Afbeelding
Foto: Go Rome

BOMVOL PROGRAMMA VOOR DEELNEMERS

Samenloop Esch staat stil bij én viert het leven

RENS VAN DEN ELSEN

Met nog zo'n anderhalve week te gaan, is Esch klaar om van de eerste editie van de Samenloop voor Hoop (SlvH) een succes te maken. Alle draaiboeken liggen op schema, er zijn voldoende vrijwilligers en ook het muzikale programma is rond. ,,Mooi om te zien dat we er met z'n allen zo de schouders onder zetten", aldus Suzanne Kessels van de commissie vrijwilligers.

De ondertussen bijna achthonderd deelnemers aan het evenement voor het goede doel krijgen een druk programma voorgeschoteld. De wandelaars komen langs twee podia; het hoofdpodium is op het marktplein en de ander op het grasveld aan de Dorpsstraat, naast zorginstelling het Buitenhuis. Tussen alle randprogrammering door kunnen de 29 deelnemende teams spulletjes verkopen in hun eigen kraampjes langs het parcours. Ook deze opbrengst wordt bij het al opgehaalde geld opgeteld.

SPETTERENDE OPTREDENS

De organisatie heeft alles uit de kast getrokken, ook om spetterende optredens in Esch te krijgen die een onvergetelijk feest neerzetten. De SlvH gaat zaterdag 31 augustus om 13.45 uur officieel van start met een openingsact van het bekende illusionistenduo Rob & Emiel. Vervolgens zijn er de hele dag optredens van lokale dj's en bands. En eerder werd al bekend dat Corry Konings een moppie komt zingen (haar dochter woont namelijk in Esch), maar ook schlagerzanger Otto Lagerfett en Thom Craane geven acte de présence.

De hele dag én nacht klinkt er muziek in het dorpscentrum. Op de twee podia is het vanaf de opening een aaneenschakeling van artiesten uit Esch en uit de directe omgeving te zien. Zo draaien dj's Christ van Schijndel, Martijn Bergman, Haike de Bie, Kirsten Bongarts, Toon Bakker, en Luuk van Velthoven hun platen, maar ook de koren Innovation en het Heimweekoor en de bands Go Rome, Defenders, Confusion, vanBakkus, de Blackhawks en Byrds on the Wind treden er op.

DUIZENDEN KAARSEN

Tijdens een lichtjesceremonie om 22.00 uur is het even rustig: duizenden kaarsen die dan langs het parcours staan, worden rond die tijd ontstoken. Dit als moment voor bezinning of herdenking voor mensen die stierven aan de gevolgen van kanker of lijden aan de ziekte. Dit is voor velen hét moment van de Samenloop voor Hoop, waarbij de deelnemers stilstaan bij het leven en dat ook vieren.

Als de nachtwandelaars rond 07.00 uur hun bed opzoeken en de ochtendploeg het overneemt, staat er nog een heel programma op de planning. Zo is er zondagmorgen een Kinderloop die start om 11.00 uur. Vanaf 10.00 uur is het marktplein al ingericht voor de jongste jeugd. Zondag om 14.30 uur eindigt het wandelen, aansluitend wordt het eindbedrag bekendgemaakt. Hierna sluit de Essche band Saab & Friends het evenement muzikaal af.

VRIJWILLIGERS

Dat vrijwel alle Esschenaren, maar ook veel Boxtelaren het evenement ondersteunen, blijkt uit de bereidheid om mee te doen of te helpen. Ruim honderdvijftig vrijwilligers steken zaterdag en zondag de handen uit de mouwen. Daarvan komen er 103 uit het dorp zelf. Kessels is trots dat het is gelukt om voor alle werkzaamheden genoeg hulp te vinden ,,We zijn pas later, in het voorjaar, begonnen met onze commissie. Toen liep het nog niet zo storm, vooral omdat het nog ver weg was. En voor veel mensen was het nog niet helemaal duidelijk wat de Samenloop nu precies in zou houden", vertelt ze. ,,Dankzij de samenwerking tussen de verschillende commissies hebben we het toch voor elkaar gekregen. Maar het was soms flink zoeken. Zo bleek vooral het logistieke gedeelte voor zaken als parkeren en de podiumopbouw lastig in te vullen. Daar komt toch wat meer bij kijken dan 'even wat tillen'. Gelukkig kenden de commissieleden de juiste personen en wisten ze hen te overtuigen om mee te helpen."

Alle vrijwilligers krijgen deze week bericht over hun taken en het tijdschema. Aanmelden kan nog altijd (in verband met uitvallers) via het formulier op de website van de SlvH Esch: www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen/noord-brabant/esch/

FOTO ONDER: Onder meer de Boxtelse band Go Rome staat zondagmiddag op het hoofdpodium tijdens de Samenloop voor Hoop in Esch. (Foto: Go Rome).