Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

OP LIEMT GEMUNT BIEDT DERTIG DAGEN LIEMPDSE LEKKERNIJEN

Proosten op tien jaar 'het muntje'

PÅL JANSEN

Al tien jaar lang krijgen Liempdse consumenten 'het muntje' als zij in hun woonplaats boodschappen doen. En na een decennium is het Op Liemt Gemunt-systeem nog springlevend. Sterker nog: vorig jaar kreeg het loyaliteitssysteem een opfrisbeurt. Sindsdien konden inwoners verschillende weken in het jaar korting krijgen door met de muntjes te 'betalen'. Onder meer vanwege het tweede lustrum is september zelfs een gehele actiemaand. Dan kan er voordelig geproost worden op OLG; de Liempdse horeca biedt dertig dagen lang aanbiedingen.

Hoe zit het ook alweer? Per besteding van vijftien euro bij een Liempdse ondernemer die is aangesloten bij Op Liemt Gemunt (OLG), ontvangt de consument een muntje. Die mag het oranje 'betaalmiddel' doneren aan een vereniging of stichting in het dorp: elf cent gaat naar een club naar keuze, vier cent is voor organisatiekosten zodat er acties en activiteiten kunnen worden ontplooid. ,,Overigens hebben we ook een aantal sympathiserende ondernemers voor wie het lastiger is om aan muntuitgifte te doen, maar die ondersteunen OLG wel", aldus mede-organisator Jan Tax.

En sinds vorig jaar zijn er ook actieweken. ,,Vorig jaar zijn we een concept gestart met als achterliggende gedachte dat niet alleen de verenigingen, maar ook de consument kon profiteren", aldus Willy Beerens van OLG. Muntjes zijn in deze dagen geld waard doordat de winkeliers bij inlevering korting geven. De verwachting was dat in het eerste jaar de opbrengst voor verenigingen wat zou dalen, en dat is ook gebleken, omdat consumenten tijdens de actieweken de muntjes inleveren voor korting. ,,Ook hadden we de prijsuitreiking een maand naar voren geschoven, dus we hadden ook een maand minder muntjes", verklaart Tax.

ACTIES VERENIGINGEN

De inkomsten voor dit jaar zijn vooralsnog redelijk constant, vertelt hij. Beerens vult aan: ,,En voor verenigingen geldt dat zij ook acties kunnen ontplooien. Zo hadden kinderen voor de Jeugdvakantieweek muntjes ingezameld en daarmee zakken met spijkers gekocht bij 't Liempds Pakhuys."

Wat dit jaar ook erg goed liep, was de inzameling tijdens de kermis, vertelt Roestenburg. Tegen inlevering van twee muntjes konden kermisgangers een ticket voor een attractie bemachtigen. ,,Er zijn toen circa 3.600 muntjes extra ingeleverd", vult Beerens aan.

HORECA

De Liempdse horeca heeft nog weinig voordeel gehad van de actieweken, vertelt uitbater Ad Schalle van Het Wapen van Liempde. Dat was ook het teken voor de organisatie om een keer iets aparts te doen voor de eet- en drinkgelegenheden in het dorp: september staat daarom geheel in het teken van de Liempdse horeca-etablissementen, die allemaal deelnemen aan de speciale maand. ,,Hierdoor is er meer tijd om onze aanbiedingen uit te lichten", zegt de waard naar tevredenheid.

In plaats van één, zijn er nu vier weekeinden waarin de Liempdse horeca hun acties aan de man zullen brengen. Bovendien, zo licht Beerens toe: ,,Als je over een feestje praat, dan denk je al heel snel aan de horeca."

KROEGENTOCHT

Tijdens de maand september zijn er diverse activiteiten. Zo start er vanuit bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd op de zondagen 8 en 22 september een historische 'kroegentocht' langs de diverse huiskamercafés die er vroeger waren en de dorpskroegen die er nu nog zijn. ,,En de wandelaars komen dan ook een drankje nuttigen", zegt Schelle.

