Onthulling van de houtskooltekening met van links naar rechts MuBo-voorzitter Maria Voets, Pierre Janssen-kenner Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel, schenker Peter Buddemeijer en diens dochter Ellen. (Foto: Rini van Oirschot).
Onthulling van de houtskooltekening met van links naar rechts MuBo-voorzitter Maria Voets, Pierre Janssen-kenner Christ van Eekelen van Heemkunde Boxtel, schenker Peter Buddemeijer en diens dochter Ellen. (Foto: Rini van Oirschot). Foto: Rini van Oirschot

MUBO BLIJ MET TEKENING PIERRE JANSSEN

Houtskoolprent behoorde ooit tot collectie van JMJ

HENK VAN WEERT

Het Boxtelse museum MuBo is sinds zaterdag een bijzondere houtskooltekening van de plaatselijke kunstschilder Pierre Janssen rijker. Museumvoorzitter Maria Voets nam de prent in ontvangst uit handen van oud-Boxtelaar Peter Buddemeijer.

De grootouders van de in Eindhoven woonachtige Buddemeijer werden op hun oude dag verzorgd door de zusters JMJ op Duinendaal. De congregatie hield er eens opruiming en zuster Margretio, die de opa en oma Buddemeijer onder haar hoede had, vroeg of het echtpaar interesse had in een tekening van de Boxtelse basiliek. Ze kregen de houtskooltekening op voorwaarde dat ze het tegen niemand zouden vertellen.

Na hun dood kwam de tekening in het bezit van de ouders van Buddemeijer en vervolgens bij de Eindhovenaar. Die kreeg enkele jaren geleden bezoek van Christ van Eekelen en Rini van Oirschot, beiden van de Heemkunde Boxtel. Het tweetal stelde in 2012 een boek samen met werken van Pierre Janssen (1865-1952). Buddemeijer beloofde hen zijn tekening aan museum MuBo na te laten na zijn overlijden, maar uiteindelijk besloot hij het eerder te overhandigen omdat hij vanwege gezondheidsproblemen gaat verhuizen. De tekening staat overigens niet in het boek over de schilder; het was al verschenen toen Van Eekelen en Van Oirschot Buddemeijer op het spoor kwamen.

SCHENKING

Zaterdag vond de overdracht plaats in het Boxtelse museum aan de Baroniestraat, waarbij Buddemeijer werd vergezeld door zijn dochter Ellen en kleindochter Evi. Na de onthulling van de tekening en de ondertekening van de schenkingsovereenkomst hield Pierre Janssen-kenner Van Eekelen nog een korte presentatie over de uniciteit van de houtskooltekening waarover vorige week in deze krant al werd bericht.


Klassiek in de Kerken

Het Aristo Ensemble zingt zaterdag 7 september liederen uit het 15e-eeuwse Eton Choirbook. Het optreden begint om 16.00 uur en duurt zonder pauze een uur. De toegangsprijs inclusief drankje na afloop is vijftien euro voor mensen ouder dan zestien. Aanmelden via e-mail: reserveren@klassiekindekerken.nl.