Afbeelding
Foto: Maarten Melis

AANLEG START NAAR VERWACHTING AAN HET EINDE VAN DIT JAAR


Groen licht voor natuurspeeltuin Oost

RENS VAN DEN ELSEN

Het plan voor de natuurspeeltuin in het Oosterpark krijgt eindelijk vorm. Het Boxtelse college van B en W ging onlangs akkoord met de aanleg en legt een bedrag van 14.200 euro bij voor de realisatie. Naar verwachting start de aanleg van de speeltuin eind dit jaar.

Meike van Sambeek, die het initiatief eigenhandig nieuw leven inblies, is in haar nopjes met het collegebesluit. ,,Nu wordt het eindelijk concreet, daar zijn we erg blij mee. We willen nu snel spijkers met koppen gaan slaan over de precieze invulling van de speeltuin. Zo wil de gemeente dat we nog goed kijken naar hoe we eventuele overlast gaan inperken. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen", aldus de Boxtelse.

VERBINDEN

Van Sambeek wist onder meer basisschool De Spelelier enthousiast te krijgen voor de ontwikkeling van de natuurspeeltuin. De school wil de nieuwe speellocatie gaan inzetten voor natuur- en milieuonderwijs. De gemeente zelf ziet ook kansen: ,,De speeltuin creëert de verbinding tussen de scholen en het park en de daarin aanwezige educatieve elementen, zoals ook de beleeftuin bij de Kinderboerderij. Daarnaast past het initiatief in het bestaande beleid om door middel van speelvoorzieningen samen met bewoners de leefbaarheid in de wijken te vergroten", aldus het college.

Het idee lag al eerder op tafel, maar kwam door diverse strubbelingen en lange procedures toch weer in de la te liggen. Tot Van Sambeek het drie jaar geleden weer tevoorschijn trok en ermee aan de slag ging. ,,Het is zo'n prachtig park, het is zonde dat hier nooit kinderen spelen", gaf ze enkele weken geleden in deze krant aan. Ze zette daarom een werkgroep op, zocht contact met wijkorgaan Boxtel-Oost en schoof het plan weer onder de aandacht van de gemeente. Ondanks enkele tegenslagen, zoals een omgewaaide boom en het faillissement van het bedrijf dat de tekening maakte, zette de Boxtelse toch door.

Eerder kende de Rabobank al een subsidie van 15.000 euro toe en nu ook het college van B en W groen licht geeft zijn de benodigde gelden voor de natuurspeeltuin nu bijeen gebracht. Hiermee is de realisatie weer een grote stap dichterbij. Tijdens de Boxtel Oost Dag op zondag 29 september wordt het plan aan de wijkbewoners gepresenteerd.

FOTO BOVEN: Impressie van hoe de natuurspeeltuin in het Oosterpark er mogelijk uit kan zien. Verbinding en lerend spelen staan er centraal. (Tekening: Fredsign, Dolmans Landscaping Group).


POLITIE BESPREEKT CRIMINALITEITSCIJFERS MET RAAD

Boxtel lijkt op weg naar meer inbraken

De kans is groot dat Boxtel in 2019 meer woninginbraken telt dan het jaar ervoor. Momenteel heeft de politie al 49 aangiftes binnen. Over 2018 kreeg zij in totaal 70 aangiftes binnen. Het zou de derde jaarlijkse stijging op rij zijn.


Invalidentoilet

Het relaas van het invalidentoiletprobleem: eind goed al goed. Dankzij de inzet van zowel wethouder Herman van Wanrooij maar ook kermisambtenaar Richard Schuurs was er tijdens de kermis zowel op het Breukelsplein als op de Markt een invalidentoilet. Vrijdagmiddag heeft de burgemeester persoonlijk een en ander geverifieerd, want de geruchten gingen toen dat er een simpele dixie zou komen. En dat was niet de bedoeling aldus de burgemeester. Derhalve wil ik bij dezen (en ik denk ook namens de mindervaliden onder ons) deze personen bedanken voor hun medewerking. Want ben maar eerlijk, onder welke omstandigheden dan ook, ieder mens heeft sanitaire behoeften op zijn tijd. Je ziet: aan alles komt een eind, ook aan dit kermisakkefietje. Case closed. We kunnen terugkijken op een wat druilerige kermis .

        MARTIN VAN TILLAART

PÅL JANSEN

Het toenemende aantal woninginbraken baart de politie zorgen. Er lijken verbanden te zijn tussen een aantal zaken, ook met de naburige gemeente Schijndel. Coördinator wijkagenten Stefan Langens: ,,We verwachten binnenkort een mooie arrestatie te verrichten."

Het woninginbraakprobleem werd dinsdagavond duidelijk tijdens een bespreking van de criminaliteitscijfers door Langens en wijkagent Thijs Versteeg. Aanleiding: de stijging van Boxtel op de AD Misdaadmeter. D66 stelde hierover in maart vragen: Boxtel steeg namelijk van plek 120 naar 82. ,,Die meter volgen wij natuurlijk ook", vertelde Langens, "maar onze eigen cijfers komen niet altijd overeen met die van het AD." Die krant maakt namelijk gebruik van de openbare cijfers omtrent aangiftes, terwijl de politie ook beschikt over bijvoorbeeld incidentencijfers. Bovendien kunnen de aangiftecijfers vertekenen. Zo nam het aantal aangiftes wat betreft zakkenrollen toe: van acht naar zestien, oftewel met 100 procent. Langens: ,,Maar als je bedenkt dat We Are Electric plaatsvond en dat daar slechts aangifte is gedaan van vijf van die incidenten..."

Raadslid Gerlof Roubos (Balans) merkte echter op dat de cijfers die de politie zelf gebruikt, niet werden gedeeld. Hij hoopte op een diepergaande analyse op de onderwerpen die spelen. Burgemeester Fons Naterop hoopt dat de politie binnenkort een trend uit de cijfers kan halen om de Boxtelse prioriteiten vast te stellen.

Zoals drugsoverlast, merkte een van de aanwezigen op. De SP stuurde zondag nog schriftelijke vragen naar het college. De socialisten wijzen op rondslingerende wietzakjes en lachgaspatronen in bijvoorbeeld park Molenwijk en hopen op een brede discussie over drugsgebruik. Wat betreft de SP kan ook de discussie over het al dan niet toestaan van een coffeeshop in Boxtel worden geopend in de gemeenteraad.

Afbeelding