Hoofdman Jacques Habraken toont het nieuwe vest met replica's van de verloren zilverstukken. (Foto: Ruud van Casteren).
Hoofdman Jacques Habraken toont het nieuwe vest met replica's van de verloren zilverstukken. (Foto: Ruud van Casteren). Foto: Ruud van Casteren

RUUD VAN CASTEREN IS KERMISKONING

Replica vervangt verloren zilvervest Boxtels gilde

HENK VAN WEERT

Bij aanvang van de jaarlijkse kruisboogwedstrijd om de titel van kermiskoning, toonde hoofdman Jacques Habraken zondagmiddag een nieuw gildevest van Sint-Barbara & Sint-Joris. Daarop zijn replica's bevestigd van de zilverstukken die ruim twee jaar geleden werden verloren en nooit teruggevonden. De wedstrijd werd aansluitend gewonnen door Ruud van Casteren.

Ondanks dat er een flink vindersloon werd uitgeloofd in 2017, is het prijzen- en herinneringszilver nooit teruggevonden. Een zilverdrager van het gilde verloor het vest op weg naar huis. Opgerold in een beschermdoek en vastgebonden onder de snelbinders, moet het onderweg van zijn fiets zijn gevallen. Eenmaal thuis bemerkte de man het verlies en reed hij de weg terug naar gildehuis Rembrandt. Maar het zilver werd niet aangetroffen.

1.000 EURO VINDERSLOON

Het voorval kwam destijds breed in de publiciteit en naast het gilde stelden ook de gemeente Boxtel en enkele particulieren een vergoeding in het vooruitzicht voor de eerlijke vinder. In totaal zou die duizend euro kunnen opstrijken als het vest ongeschonden terug zou keren. De anonimiteit van de vinder werd daarbij gewaarborgd. Het mocht niet baten... Later speurde zelfs nog duikers de bodem van rivier de Dommel af bij twee bruggen, maar ook dat leverde niets op.


,,De zilveren schildjes hebben voor ons een grote emotionele waarde en zijn veelal ontworpen én geschonken door mensen die een bijzondere band met onze broederschap hebben. We willen ze heel graag terughebben. Iemand buiten het gilde heeft er eigenlijk niets aan. Ja, je kan het zilver omsmelten en dan verpatsen, maar dat zou toch heel jammer zijn", zei hoofdman Habraken destijds in deze krant.

VERZEKERING VERGOEDT

Omdat de zilverschat van het gilde goed is gedocumenteerd én verzekerd, konden van de belangrijkste stukken replica's worden vervaardigd. Dat was geen sinecure, maar de smid leverde deze zomer toch de kopieën af. Die zijn op een nieuw vest gemonteerd dat afgelopen zondag op het schietterrein van het gilde aan het Essche Heike werd gepresenteerd.

Daar werden overigens niet alle replica's getoond, maar ook een geheel nieuw zilverstuk: een koningsschild. Daarmee loste Hilde van den Broek, die in april het tweejaarlijkse koningschieten won, haar 'schuld' in overeenstemmig de reglementen van het gilde. Dit schild heeft de vorm van een vergeet-mij-nietje, de bloem die symbool staat voor de strijd tegen dementie waar de gildekoning in haar directe nabijheid dagelijks mee heeft te maken. Het gilde maakt zich dit jaar sterk voor de Alzheimerstichting.

ZESTIEN SCHUTTERS

Na de presentatie van het nieuwe vest, spanden zestien mensen om beurten hun kruisboog; zowel gildeleden als hun familie. Net voordat de vierde ronde ten einde was, knalde Van Casteren met de veertigste treffer het laatste stukje van de houten kermisvogel uit de schutsboom. Hij nam het zilveren wisselschild over van Jessica Spitters en mag zich nu een jaar lang kermiskoning noemen.

De feestdag werd afgesloten met een gezamenlijk kermismaal in grand café Rembrandt.

Ruud van Casteren mag zich een jaar lang kermiskoning van het Boxtelse gilde noemen. (Foto: Henk van Weert).