Afbeelding
Foto:

NEGENDAAGSE BIDWEEK IN MARIAKAPEL AAN DE HEIKANT IN ESCH

Koffie en koek voor Maria-vereerders

Toevallige passanten zullen raar opgekeken hebben toen ze vorige week donderdag al dan niet in de stromende regen een vrolijk geklets en gelach uit de Mariakapel aan de Heikant in Esch hoorden komen. Want wie verwacht nou een groep van om en nabij de vijftien, veelal oudere mensen die gezellig met koffie en thee en zelfgebakken cake in de kapel bivakkeren onder het toeziend oog van de heilige maagd Maria. Zij schuilden niet voor de regen, maar sloten de noveen, de jaarlijks bidnegendaagse bijna feestelijk af.

Ruim een week lang kwam een wisselende groep gelovigen uit Esch, Boxtel, Haaren en Vught naar de Mariakapel om gezamenlijk de rozenkrans te bidden voorafgaand aan het feest van Maria Hemelvaart op 15 augustus. De ene keer waren achttien mensen aanwezig, de andere keer acht. ,,Maar iedere dag was er een harde kern in de kapel om te bidden. Bij mooi weer zag je ze vanuit de verschillende richtingen op de fiets naderbij komen, bij dreigende regen of tijdens stortbuien waren het veelal auto's die rond het kapelletje stonden geparkeerd. Ondanks dat de belangstelling voor kerkelijke tradities tanende is, kon er iedere dag gebeden worden", meldt Christien Pijnenburg.

Het is al meer dan veertig jaar geleden dat de mensen buiten de kapel moesten staan om te kunnen meebidden of meegebrachte stoeltjes en krukken plaatsten in de kapel, herinnert de Essche zich: ,,Tegenwoordig bieden de zes bankjes met twee à drie zitplaatsen voldoende ruimte aan de trouwe bezoekers. Soms moeten twee reservestoeltjes uit de muurkast worden gehaald, maar ook niet dagelijks."

EMIGRANT

Op de vraag of de traditie rondom deze noveen nog moet worden voortgezet, was het antwoord eenduidig en duidelijk: ,,Zolang we kunnen, blijven we komen. We zien volgend jaar wel weer, wie dan leeft, die dan zorgt!" De meeste bezoekers zijn afkomstig uit Esch. Maar enkelen ook uit omliggende dorpen. ,,Op woensdag was er zelfs een oud-bekende uit de buurt: Henk van Boxtel die bijna veertig jaar geleden naar Canada emigreerde, maar nu op familiebezoek was in Nederland. Hij kwam gewoon eens kijken of de traditie van deze noveen nog steeds bestond. Tijdens het bidden werd hij herkend en na afloop werden allerlei herinneringen opgehaald over zowel zijn vrouw Sjaan als zijn zoon, die beiden inmiddels zijn overleden", aldus Pijnenburg.

Dat de kapel veelvuldig wordt bezocht blijkt wel uit de vele kaarsjes die er dagelijks worden aangestoken. Misschien door toevallige passanten, maar zeker ook door mensen die gericht hun intenties bij Maria achterlaten zonder daarmee te koop te lopen.

GEEN OPENLUCHTMIS

Zaterdagavond zou bij de 'groene basiliek' een openluchtmis gehouden worden, maar die werd vanwege de regen verplaatst naar de Essche dorpskerk. Daar ging pater Hans de Visser voor in een sfeervolle viering met zang van het gelegenheidskoor in aanwezigheid van het Sint-Willebrordusgilde.

FOTO BOVEN: Jaarlijks sluiten gelovigen de negendaagse bidweek in de Mariakapel aan de Heikant, de zogeheten noveen, af met koffie, thee en zelfgebakken koek op 15 augustus, de feestdag van Maria Hemelvaart. Die viel dit keer op donderdag. (Foto: eigen collectie).


Miva-collecte voor meisjes Kameroen

Het is onrustig in Kameroen. De burgeroorlog in dit Afrikaanse land maakt het leven er niet gemakkelijker op. De wegen zijn er slecht of niet begaanbaar. Voor mensen die zich - ondanks de moeilijkheden - blijven inzetten voor hun medemensen wordt de Miva-collecte gehouden. De parochiële werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede (MOV) vraagt dit weekeinde aandacht.

Een van de hulpverleners is zuster Clementine. Zij zet zich in voor meisjes in het westen van Kameroen. De generatie van de ouders van deze meisjes is verloren gegaan; gestorven aan de aidsepidemie. De meisjes bleven achter zonder hun ouders. Zuster Clementine zorgt voor hen. Dankzij haar hebben ze weer een toekomst.

Het gebied waar zuster Clementine moet werken is afgelegen en onherbergzaam. Een auto is echt onmisbaar om haar werk te kunnen doen. In alle katholieke kerken wordt hiervoor komend weekend geld ingezameld tijdens de Missie Verkeersmiddelenactie (Miva).

Doneren via ook via IBAN-nummer NL42 INGB 0000 0029 50 ten name van Miva 's-Hertogenbosch.


Boerengezinsdag ZLTO in Sint-Michielsgestel

De regionale afdeling Dommel & Aa van de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) houdt zondag 25 augustus de jaarlijkse boerengezinsdag. Die wordt deze keer gehouden bij de familie Van Dam, Hoogstraat 58b in Sint-Michielsgestel.

De ZLTO-afdelingen van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel zijn gefuseerd, verklaart Frans van den Berk de reden waarom gekozen is voor de huidige locatie. De gezinsdag begint om 11.00 uur met een eucharistieviering waarbij pastor Christ van Beurden voorganger is; de muzikale omlijsting ligt in de handen van het Boxtelse Verrijzeniskoor. Thema van de viering is 'eenheid in verbondenheid'. De collecte voor het goede doel is deze keer bestemd voor Dream 4 Kids. 's Middags worden vier Gestelse jubilarissen gehuldigd; de bijeenkomst wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd.