Afbeelding
Foto:

DE VAKANTIE IS VOORBIJ, BOXTELSE SCHOLEN ZIJN WEER GESTART

Eerste dag spannend, voor ouders...

MARIËLLE WIJFFELAARS

De bekers zijn gevuld met drinken, de bakjes zitten vol met fruit en boterhammen en de gymschoenen zitten in de tas. In tal van huishoudens was uitslapen er maandagochtend niet meer bij, de eerste schooldag brak weer aan. Oók in deze regio. De kinderen liepen opgewonden en soms wat gespannen naar hun scholen waar de lokalen nog schoon en opgeruimd waren. De bel klonk, het nieuwe schooljaar is gestart. Zoals op De Spelelier in Boxtel.

In de laatste week van de schoolvakantie werd in veel gezinnen ongetwijfeld al veel gesproken over het nieuwe schooljaar. Hoe zou de juf of meester zijn? Welke kinderen zitten er in de klas? Hoe gaat het met overblijven en de buitenschoolse opvang? Het zijn vragen die de kinderen én hun ouders volop bezighielden. Zo ging het in ieder geval bij ons in huis. Want voor onze oudste brak zijn eerste jaar als schoolgaande kleuter aan.

Dus daar gingen we dan. Rugzak van Cars op zijn rug, drinkbeker en fruitbakje gevuld, nieuw shirt aan. Een warm handje in de mijne. Mijn kleuter mocht - eindelijk - naar school. De afgelopen week varieerde zijn mening over school tussen 'ik wil liever bij mama blijven' en 'de grote school is heel cool'.

Zelf had ik ook wat last van wisselende emoties. Misschien dat nostalgie nog wel het meest overheerste. Want het lijkt gisteren dat er een kleine blozende baby op mijn arm lag. Dat hij zijn eerste stapjes zette. Dat hij voor het eerst 'mama' zei. De tijd had best wat langzamer mogen gaan. Maar ik weet dat het zo goed is. Want Yorne is eraan toe. Hij wil niet meer alleen maar spelen, hij wil dingen leren. Letters, cijfers, klok kijken.

GROTE ZANDBAK

Om kwart over acht liepen we het schoolplein op. De grote zandbak maakte vooral veel indruk en hij weet het nog van de wen-ochtend voor de vakantie. ,,Wauw, kan ik spelen." In de school liep hij meteen naar het goede lokaal. Juf Hélène kreeg een hand en een dikke knuffel. ,,Wat leuk dat je er bent," begroette ze onze kleuter vrolijk. Yorne lachte instemmend. ,,Vind ik ook."

De jas werd netjes opgehangen aan de kapstok, zijn beker en bakje fruit ('Het is toch wel appel hè?') stopte hij netjes in de zak met zijn naam erop. In het lokaal stonden de stoeltjes al klaar in een kring, samen zochten we naar het stoeltje met Yorne erop. ,,Ja! Gevonden mama. Dit ben ik" en hij ging netjes zitten.
Ik wilde hem nog een dikke knuffel geven, maar moest het doen met een high five. ,,Dag mama. Doei hè." Ik zou het afscheid nog uren willen rekken, gelukkig is de kleuter verstandiger dan zijn moeder.

REGELS UITLEGGEN

Het was dan weliswaar de eerste schoolweek voor de kinderen, de leerkrachten begonnen een aantal dagen eerder al met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar. ,,De meesten hadden er ook wel weer zin in om aan de slag te gaan", zegt directeur Liesbeth Prinsen van De Spelelier. ,,Ook voor hen is het natuurlijk spannend, want het is een nieuwe groep die nog vorm moet krijgen. De eerste weken wordt er dan ook veel aandacht besteed aan het uitleggen van de regels en gebruiken in de klas."

NORMAAL RITME

Het duurt een paar dagen voor alle kinderen weer helemaal gewend zijn, maar dat gaat volgens Prinsen snel genoeg. ,,Kinderen zijn weerbaar en zitten zo in het ritme. De laatste week van de vakantie zijn de meeste leerlingen ook wel weer klaar voor school en kijken ze er naar uit. En de meeste ouders vinden het fijn dat het normale ritme weer hersteld wordt", zegt de schooldirecteur lachend.

Bij ons is het duidelijk: de eerste schooldag was voor zijn ouders spannender dan voor Yorne. Want natuurlijk is het goed gegaan en vond hij het vooral heel leuk. ,,Ik heb ook al vrienden. Die zeiden: 'tot morgen'", vertelde hij enthousiast. Gevolgd door: ,,Maar morgen is het toch weer vakantie?"

FOTO BOVEN: Yorne van Gelder (midden) beleefde samen met veel andere kinderen maandag zijn eerste officiële schooldag. De kleuter zit op De Spelelier, in de klas van juf Hélène Langenhuijsen. (Foto: Albert Stolwijk).

Boxtel

Bric-à-brac op Luissel

Bed and breakfast D'n Hop aan de Luissel 19 in Boxtel houdt zondag 25 augustus een bric-à-brac. Deze markt in Franse sferen duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Er zijn zo'n 25 verkopers van brocante, vintage en industriële spullen. Voor kinderen is er een springkussen. Parkeren kan op het terrein en de toegang is gratis.

Bokselse Kwis

Inschrijven voor de Bokselse Kwis op zaterdag 2 november is mogelijk via www.bokselsekwis.nl. Bij aanmelding kunnen teams aangeven voor welk lokaal doel ze in actie komen.