Afbeelding
Foto: Rini van Oirschot

OPEN MONUMENTENDAG BRENGT BIJZONDERE PANDEN IN BEELD

'Doopstoet' trekt door Boxtel

De historische doopstoet op 14 september, ook ondersteund door nostalgische vereniging Terug in d'n Tèd uit Liempde, vertrekt vanaf Museum Vekemans aan de Stationsstraat door de Rechterstraat, Burgakker, Kruisstraat, Clarissenstraat, Oude Kerkstraat naar de Sint-Petrusbasiliek om uiteindelijk via café En Garde! weer terug te lopen naar het vertrekpunt.

MEELOPEN

De optocht trekt twee keer uit: om 13.00 en om 15.00 uur. Kinderen kunnen deelnemen door om 12.25 uur of om 14.45 uur aanwezig te zijn bij het museum. Tegen inlevering van een tegoedbon, verkrijgbaar bij Vekemans, krijgen ze een ouderwetse snoepzak. De doopstoet wordt begeleid door VVV-gidsen. Om de vaders, opoes en peettantes te feliciteren met de 'dopelingen', serveert café En Garde! aan de Markt een 'ouderwets drankje'.

KINDERSPELEN

Buiten de doopstoet zijn er verspreid over het centrum diverse activiteiten en bezichtigingen. Zo zijn er bij bibliotheek Babel aan de Burgakker tussen 13.00 en 17.00 uur oud-Hollandse kinderspelen en een expositie. Beiaardier Tommy van Doorn speelt kinderliedjes op de beiaard van de Sint-Petrusbasiliek, die ook te bezoeken is. Op Duinendaal zijn tussen 13.00 en 17.00 uur diverse monumenten te bezichtigen: museum De Canonije in het kanunnikenhuisje, de kelder van voormalig brouwerij Het Anker en de pastorie.

FILM IN KERKJE

Een film over het Bijbelse verhaal van de bruiloft van Kana wordt zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur en daags erna tussen 14.00 en 17.00 uur in de protestantse kerk aan de Clarissenstraat vertoond. De Turkse moskee op Hoogheem is alleen zondag 15 september tussen 14.00 en 16.00 uur geopend voor publiek. Alle te bezichtigen monumenten zijn open tussen 13.00 uur en 17.00 uur, tenzij anders aangegeven.

FOTO BOVEN: Een historische doopstoet trekt zaterdag 14 september door de Boxtelse straten. (Foto: Rini van Oirschot).


COMMISSARIS KONINGIN DOET BOEKJE OPEN

Heerlijk snoepje voor

lokale geschiedvorsers

VERVOLG VOORPAGINA

Schoolverzuim kende Esch niet. Dat kwam doordat aan brave kinderen prijsjes werden uitgedeeld op Sinterklaasavond. Zelfs als ze ziek waren, wilden ze daarom naar school. Dat schrijft meester Arthur Eduard Joseph, baron Van Voorst tot Voorst in zijn dagboek. Hij was tussen 1894 en 1928 commissaris van de koningin in Noord-Brabant en hield aantekeningen bij van al zijn werkbezoeken. Die heeft het Brabants Historisch Informatie Centrum gepubliceerd op internet.

Niet iedereen komt er in de pennenvruchten van de bestuurder even goed af. Geharrewar tussen wethouders of raadsleden staat zwart op wit, met naam en toenaam. Van Voorst tot Voorst houdt nauwgezet het aantal 'moetjes' in een gemeente bij. En als hij het nodig vindt, deelt hij een sneer uit. Hij was 15 mei 1906 in Esch: ,,Sinds mijn laatste bezoek had er groote mutatie plaats in het personeel van den gemeenteraad; vijf leden werden vervangen door anderen. Onder hen is Jansen, de vader van den fietsman; diens vrouw is overleden; hij geeft aanstoot door zijn slecht gedrag; hij ontvangt vrouwen van slechte reputatie bij zich in huis."

JENEVER EN BIER

Daar blijft het niet bij, volgens Van Voorst tot Voorst. Jansen is weliswaar uit de gemeenteraad gewerkt, maar maakt kans opnieuw een zetel te veroveren. Een politieke lobby in de vorige eeuw: ,,Men vreest echter, dat Jansen, nu er eene raadsvacature is, groote kans heeft om gekozen te worden; hij werkt met bier en jenever!"

De commissaris van de koningin bezocht in 1906 ook Boxtel. Daar maakte de ongeletterde Pieter van Dijk inmiddels geen deel meer uit van de gemeenteraad. En dat niet alleen: ,,Er is ook geene georganiseerde oppositie meer."

Over het gemeentebestuur van Liempde is Van Voorst tot Voorst bijzonder positief. Althans, in 1898. Een paar jaar later, in 1909, moet de commissaris van de koningin terug naar het klompenmakersdorp, omdat een zekere Van de Laar-Kaltenbach zich bij het ministerie van Binnenlandse Zaken had beklaagd over de burgemeester. ,,De ernstigste klacht was nr. VI, nl. dat de burgemeester staangeld kreeg van caroussel en schommel, en dat geld niet aan het armbestuur afdroeg; de regeerende armmeester verklaarde, dat hij alleen over 1908 van den burgemeester f. 20 had gekregen; vroeger nooit. Van de Laar-Kaltenbach moet mij nu bewijzen, dat de burgemeester dat geld ook vóór 1908 ontvangen heeft; wanneer hij daarin slaagt, dan bewijst hij daarmede, dat de burgemeester dat geld ten eigen bate aangewend heeft." Het komt uiteindelijk zover dat de commissaris bij de minister bezwaar maakt tegen herbenoeming van de Liempdse burgervader.

HERKENNING

Zo pent de provinciaal bestuurder bladzij na bladzij vol. Voor inwoners die het een en ander van Boxtel, Esch en Liempde weten of er lang wonen, vormen de aantekeningen een feest van herkenning. Karakteristieke panden die eind negentiende eeuw nagelnieuw zijn bestaan nu nog.