Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Vijverfontein gemeentehuis uit door blauwalg

In de vijver bij het gemeentehuis in Boxtel is blauwalg aangetroffen. Waterschap De Dommel kwam tot deze ontdekking tijdens de laatste periodieke meting. De gemeente heeft de waterfontein uitgezet om de verspreiding van de bacterie tegen te gaan.

Blauwalg en botulisme ontwikkelen zich voornamelijk bij hogere temperaturen in de lente en de zomer. Ook komt het voor in stilstaand water, bijvoorbeeld in grotere vijvers in woonwijken en in zwemplassen. Contact met oppervlaktewater waar blauwalg in zit, kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen, veroorzaakt dit maag- en darmklachten veroorzaken. Botulisme is meestal niet gevaarlijk voor mensen, maar honden en andere dieren kunnen er ziek van worden.

FONTEIN

Een oplettende inwoner van Boxtel attendeerde de gemeente erop dat ook de fontein (zie foto onder) uitgezet dient te worden. De waternevel zorgt namelijk voor verspreiding van de bacterie en veroorzaakt klachten bij passerend publiek.

Het waterschap plaatst waarschuwingsborden bij de besmette waterpartij zolang er blauwalg of botulisme wordt gemeten. De instantie houdt op haar website een actueel overzicht bij van locaties waar de bacterie is ontdekt: www.dommel.nl/blauwalg-en-botulisme. (Foto onder: Peter de Koning, 2017).