Afbeelding
Foto: Brabants Centrum

SANEREN VOOR 2020 GAAT NIET LUKKEN

Op twee plekken is grond in Boxtel ernstig vervuild

RENS VAN DEN ELSEN

In een deel van de Stationsstraat en de Prins Hendrikstraat in Boxtel is de grond zo ernstig vervuild dat deze zo snel mogelijk gesaneerd dient te worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat het data-analysebedrijf LocalFocus en onderzoeksplatform Follow The Money (FTM) dinsdag presenteerden. Volgens de provincie is er geen direct gevaar voor de volksgezondheid.

Het onderzoek richt zich op alle vervuilde plekken in Nederland en brengt de zwaarste gevallen in beeld, zogeheten spoedlocaties. Dit zijn plekken waarvan de overheid heeft vastgesteld dat ze een risico kunnen vormen voor mensen en de natuur of dat de vervuiling zich kan verspreiden. De verontreinigde plekken in Boxtel behoren tot die spoedlocaties. Het is de bedoeling dat deze stukken grond voor 2020 opgeruimd zijn. Maar Rijkswaterstaat heeft de onderzoekers al laten weten dat dat niet helemaal gaat lukken.

Het gaat in Boxtel om het gebied tussen partycenter Denziz (Stationsstraat) en de T-splitsing met de Kasteellaan en aan de andere kant bij de Albert Heijn (Prins Hendrikstraat). Hier stond voorheen textielfabriek Hebox, die in 1978 de deuren sloot. In de jaren daarna zijn op het deel aan de Stationsstraat woningen gebouwd en kreeg de oude fabriekshal de functie van supermarkt.

FLINKE KLUS

De provincie en de gemeente 's-Hertogenbosch zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van de bodem in Boxtel. Voor het onderzoek is er met alle partijen contact geweest voor informatie over de vervuilde grond. Het verzamelen van al deze informatie bleek nog een hele klus volgens de journalisten van FTM. Zo moesten zij alle verantwoordelijke provincies en grote gemeenten afzonderlijk benaderen omdat Rijkswaterstaat het landelijke overzicht niet mocht geven.

Het onderzoek van FTM en LocalFocus laat zien dat er in totaal 137 ernstig vervuilde stukken grond in Noord-Brabant zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om asbest bij voormalige stortplaatsen, afval van chemische wasserijen of looddeeltjes in moestuinen. Bij 120 van de vervuilde plekken in de provincie is er ook nog kans dat de vervuiling zich uitbreidt. Twaalf stukken grond zijn zodanig vervuild, dat ze voor mensen gevaarlijk zijn. De cijfers die FTM heeft gebruikt zijn van november 2018.

VRAGEN

De Boxtelse raadsfractie van D66 wil van het college van B en W weten of het gaat lukken om de twee genoemde locaties nog voor volgend jaar te saneren. Daarnaast vraagt de coalitiepartij of het gemeentebestuur druk op de provincie uitoefent om de afgesproken termijn te halen. Ondanks dat er volgens de provincie geen direct gevaar voor de volksgezondheid bestaat, maakt D66 zich zorgen en wil dat B en W de risico's voor inwoners in kaart brengen.

FOTO ONDER: Textielbedrijf Hebox was tot 1978 gevestigd aan de Stationsstraat. Op deze plek staan nu woningen. (Foto: Piet van Oers).