FOTO BOVEN EN ONDER: De C-meisjesteams van hockeyclub MEP speelden zaterdag in sportpark Molenwijk samen met een team van Syrische vluchteilngen een minitoernooi. (Foto's: Hans Verberk).
FOTO BOVEN EN ONDER: De C-meisjesteams van hockeyclub MEP speelden zaterdag in sportpark Molenwijk samen met een team van Syrische vluchteilngen een minitoernooi. (Foto's: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

SYRISCH JEUGDTEAM SPEELT OP TOERNOOI BIJ MEP IN SPORTPARK MOLENWIJK

Hockeymeiden met winnaarsmentaliteit

LINDA VAN DE WIEL

Voor de meeste kinderen is het beoefenen van een sport de normaalste zaak van de wereld. Maar niet voor de Syrische meiden die zaterdag bij hockeyvereniging MEP deelnamen aan een minitoernooi. Vijftien jonge hockeysters togen vanuit Tilburg naar Boxtel om een sportief balletje te slaan en kennis te maken met andere hockeyliefhebbers. En dat was best wel bijzonder...

Uitsluitend meiden namen deel aan het minitoernooi dat werd geïnitieerd door Tilburger René Dinant. Deze actieve vrijwilliger heeft in 2005 het hockey voor kinderen in asielzoekerscentra opgezet: ,,De kinderen gaan naar school en hebben daarbuiten geen activiteiten. Om te voorkomen dat zij in een sociaal isolement belanden, ben ik gestart met het geven van wekelijkse hockeytrainingen", vertelt René. ,,Er was meteen animo voor en inmiddels train ik twee teams met in totaal dertig speelsters, waaronder inmiddels ook een aantal Nederlandse kinderen. De leeftijd van de spelers varieert tussen de zes en vijftien jaar en we noemen onszelf De Panda's."

NIET ZIELIG

Omdat de twee teams niet zijn aangesloten bij de hockeybond spelen zij geen competitie. René legt daarom zelf contact met verenigingen in de omgeving van Tilburg om wedstrijdjes en kleine toernooien te spelen. ,,MEP reageerde meteen enthousiast. Deze club voelt goed aan dat onze meiden niet zielig gevonden willen worden, maar ook dat de meesten nauwelijks hockeyervaring hebben. Dat is een groot compliment waard."

Lara Hajhussin (14) is een van de speelsters van De Panda's die al vanaf het begin meetraint: ,,Ik vind hockey heel leuk. Ik houd van samenspelen en het contact met andere kinderen. René vindt dat ik goede ideeën heb en daarom ben ik vandaag aanvoerder", vertelt ze bescheiden.

René vult aan: ,,Lara is erg ingetogen. En… ze is heel goed! Zij en de andere meiden hebben een echte winnaarsmentaliteit. Allemaal hebben ze zoveel verloren ze zich echt vastbijten in het sporten. Met elke goal die gemaakt wordt, zijn ze heel blij."

Lara erkent dit: ,,Ik heb nog steeds veel verdriet omdat mijn grootouders nog in Aleppo wonen en ik naar Nederland moest vluchten. En over het hockeyen: we hebben niet gewonnen, maar wél tijdens elke wedstrijd gescoord. Wat mijn ambitie is? Ik wil héél goed worden."

PLEZIER

Een van de tegenstanders van Lara is de elfjarige MEP-speelster Sam van Uden: ,,De meeste Syrische meisjes zijn jonger, dus we spelen wat rustiger. Ik vind het ook leuk dat ik eens op een andere positie kan spelen vandaag. Maar ik vind het vooral belangrijk dat ze vandaag plezier maken. Want dan hebben we allemaal een mooie dag."


BOXTELAAR PAKT MET ORANJE ZILVER OP INTERNATIONAAL TOERNOOI NEWCASTLE

Veltrop beste volleyballer Transplantation Games

Ruim 2.500 sporters die een orgaantransplantatie ondergingen, nemen momenteel deel aan de World Transplantation Games in het Engelse Newcastle. Boxtelaar Rogier Veltrop werd er uitgeroepen tot beste volleyballer van het toernooi dat nog tot en met morgen duurt. De speler behaalde met Oranje brons in de finale.

Het internationale toernooi begon voor de Nederlandse deelnemers zaterdagmiddag, toen liepen zij met de openingsceremonie mee. Dit werd door hen ervaren als een indrukwekkende stoet van enthousiasme en levensvreugd.

Voor de oranje-equipe beet het volleybalteam het spits af. Doel was om de finale te bereiken. Gezien de tegenvallers in de voorbereidingsperiode en de kleine selectie zou dat nog een hele klus worden.

Oranje ontmoette in de poulefase Groot-Brittannië, Finland, USA en Italië. Na een voortvarende start sloeg het noodlot toe doordat de spelverdeler door zijn enkel ging en niet meer verder kon. Dat maakte een omzetting binnen het team noodzakelijk en het vroeg de nodige creativiteit en improvisatie van de overige spelers. Gesteund door een talrijk en enthousiast publiek (waaronder het team Oude Ballen dat in de Boxtelse BBO-competitie uitkomt) werden alle wedstrijden in de poulefase gewonnen, alhoewel dat tegen Italië slechts met één punt verschil was.

GEDUCHTE TEGENSTAND

In de kruisfinale was Argentinië een geduchte tegenstander. Ook die wedstrijd werd echter gewonnen, waarmee de finale bereikt werd. Daar trof Oranje opnieuw de Italianen tegenover zich. De Nederlandse ploeg wilde in deze eindstrijd weer tot het uiterste gaan, maar het gebrek aan wisselmogelijkheden en de kleine selectie braken het team nu toch op. Nederland hield Italië goed bij tijdens de sets, maar moest aan het einde zijn meerdere erkennen in de tegenstander. De finale werd verloren met de setstanden 20-25 en 23-25. Zilver dus, maar met een gouden randje want bij de prijsuitreiking werd Boxtelaar Rogier Veltrop uitgeroepen tot de beste volleyballer van de World Transplantation Games 2019.

Afbeelding
Het Nederlands volleybalteam voor mensen met een orgaantransplantatie in actie tijdens de World Games die nu in Newcastle worden gehouden. Oranje werd tweede. (Foto: Bert Spierings).
Rogier Veltrop is uitgeroepen tot beste volleyballer. (Foto: Peter de Koning).