Liempdenaar (61) langer vast na vondst drugslab

De eigenaar van de boerderij aan de Savendonksestraat in Liempde waar in mei een drugslaboratorium werd ontdekt, blijft voorlopig achter de tralies. Dat heeft de rechtbank in 's-Hertogenbosch gisterochtend bepaald.

In een schuur op het erf van de 61-jarige Liempdenaar werden middelen gevonden waarmee miljoenen xtc-pillen vervaardigd konden worden. De man ontkent iets met de zaak te maken te hebben, maar dat vond de officier van justitie niet aannemelijk. Mede omdat in zijn woning een jachtgeweer en een stroomstootwapen werden aangetroffen.

Naast de eigenaar van de boerderij werden op 14 mei ook twee mannen van 29 en 30 aangehouden die in een vakantiehuisje op het terrein verbleven. Hoewel zij ontkennen iets met de zaak te maken te hebben, blijven beide verdachten van Turkse komaf en woonachtig in het Limburgse Weert, eveneens langer in hechtenis, zo besloot de rechter.

Inhoudelijk behandelt de rechtbank de zaak pas volgend jaar vanwege tijdgebrek. Burgemeester Fons Naterop heeft de boerderij gisteren voor zes maanden gesloten.


Ziekenhuis JBZ verwisselt aantal testuitslagen

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in 's-Hertogenbosch meldt dat er uitslagen van een laboratoriumtest zijn verwisseld. Voor 23 patiënten die getest werden op de bacterie Helicobacter pylori, die maagklachten kan veroorzaken, volgt nieuw onderzoek naar de gevolgen van de verwisseling. Deze patiënten worden via hun behandelaar op de hoogte gesteld.

Patiënten die last hebben van de maagbacterie, worden in de regel behandeld met antibiotica. Door de verwisseling van de testuitslagen hebben sommige mensen mogelijk onterecht antibiotica gebruikt, terwijl andere deze wellicht niet hebben ontvangen.

De test werd in januari uitgevoerd. De fout kwam echter onlangs pas aan het licht door een standaardcontrole die het ziekenhuis ieder half jaar uitvoert. De oorzaak van de verwisseling ligt volgens het ziekenhuis waarschijnlijk bij zowel een persoonlijke als technische fout.

In totaal werden 62 patiënten via hun behandelend arts getest op de maagbacterie. Na controle en hertesten is vastgesteld dat voor 39 patiënten de verwisseling geen invloed heeft gehad. In 23 gevallen wordt nu onderzocht of de fout gevolgen heeft gehad voor de behandeling.

Direct na de constatering heeft het JBZ zijn de behandelaars geïnformeerd. Ook heeft het ziekenhuis melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Of in de regio Boxtel patiënten benadeeld zijn door de verwisseling is onbekend.


Fietsdrive

De fietsdrive van Bridgeclub Boxtel vindt zaterdag 31 augustus plaats; voor het eerst zijn ook niet-clubleden welkom. Deelnemers bezoeken tussen 09.00 en 17.00 uur drie horecagelegenheden waar het kaartspel op tafel komt. Deelname kost 45 euro per koppel inclusief lunch. Aanmelden tot en met heden, 15 augustus via www.nbbclubsites.nl/club/8018.