De struikheide in natuurgebied Kampina staat sinds vorige week in volle bloei. Ook de komende weken blijven de heidevelden in de omgeving van de Huisvennen paars gekleurd. (Foto: Marc Cleutjens).
De struikheide in natuurgebied Kampina staat sinds vorige week in volle bloei. Ook de komende weken blijven de heidevelden in de omgeving van de Huisvennen paars gekleurd. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

ONMETELIJKE PAARSE HEIDEVELDEN IN BOXTELS NATUURGEBIED

'Heide op Kampina is ineens ontploft'

MARC CLEUTJENS

,,Heb je de heide al gezien? Prachtig!" Wandelaars in de Kampina raken deze week niet uitgepraat over de bloeiende heidevelden in het Boxtelse natuurgebied. Sinds vorig week staat de struikheide in de omgeving van de Huisvennen uitbundig in bloei: zo ver het oog reikt, is de paarse kleurenpracht te zien. Maar niet alle heide bloeit. Sterker nog, de dopheide gaat eraan…

Wandel langs de Huisvennen. Struin over de Van Tienhovenweg. Hier bloeit de struikheide als nooit tevoren, zo lijkt het. Onmetelijke paarse heidevelden strekken zich uit aan weerszijden van het zandpad dat de Melaniedreef met de Belversebaan verbindt. ,,De heide is vorige week ineens ontploft", vertelt Frans Kapteijns, vrijwillig boswachter van Natuurmonumenten. ,,De struikheide stond natuurlijk al klaar om in bloei te komen. Dankzij al die zonneschijn van de afgelopen weken en die plotse regenbuien, zijn alle planten gelijktijdig gaan bloeien."

Dat er ineens zoveel aandacht is voor de bloeiende heide – het NOS Journaal besteedde maandag aandacht aan het natuurfenomeen op de Veluwe – kan Kapteijns wel verklaren. ,,Vorig jaar waren de omstandigheden voor de heide ongunstig en bloeiden de planten nauwelijks. En bovendien gaat struikheide meestal geleidelijk bloeien. Nu kun je echt spreken van een kleurenexplosie."

VERDROGING

Het is een misvatting te veronderstellen dat het nu overal goed gaat met de heide. ,,Terwijl de struikheide in de Kampina in volle bloei staat, zul je de dopheide op weinig plaatsen zien hoor", vertelt Kapteijns. De boswachter is zelfs somber gestemd over de toekomst van deze plantensoort. ,,Sterker nog, de dopheide gaat eraan. Waar struikheide veel zonneschijn prettig vindt en baat heeft bij een hittegolf, is al die warmte juist funest voor dopheide." Naast verdroging is ook de stikstofuitstoot dodelijk voor deze heidesoort.

Natuurmonumenten doet er volgens de boswachter alles aan om het tij te keren. ,,Langs de Melaniedreef zijn grote stukken geplagd om het pijpenstrootje weg te halen en dopheide weer een kans te geven", legt Kapteijns uit. Daarnaast grazen koeien en paarden op de Kampina en vindt begrazing plaats door een grote schaapskudde. ,,Maar de verdroging moet óók gestopt worden. Alleen door minder water te onttrekken aan de natuur, maakt dopheide weer een kans en kunnen ook de droogvallende vennen in de Kampina worden gered."

De gepensioneerde boswachter is echter verheugd dat het nu goed gaat met de struikheide. ,,Het is een lust voor het oog én goed voor bijen en zweefvliegen. Kleine rovers zoals spinnen zullen er eveneens van profiteren. En zelf ben ik ook blij. Waarom? Ik ben Brabander! Dus als het even kan, zul je mij ook op de heide vinden."

