Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

PROJECT VOETSTAP DRAAIT OM INTERCULTURELE ONTMOETINGEN

Voetje voor voetje op weg naar vrede

Vrede begint dicht bij huis en mensen kunnen zelf stappen zetten op weg daar naartoe. Dat is de basisgedachte achter Voetstap, een Boxtels vredesproject dat een jaar duurt. Het is een serie activiteiten die draait om ontmoeting tussen culturen met als doel onderling begrip te bevorderen. Het project begint zaterdag 14 september in Podium Boxtel, tijdens de Culturale, de opening van het nieuwe culturele seizoen.

Traditionele muziekinstrumenten uit het Midden-Oosten klinken naast hun westerse neefjes. Bezoekers horen de def en de viool, de gitaar en de saz, de harp en de ney. Tijdens het afsluitende optreden door de populaire Boxtels-Marokkaanse band Kasba vloeien die klanken samen.

Een volgende voetstap is een kunstproject in oktober en november. Beeldend kunstenaars maken werken met deelnemers uit kerken, moskeeën en overige belangstellenden. Verder is zaterdag 26 oktober vanaf 16.00 uur tijdens een aflevering van Klassiek in de Kerken in de Sint-Petrusbasiliek 'Les Indes Galantes' van Jean-Philippe Rameau te beluisteren. Dit is een compositie uit de barok met teksten over verschillende culturen.

ABRAHAM

De lezing Op reis met Abraham en Ibrahim wordt gegeven door een christen en een moslim die zich grondig verdiept hebben in elkaars traditie. Woensdag 22 januari vanaf 20.00 uur is deze presentatie in Bibliotheek Babel Boxtel, aan de Burgakker 4. FilmPodiumScopia vertoont donderdag 13 februari in Podium Boxtel de film London River. In de protestantse kerk, voor de gelegenheid uitgebreid met een nomadentent, is vrijdag 27 maart een maaltijd met gerechten en verhalen uit het Midden-Oosten. Een Keltische avond op een nog te bepalen datum en een loopevenement tijdens de Bazaar sluiten het project af.

WERKGROEP

Initiatiefnemers van Voetstap zijn de Protestantse Gemeente Boxtel en het Interreligieus Platform. Zij hebben verbinding gezocht met verschillende organisaties. Inmiddels is er een werkgroep gevormd die het project aanstuurt. Die bestaat uit predikant Corrie Terlouw namens de Protestantse Gemeente Boxtel, Paul van Alphen van Podium Boxtel, Kübra Atalay namens de Turkse moskee Mevlana en Femke Lagerweij en Roeland Heesbeen van Stichting E-Fans. Terlouw: ,,De voetstap als symbool is ontleend aan de verhalen van Abraham en Ibrahim en drukt uit: op weg gaan, gastvrij zijn, elkaar ontmoeten. Boxtel heeft een lange traditie van goede betrekkingen tussen de kerken en moskeeën. Dit proces willen we verbreden."

FOTO LINKS: Vorig jaar was er een vredesweek in Boxtel, waaraan onder meer in de moskeeën in Hoogheem aandacht werd besteed. Nu is er een heel jaar met activiteiten voor mensen uit verschillende culturen. (Foto: Gerard Schalkx).