Luchtfoto van de duiventoren in de Liempdse buurtschap Kasteren met op de achtergrond het middeleeuwse Groot Duijfhuis. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).
Luchtfoto van de duiventoren in de Liempdse buurtschap Kasteren met op de achtergrond het middeleeuwse Groot Duijfhuis. (Foto: Albert Stolwijk, 2017). Foto: Albert Stolwijk

DESKUNDIGE VERTELT OVER OUDE RASSEN ROND DUIVENTOREN

Fruit-expositie in Groot Duijfhuis

Takken zuchten onder het gewicht van blozende appels. In en rond het Groot Duijfhuis in Liempde wordt zondag 25 augustus tussen 10.00 en 16.00 uur volop aandacht aan fruit besteed.

Karmijn de Sonnaville, Hanemannetje, Bellefleur en sterappel, namen waar het hart van een pomoloog sneller van gaat slaan. Zo'n fruitdeskundige wandelt met belangstellenden door de boomgaarden. In de boerderij aan de Hoevedreef 2 worden verschillende fruitsoorten en- rassen tentoongesteld.

De bomen rond de ruim driehonderd jaar oude duiventoren, die bij het Groot Duijfhuis hoort, hangen vol met vruchten. De verscheidenheid aan historische fruitrassen is groot. Ze zijn nog niet allemaal rijp, want sommige zijn vroeger dan andere. Wie thuis een oude fruitboom heeft en de naam van het ooft niet weet, kan de vruchten bij het uit de veertiende eeuw stammende rijksmonument laten determineren. Het is dan wel nodig om vijf rijpe exemplaren mee te nemen.

WANDELEN

De buurtschap Kasteren ligt in Liempde, maar wel aan de andere kant van de Dommel. Het oude landschap is goed bewaard gebleven en is prachtig te ontdekken met één van de wandelroutes van Brabants Landschap, die bij het Groot Duijfhuis starten. Ook is het mogelijk om vanuit het centrum van Liempde naar Kasteren te wandelen. Bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg zijn wandelroutes verkrijgbaar.


BRABANTSE GEZELLIGHEID MET EEN FRANS TINTJE

Jeu-de-boulen om Open Liempdsen Herd-titel

Wie zondag 1 september Liempde bezoekt, zal zich in Frankrijk wanen. Dan vindt de tweede editie plaats van het Open Liempdsen Herd Jeu de Boules-kampioenschap. De dorpskern wordt hiervoor getransformeerd in een levendige jeu-de-boulesarena waar tachtig ploegen op twintig banen gaan strijden om de winst.

De jeu-de-boulesbanen liggen in en rondom het Concordiapark en het Raadhuisplein. Hier strijden teams van twee personen tussen 10.00 en 17.00 uur om de wisseltrofee en prijzen in de categorie beste duo.

FRANSE CHANSONS

Franse chansons en gratis activiteiten voor kinderen zoals het ganzenbord op de kiosk en stoepkrijten op straat, omlijsten de dag.

Op de terrassen van de cafés 't Huukske, 't Wapen van Liempde en De Durpsherberg zal het goed toeven zijn voor een hapje en een drankje. Hier kunnen bovendien de uitslagen live worden gevolgd via schermen.

,,Het belooft een dag vol Brabantse gezelligheid en gastvrijheid te worden met een Frans tintje, een heuse familiedag voor jong en oud", beloven de organisatoren.

Om 17.00 uur wordt de dag afgesloten met een prijsuitreiking bij bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd.

Een jaar of drie geleden hingen in deze tijd van het jaar de fruitbomen in Liempde ook vol met blozend fruit. (Foto: Peter de Koning, 2016).
Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, wordt zondag 1 september opnieuw gestreden voor het Open Liempdsen Herd Jeu-de-bouleskampioenschap. Er worden in het dorpscentrum twintig banen uitgezet; tachtig koppels hebben zich ingeschreven. (Foto: Ruud van Nooijen).