DIEVEN ONTZAGEN ZELFS HET GOEDE-DOELENPOTJE NIET

Reeks inbraken Liempdse bedrijven

PÅL JANSEN

Bij vier Liempdse ondernemers is vorige week ingebroken of een poging tot inbraak gedaan. Bij kapsalon Janneke aan de Boxtelseweg is geld ontvreemd, de apotheek aan de Nieuwstraat en klompenfabriek Traa aan de Kapelweg hadden alleen schade en bij café De Durpsherberg leek het volgens de camerabeelden op 'verkenningswerk' volgens uitbater Ton van Alphen: daar werden de sloten geïnspecteerd door twee mannen met gezichtsbedekkende kleding.

,,Zelfs het potje voor stichting Haarwensen hebben de inbrekers bij mij weggehaald", vertelt kapper Janneke Heus. Erg pijnlijk natuurlijk, licht ze toe: ,,Dat geld was dus bestemd voor zieke kindjes die geen haar meer hebben; er worden haarwerken van betaald."

In haar kapsalon aan de Boxtelseweg waren de inbrekers vorige week uit op geld: ook het fooienpotje en de kassalade, die daags erna nagenoeg leeggeplunderd op straat is gevonden, werden door de dieven meegenomen. Apotheker John ten Ham uit Sint-Oedenrode, eigenaar van de apotheek in Liempde vermoedt dat de inbrekers louter op geld uit waren. ,,Alle lades zijn opengetrokken, maar er is bij ons verder niets meegenomen. Een geldla was niet aanwezig."

KLEIN WERELDJE

Ook bij klompenfabriek Traa is uiteindelijk niets meegenomen. ,,Bij ons is in de loods ingebroken", vertelt mede-eigenaar Corine Traa. ,,Als ze iets hadden meegenomen, dan moesten de dieven ook gelijk een grote afnemer van die spullen hebben."

Naast klompen staan in de betreffende loods zaken als dozen met sleutelhangers, klompen en andere artikelen met het logo van Traa. Corine denkt dat er gelijk alarmbellen zouden rinkelen als de dieven dit soort zaken zouden doorverkopen. ,,Wij zijn werkzaam in een klein wereldje", vertelt ze. ,,Misschien dat ze uit waren op onze kettingzaag, maar dat apparaat stond ergens anders in het bedrijf op dat moment."

BEVEILIGINGSCAMERA'S

In de loods van Traa werden pas donderdag de inbraaksporen aangetroffen. Corine vermoedt dat de dieven bij haar in de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus waren, omdat het haar dinsdag al opviel dat er een kist met verfspullen open stond die normaliter dicht is. Helemaal zeker weten doet ze het niet; er zijn geen beelden gemaakt. ,,Toevallig zijn de beveiligingscamera's deze week geïnstalleerd", vertelt ze.

Kastelein Van Alphen van De Durpsherberg vermoedt, in tegenstelling tot Traa, dat de dieven overal van dinsdag op woensdag zijn geweest. Net als bij hem, zo kon hij terugzien op de beelden van zijn camera's: ,,Bij mij stonden ze om drie uur 's nachts aan de deur. Er valt niet veel te zien op de beelden: ze hadden een pet op, capuchon en hun gezichten waren bedekt met een zakdoek." Ook de politie gaat uit dat de reeks inbraken in dezelfde nacht plaatsvonden.

ONDERZOEK

Apotheker Ten Ham ziet dat de politie de reeks inbraken zeer serieus neemt. ,,Naast dat er diverse agenten kwamen, deed ook de technische recherche een sporenonderzoek."

Desalniettemin zijn er nog geen verdachten aangehouden. Hoewel er bij alle ondernemers een sterk vermoeden is dat de reeks inbraken verband houden met elkaar, doet politie hierover nog geen uitspraken.

Liempde

De Vrolijke Noot

Het Liempdse KBO-koor De Vrolijke Noot treedt zaterdag 24 augustus op in café 't Groene Woud in Kasteren. De groep bestaat uit veertig zangers die een breed repertoire aan liedjes ten gehore brengen. Het koor wordt begeleid door twee accordeonisten en een gitaar. Bij mooi weer wordt er op het terras gezongen. De toegang is gratis en het optreden start om 19.00 uur.