van de rechtbank komt als een donderslag bij heldere hemel volgens de advocaat van Van Hal, Johan van Groningen: ,,Enkele vergunningen waren in het verleden onherroepelijk verleend. Als die uiteindelijk toch worden ingetrokken, is geen enkele ondernemer meer zeker van zijn zaak."

Natuurmonumenten en de BMF laten in een persverklaring weten blij te zijn met deze uitspraak. ,,Een extra stikstofbron pal naast Kampina zet de natuur van het gebied verder onder druk. De rechter deelt deze zorg en geeft in zijn uitspraak aan dat met de besluiten van de gemeente Oirschot en de provincie de natuur van de Kampina onvoldoende wordt beschermd."

De komst van de stal aan de Logtsebaan is allerminst van de baan mits de provincie en Oirschot goed onderbouwen bij de rechtbank waarom zij de vergunningen niet hebben ingetrokken. Wanneer dat is, is nog niet bekend. Vast staat volgens beide partijen wel dat het plan in elk geval opnieuw fiks is vertraagd.


Liempde

Collecte Zonnebloem

De Zonnebloem-afdeling Liempde van maandag 26 tot en met zaterdag 31 augustus de jaarlijkse huis-aan-huiscollecte. Met de opbrengst worden sociale en recreatieve activiteiten georganiseerd voor mensen met een fysieke beperking.

Kofferbaksale

Tweedehands spullen van de hand doen kan tijdens de Liempdse Kofferbaksale. Buurtvereniging Looeind organiseert zondag 25 augustus de zevende editie op evenemententerrein D'n Tip. Bezoekers zijn van 10.00 tot 13.30 uur welkom; entree voor kinderen vanaf twaalf jaar kost 1,50 euro. Inschrijven kan via www.kofferbaksale-liempde.nl.