Afbeelding
Foto: Kromploegers

BLAASORKEST DE KROMPLOEGERS SPEELT SAMEN MET TOP-ARTIEST

Roel van Velzen op Back 2 the Music

JAN HERMENS

Een optreden met Roel van Velzen, dat is een droom van menig muzikant. De Kromploegers gaat het meemaken, want vrijdag 20 september treedt de bekende artiest met band op tijdens Back 2 to the Music. Van Velzen speelt onder meer een nummer samen met het Liempdse blaasorkest in de feesttent op d'n Tip. Of het nog niet genoeg is, presenteren de muzikanten een eigen bier.

Maarten Termeer, trompettist van De Kromploegers, glundert. ,,Dit wordt een hele belevenis voor ons. We zijn al druk aan het repeteren. Met Van Velzen en zijn band oefenen we één keer." Het is niet de eerste keer dat de Liempdenaren artiesten van naam naar hun dorp halen. ,,We speelden met The Trammps 'Disco Inferno' voor een dansende massa. Kippenvel, nog steeds als ik eraan terugdenk. En we stonden met The Gibson Brothers op het podium, ook een geweldige ervaring."

UITVERKOCHT

Voor Back 2 the Music zijn nog kaartjes verkrijgbaar. Voor het Oktoberfest, dat een dag later in Liempde plaatsvindt, niet meer. Dat was binnen tien minuten strak uitverkocht. En denk nou niet dat er honderd man in de feesttent kunnen. Er is ruimte voor maar liefst twaalfhonderd bezoekers. Die deinen zaterdag 21 september allemaal mee op de klanken van het Liempdse feestorkest en ras-entertainer Dennie Christian.

De muzikanten benutten de feesttent op d'n Tip in hun eigen dorp optimaal. Zondag gaat de pret gewoon door. Termeer: ,,We houden die dag van 14.00 tot 19.00 uur een foodtruckfestival, compleet met zomerse live muziek. De toegang is gratis." Bij eten hoort drinken. ,,We presenteren ons eigen bier tijdens het foodtruckfestival. Het heet Kromme Voor. Waar de naam vandaan komt, mag duidelijk zijn."

Gerechtjes uit alle windstreken moeten 22 september de smaakpapillen van gourmands strelen. Potten Met Ballen bereidt bitterballen en gehaktballetjes in soorten en maten, Caramba presenteert quesadillas. Verder is er een Italiaanse foodtruck met pasta, antipasti en diverse soorten koffie en maakt een Aziatische foodtruck het palet compleet.

Gerard en Anjo Brohm strooien Braziliaanse en latin-muziek uit over het publiek. De band Boys from county Hell brengt Ierse folkmuziek.

QQLQ

Back 2 to the Music, het Oktoberfest en het foodtruckfestival maken deel uit van kunst- en cultuurweek QQLQ. ,,Een goed initiatief, QQLQ. De evenementen versterken elkaar. Voor ons is het weekend van 20 september in ieder geval een wervelende aftrap voor het nieuwe seizoen", aldus de Liempdse trompettist.

Kaartjes voor Back 2 to the Music kosten 17,50 euro en zijn te reserveren via kromploegers@gmail.com of te koop bij Cadeau & Drogist Liempde, Raadhuisplein 2a Liempde, Filipe Mode, Markt 2a in Boxtel en cafetaria Eetlust, Stationsstraat 48 in Boxtel.

FOTO BOVEN: Blaasorkest De Kromploegers zet de tent op z'n kop tijdens een eerdere editie van het Oktoberfest. (Foto: eigen collectie).


Beiaard- en orgelconcert in Sint-Petrusbasiliek

Zowel het carillon als het orgel van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel worden zondag 25 augustus bespeeld. Er zijn die dag achtereenvolgend twee concerten georganiseerd door de Stichting Kerkconcerten Boxtel.

De aftrap is voor Joost van Balkom. De stadsbeiaardier van 's-Hertogenbosch en Drunen geeft om 14.30 uur een carillonconcert vanaf de Sint-Petrustoren. Van Balkom speelt een programma met werken van componisten die ook zelf beiaardier waren, zoals Jacob van Noordt, Jacob van Eyck en Jacques Maassen. Ook speelt Van Balkom eigen werk en muziek van zijn vader Sjef en grootvader Toon, die hem voorgingen als stadsbeiaardier van de Brabantse hoofdstad.

De toegang voor dit concert is gratis; na afloop is er een collecte. In de pastorietuin op Duinendaal 2 is een luisterplaats ingericht waar programma's verkrijgbaar zijn.

IN DE KERK

Vervolgens speelt om 16.00 uur Gerard Habraken uit Eindhoven op het Smitsorgel in de basiliek. De organist studeerde in Tilburg en Brussel en was prijswinnaar op diverse concoursen. Zijn repertoire omvat werken uit alle stijlperioden zoals van Johann Kuhnau, Johann Sebastian Bach, Joseph Haydn en Franz Liszt. Daarnaast klinkt werk van de componisten Edgar Arro, Oscar van Hemel en Antoon Maessen.

De toegang voor dit concert is acht euro. De verrichtingen van de organist worden op een groot scherm geprojecteerd. Na afloop is er gelegenheid voor een drankje in de torenhal.


BoekProeverij

De verhalencoaches van Babel Bibliotheek Boxtel helpen dinsdag 3 september in de zoektocht naar nieuwe en bijzondere boeken. Tijdens de BoekProeverij geven zij tussen 14.00 en 15.00 uur tips over onlangs verschenen titels. De toegang is gratis.