Afbeelding
Foto: Archief Brabants Centrum

WAT BETEKENDE DE KOMST VAN DE SPOORWEGEN IN DE 19E EEUW?

Wandelen met VVV-gids door historisch Boxtel

Tijdens de zomerrondleidingen van VVV Boxtel stappen deelnemers voor even terug in de tijd: elke woensdag- en donderdagavond en elke laatste zondag van de maand wordt er een van de tien cultuurhistorische rondgangen verzorgd door een gids. De start is steeds om 19.00 uur.

De laatste week van de zomerrondleidingen start zondag 25 augustus bij de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat 24 in Boxtel. Tijdens een route van zo'n twee kilometer leidt de VVV-gids deelnemers rond door de wijk Breukelen, dat tot 1900 nog slechts een gehucht was. Met de bouw van de kerk in 1901 en het klooster van de zusters ursulinen in 1911 groeide Breukelen uit tot een belangrijke wijk van Boxtel. Tijdens de tour krijgen de wandelaars nog een verrassing.

Wat de komst van de spoorwegen voor Boxtel betekende leren deelnemers woensdag 28 augustus tijdens de rondwandeling door het Stationskwartier. De gids geeft weer wat de invloed van de industrie op het dorp was; het inwoneraantal verdrievoudigde in korte tijd. De route is 2,5 kilometer lang en start op het Stationsplein.

Als afsluiting van de zomerserie trekt de gids donderdag 29 augustus nog een keer langs de Molenroute. Hij vertelt dan over de economische bedrijvigheid rond de Dommel en laat sporen uit het verleden zien. De tocht van 2,3 kilometer start bij het VVV-kantoor aan de Markt 36.

AANMELDEN

Mensen die zich willen aanmelden voor de wandelingen, kunnen dat doen in het VVV-kantoor aan de Markt 36 of via e-mail: info@vvvboxtel.nl. Telefonisch is de VVV te bereiken via de telefoonnummers (0411) 68 54 43 of 06-22 56 20 01. De tochten duren een tot anderhalf uur. Deelname kost twee euro per persoon. Wie zich wil oriƫnteren op de andere routes, kan de website www.beleefboxtel.nl raadplegen.

FOTO BOVEN: Het voormalige station in Boxtel vlak voor de sloop in 1998. De voetgangerstunnel maakte toen plaats voor de huidige brug. Ook kwam het nieuwe stationsgebouw verder naar voren te staan. (Foto: archief Brabants Centrum).