Afbeelding
Foto: Google Afbeeldingen

TV-PATISSIER ROBÈRT OPENT DAGBESTEDING

Heesemanshoeve Luissel start zorggemeenschap

De Heesemanshoeve, al een halve eeuw bekend als recreatieboerderij in de Boxtelse buurtschap Luissel, start met dagbesteding voor mensen die een lichte vorm van zorg nodig hebben. Ook kunnen er twee mensen voor een zorgverblijf worden ondergebracht. De Oisterwijkse meesterpatissier Robèrt van Beckhoven, bekend van onder meer het televisieprogramma Heel Holland Bakt, opent zaterdag 24 augustus de dagbesteding. Belangstellenden krijgen tussen 14.00 tot 17.00 uur een rondleiding.

De eigenaren van de ruim drie eeuwen oude hoeve, Toine en Catherine Graft-Heesemans, hebben persoonlijk met Niet Aangeboren Hersenletstel (NAH) te maken. Hun kracht en kennis willen zij inzetten om bij te dragen aan de zorg op lokaal niveau. Ook bij mensen met een vorm van autisme of licht-psychiatrische problemen. Het echtpaar stelt een deel van de boerderij beschikbaar voor twee mensen die herstel- of respijtzorg nodig hebben. Heesemanshoeve kan eventueel specifieke zorgwensen vervullen, zoals behandelingen en maatschappelijke ondersteuning. Daarnaast is er dagbesteding aanwezig voor acht mensen. Die moet een fijne plek bieden om tot rust te komen, te verblijven of actief bezig te zijn.

RONDLEIDING

Tijdens de open dag kunnen bezoekers zaterdag 24 augustus deelnemen aan een rondleiding, maar ook meedoen aan yoga of paardrijden op het erf. Voor het programma kijk op www.zgheesemanshoeve.nl.

FOTO ONDER: Een halve eeuw geleden startten de ouders van Catherine Graft-Heesemans een groepsaccommodatie in de ruim driehonderd jaar oude boerderij. Tal van verenigingen verbleven sindsdien op de Luisselse hoeve. (Foto: eigen collectie).

STEKELIG TRIO JAAGT BIJ KLEINE AARDE

Egeltjes jagen op slakken in Boxtelse Voedseltuin

De grootste plaagdieren op de Voedseltuin bij De Kleine Aarde zijn de slakken. Om het ongedierte op ecologische wijze te bestrijden, zijn vrijdag drie egels uitgezet. Het stekelige trio, afkomstig van de Egelopvang Roosendaal, kan 's nachts ruim honderd slakken opschrokken, verwacht tuinleider Maria van den Hoogen.

Door de warme zomer hebben meer egels moeite om voldoende water en voeding te vinden en is het aantal egels in de opvang groter dan ooit tevoren, mede vanwege het grote aantal jonkies. Zodra die op gewicht zijn, worden ze weer uitgezet in de natuur en in veilige open tuinen. Op de Kleine Aarde heeft KAN/Voedselbos een rustgebied aangelegd met 'egeltjessnelweg': stenen pijpen waardoor de dieren de hekken kunnen passeren. De imkers en beheerders van de insectentuin hebben begroeide randen laten verwilderen waar egels voedsel en beschutting vinden. Medewerkers van de Voedseltuin realiseerden houtwallen en composthopen die als schuilplaatsen en overwinteringsplaatsen dienen. Clënten van de reclassering timmerden vier egelhuisjes volgens de bouwtekeningen van de Egelopvang, om ook op minder beschutte delen van het terrein rust- en schuilplekken te creëren.


DIENST VAN VIER UUR PER WEEK OP LIJN 299

Buurtbus Boxtel zoekt vrijwilliger als chauffeur

Met 25 vrijwilligers die om beurten achter het stuur kruipen, zorgt Buurtbusvereniging Boxtel al vijftien jaar voor openbaar vervoer tussen Sint-Michielsgestel en Oirschot. Doordat een van chauffeurs de maximumleeftijd van 79 jaar bereikt, is er binnenkort een vacature op lijn 299.

,,Wij zoeken een man of vrouw die nog niet zo lang gepensioneerd is en die die in principe één keer in de week op een vaste dag vier uur de bus wil rijden", meldt voorzitter Frans Daniëls van de plaatselijke buurtbusvereniging. Van maandag tot en met vrijdag wisselen drie vrijwilligers elkaar af in opeenvolgende diensten tussen 07.07 tot 18.07 uur. Belangstellenden dienen te beschikken over een 'normaal' rijbewijs: BE. ,,Onderling kunnen afspraken gemaakt worden over de diensten", aldus Daniëls.

In september 2004 is de Buurtbusvereniging Boxtel opgericht en gestart met een uurdienst op de lijn Sint-Michielsgestel - Gemonde - Boxtel - Lennisheuvel - Spoordonk - Oirschot. De chauffeurs zijn allemaal vrijwilligers, waarvan het merendeel bij de start in 2004 al is begonnen. De afgelopen vijftien jaar vervoerde lijn 299 bijna 100.000 passagiers.

Belangstellenden kunnen zich melden bij Frans Daniëls, telefoon 06-29 20 10 04. (Foto: Archief Brabants Centrum).

Afbeelding