ORGANISATIE KIJKT NAAR EEN ANDERE OPZET

Geen Rode Draad door gebrek aan deelnemers

JAN HERMENS

Kunstroute De Rode Draad, onderdeel van cultuurweek QQLQ, vindt dit jaar geen doorgang. De organisatie, Ferdy Steger en Femke Lagerweij, meldt dat het aantal deelnemers te klein is. Het evenement had zaterdag 14 en zondag 15 september plaats moeten vinden.

De formule van De Rode Draad: kunstenaars exposeren gedurende twee dagen hun werken in winkels, ateliers, woningen en tuinen in Boxtel. Bezoekers kunnen naar believen exposities gaan bekijken. Rode ballonnen markeren de tentoonstellingslocaties. Samen vormen ze als het ware een lint door Boxtel. Om een aantrekkelijke kunstroute op te kunnen tuigen, zijn wel voldoende exposanten nodig. En daar ontbreekt het dit jaar aan.

Vorige week deed de organisatie in deze krant nog een oproep richting kunstenaars om zich aan te melden. Ze besloot een paar dagen later alsnog om het evenement voor dit jaar af te gelasten. Steger: ,,Er hebben zich dit keer slechts tien kunstenaars gemeld, ondanks al onze inspanningen. Dat is gewoon te weinig. In eerdere jaren deden er zo'n 25 mee. Dan kun je bezoekers echt iets bieden."

Steger en Lagerweij hebben mensen persoonlijk benaderd om het deelnemersaantal op te vijzelen. ,,Helaas heeft dit voor deze editie te weinig resultaat opgeleverd. Sommige kunstenaars hadden geen werken beschikbaar om tentoon te stellen, andere hebben al verschillende keren meegedaan en wilden een keer overslaan."

TOCH EXPOSEREN

Het staat kunstenaars vrij om zaterdag 14 en zondag 15 september te exposeren, laat Steger weten. ,,Maar dan niet onder de vlag van De Rode Draad." Hij vindt het jammer dat de kunstroute dit jaar niet doorgaat. Boxtel is de Draad echter niet kwijt. ,,Volgend jaar proberen we een nieuwe editie van de grond te krijgen, misschien met een wat gewijzigde formule."

DEELNEMERS VAN ELDERS?

Steger filosofeert over het uitnodigen van kunstenaars van elders om mee te doen aan het evenement. ,,Wie weet biedt dat weer ingangen voor creatieve mensen van hier om eens ergens anders te exposeren."


MuBo-gids geeft rondleiding in en rond museum

Een van de gidsen van MuBo verzorgt zaterdag 24 augustus juli een rondleiding in en rond het Boxtelse museum aan de Baroniestraat. Hij vertelt vanaf 14.00 uur over de geschiedenis van Boxtel.

De ervaren gidsen Ben Ophof en Joop Schuller verzorgen de excursies beurtelings. Historicus Willem Wittenberg werkt er eveneens aan mee. De wandeling door het museum is inhoudelijk gebaseerd op de canon van Boxtel. Die vertelt de geschiedenis van het dorp vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van 49 vensters of thema's.

OOK NAAR BUITEN

Bij goed weer gaat de wandeling ook naar buiten. Het programma duurt anderhalf uur. Deelname kost vijf euro per persoon; aanmelden kan via e-mail: info@muboboxtel.nl of telefoon 06-16 04 18 98.