En er is een loterij waarbij een hoofdprijs van honderd euro aan OLG-bonnen wordt uitgereikt. Ook worden er tien bonnen ter waarde van tien euro per stuk verloot. Binnenkort ontvangen de inwoners een stempelkaart in de brievenbus. Als zij van elk Liempds horecabedrijf een stempel hebben, doen ze mee aan de loterij. De actiemaand start zondag 1 september.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: Ad Schelle (Het Wapen van Liempde), Laura Sweens ('t Huukske), Ruud Bouwmans ('t Struifhuis), Willy Beerens (Op Liemt Gemunt), Ton van Alphen (De Durpsherberg), Martien Roestenburg (Op Liemt Gemunt). Ook restaurant Het Hof, cafetaria De Vuurput en café 't Groene Woud doen mee aan de maand van de horeca. (Foto: Albert Stolwijk).


'SCHOOLS' SPORTEVENEMENT START BIJ IRENE

Sportief 'profielwerkstuk' beleeft vierde editie

De Profielloop in Gemonde is zondag 22 september toe aan zijn vierde editie. Wat drie jaar geleden begon als het profielwerkstuk van Robin Bogers en David Mornout, is uitgegroeid tot een vaste waarde op de sportkalender.

Voor de hardlopers start om 11.15 uur een route van vijfenhalf en tien kilometer, kinderen kunnen vanaf 10.30 uur meedoen aan de Kidsrun. Wandelaars komen vanaf 11.30 uur aan hun trekken op dezelfde afstanden. De start en finish is bij voetbalvereniging Irene aan de Kaal Hoefsteeg. Muziekvereniging Sint-Lambertus zorgt voor live muziek. Inschrijven voor kost 6,50 euro voor hardlopers, wandelaars betalen vier euro en kinderen 1,50 euro. Dit is inclusief fruit, drinken en een medaille. Op de dag zelf meedoen kost twee euro extra. Vooraf aanmelden is mogelijk via www.profielloop.nl.


ARTIESTEN STAAN IN DE STARTBLOKKEN

Tweedaags feest voor Gemonde

JAN HERMENS

Het doorgaans zo kalme Gemonde gaat zaterdag 14 en zondag 15 september uit zijn plaat. Dat is in ieder geval de bedoeling. Gemonde Gaat Los betekent feesten, dansen, lachen en een pilsje pakken met vrienden. Zanger René Schuurmans speelt zo ongeveer een thuiswedstrijd.

De zanger woont in Sint-Michielsgestel en kan zaterdag 14 september dus op de fiets naar huis, of desnoods lopend. Schuurmans treedt op tijdens Gemonde Gaat Los. Hij entertaint het publiek tijdens Zotte Zaterdag samen met zanger Kafke en feest-dj Drace. Na zotte zaterdag volgt... Juist, Foute Zondag. De organisatie heeft DJ Crew on Tour, Danny Panadero en Kapalone aangetrokken voor een optreden.

Het jaarlijkse dorpsfeest voor de jeugd is een initiatief van carnavalsvereniging Bakt d'r Niks Van. Mede-organisator Johan Verheijden: ,,Wij bezoeken zelf graag festivals en vonden het zeven jaar geleden tijd om ook een festijn op touw te zetten." Het vervolg is bekend: het feest slaat aan en trekt jaarlijks honderden jongeren naar de Kaal Hoefsteeg in Gemonde.

VOORVERKOOP

Het tweedaagse muziekfestijn speelt zich af in een feesttent vlakbij gildeaccommodatie Datmunda. Kaartjes voor zaterdag of zondag kosten respectievelijk vijftien en tien euro. Voor een passe-partout betaalt de bezoeker twintig euro. Tickets zijn verkrijgbaar bij cafetaria 't Lambertje, Sint-Lambertusweg 99 in Gemonde en kunnen online besteld worden via www.gemondegaatlos.nl. Verheijden: ,,De kaartverkoop begint nu te lopen, merken we. Dat heeft er natuurlijk alles mee te maken dat de vakantie voorbij is. Vooral in de laatste verkoopweek is er doorgaans een run op de tickets. Kaartjes kunnen tot 14 september 17.00 uur online worden gekocht."

Het tentfeest is voor bezoekers van achttien jaar en ouder. Zaterdag duurt Gemonde Gaat Los van 19.30 tot 01.00 uur en is er ruimte voor zo'n 850 bezoekers. Zondag mogen vijfhonderd mensen naar binnen. Het feest is dan van 14.00 tot 21.00 uur.