De Copacabana, een van de smaakmakers op het Breukelsplein, is een kleurige snelheidsmolen die erg in trek was. (Foto's: Bas van den Biggelaar).
De Copacabana, een van de smaakmakers op het Breukelsplein, is een kleurige snelheidsmolen die erg in trek was. (Foto's: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

EXPLOITANTEN TEVREDEN: 'GEEN LAST VAN FESTIVALS'

Kermis is écht voor iedereen

Elisa Sterrenberg is als kermisexploitant present met de nostalgische draaimolen van haar vader: ,,Hij is groot fan van dit exemplaar, al heeft hij er meerdere", vertelt ze. ,,We hebben inmiddels wat aanpassingen gedaan, maar toen hij deze bijna veertigjarige draaimolen kocht, was hij helemaal handbeschilderd en stonden er alleen handgemaakte attributen op. We hebben er helaas inmiddels twee moeten vervangen."

Ze vervolgt: ,,Ik vind de draaimolen ook prachtig. Hij is klein, lief en heeft prachtige koperen palen. Deze blijft in familie hoor. Het is inmiddels een erfstuk." Tevreden is Sterrenburg niet alleen met de oude draaimolen, maar ook met de opkomst. ,,We staan voor het eerst op de Boxtelse kermis en als ik het aantal klanten vergelijk met andere plaatsen, draaien we een goede ronde."

ANDERE OPSTELLING

Content is ook Klaas Regter, werkzaam bij de Bomber, de tweearmige molen die voor het gemeentehuis op de Markt staat. ,,We zijn vijf jaar geleden voor het laatst in Boxtel geweest, maar in vergelijking met toen, draaien we erg goed. Of we last hebben van concurrentie van de vele festivals in de regio, zoals Decibel Outdoor en Dancetour? Nee dus!"

Terrasbezoeker Patrick Voets geeft de voorkeur aan de kermis boven een festival: ,,Al moet ik eerlijk bekennen dat ik al jaren niet geweest ben. Maar vandaag ben ik op stap met mijn buurman Kevin. Het valt me op dat de opstelling anders is. En er staan geen attracties in de Rozemarijnstraat." Gezellig vindt Patrick het wel: ,,Ik heb net vakantie dus misschien ga ik nog wel een keer. Ik maak sowieso straks even een rondje over de hele kermis."

MOOIE MANNEN

De Boxtelse Henriëtte van der Meijden zit op het terras met haar man Jan en een aantal vrienden en vriendinnen: ,,Ik ga elke dag naar de kermis. Vaak met de kleinkinderen en nu met vrienden. Wat is zo leuk vind? De gezelligheid. Ik drink graag een kop koffie of een pilsje. En ik kijk graag naar mooie mannen", grapt ze.

Ilona van der Ven is samen met haar man en kinderen op de Markt te vinden. ,,Mijn dochter Fieke mocht kiezen of we in de middag of de avond zouden gaan. Ze koos natuurlijk voor de avond, nu mag ze lekker laat naar bed."

Terwijl de kinderen in de Autoscooter zitten, vertelt Ilona vroeger ook een vaste kermisklant te zijn geweest. ,,Vorig jaar ben ik zelfs nog in de Break Dance gegaan. De rit had overigens niet langer moeten duren, dan was ik ziek geworden. Tegenwoordig zit ik liever op het terras om zo sfeer te proeven. Het weer wordt beter dus ik denk dat mijn man en ik nog wel een avondje samen op stap gaan."

GEEN VUURWERK

In plaats van dat bij de gemeentevijver dinsdagvond het traditionele vuurwerk werd ontstoken, verzorgde volkszanger Vinzzent een 'knallend' optreden op de Markt. De gemeente kreeg geen toestemming om de Boxtelse pyrotechnicus Maurice Schellekens vuurpijlen de lucht in schiet te laten schieten. De aanvraag moet twee weken vooraf zijn ingediend bij de provincie, maar die vindt dat het verzoek twaalf uur te laat is ingediend.

Op tientallen meters hoogte rondgeslingerd worden in de zweefmolen Europe Flyer die voor het eerst op de Boxtelse kermis stond. Het was dé sensatie op de Markt.
Het vizier op scherp zetten om in de schiettent een mooie prijs in de wacht te slepen.
De tweearmige Booster stond ook dit jaar voor het gemeentehuis opgesteld.
Op de schouders van mama genieten van het mini-concert door Peter Beense.
De autoscooters vormen tijdens de kermisdagen een vaste waarde op de de Boxtelse Markt.
De bijna tweejarige Jan van der Pol uit Liempde kon niet tot thuis wachten om het speelgoed uit te pakken dat hij won met touwtjetrekken. Opa legde het vast. (Foto: Joop van der Pol).
Afbeelding