RAAD VAN STATE VERNIETIGT VERKEERSPLAN

Werk van jaren belandt in Boxtelse prullenbak

HENK VAN WEERT

Boxtel is terug bij af, zo lijkt het. Gisteren veegde de Raad van State zowel het bestemmingsplan van tafel dat nodig is voor de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) als het verkeersbesluit om de dubbele overweg in de Tongersestraat op te heffen.

Dat de hoogste bestuursrechter de besluiten die de gemeenteraad twee jaar geleden vaststelde vernietigde, heeft alles te maken met de strengere regelgeving op het gebied van uitstoot van stikstof. De vijftien beroepschriften van bezwaarmakers werden in Den Haag niet inhoudelijk behandeld. De Boxtelse verkeersplannen zijn afgeschoten omdat ze zijn gebaseerd op het landelijke Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat is echter in strijd met Europese natuurwetgeving, zo bleek in mei. Kort daarna ging het gemeentebestuur er al van uit dat jaren aan voorbereidend werk door de uitspraak in de prullenbak zou belanden. Dat lijkt nu inderdaad het geval.

GERINGE IMPACT

Het afgelopen jaar zijn meerdere pogingen ondernomen om deze uitspraak te voorkomen, zo meldde de gemeente gisteren in een reactie: ,,We hebben de Raad van State verschillende keren geïnformeerd over de geringe impact van stikstofuitstoot van de weg op het dichtstbijzijnde natuurgebied Kampina." Boxtel vroeg de bestuursrechter ook bezwaren die géén betrekking hebben op het PAS wel te behandelen en de gemeente in de gelegenheid te stellen het plan op die onderdelen tussentijds te herstellen. ,,Helaas zijn onze verzoeken niet gehonoreerd", aldus de woordvoerder van verkeerswethouder Herman van Wanrooij.

'OPNIEUW BEGINNEN'

Toch is het gemeentebestuur niet van zins om de plannen inhoudelijk te wijzigen, zo meldde het college van B en W. Meteen nadat het besluit van de Raad van State gisterochtend bekend werd, drong oppositiepartij Balans daar wel op aan. Raadslid Wim van der Zanden van die partij stelt voor om helemaal opnieuw te beginnen. Want het besluit van de Raad van State heeft niet alleen gevolgen voor de VLK, maar ook voor onder meer de sluiting van de dubbele spoorwegovergang, de aanleg van een fietstunnel op die plek en de verbreding van de Keulsebaan. Van der Zanden ziet kansen om nieuwe en betere afspraken met Rijk, provincie en ProRail te maken over de maatregelen die lokaal nodig zijn als gevolg van toenemend treinverkeer door het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Doorgaan met voorbereiding van de bestemmingsplannen voor de Keulsebaan en de spoortunnel vindt Balans weggegooid geld.

Vanaf zijn vakantieadres meldt wethouder Van Wanrooij dat voor hem dinsdag al duidelijk was dat de Raad van State een streep door de verkeersplannen zou zetten. ,,We kregen te horen dat het bestemmingsplan niet inhoudelijk behandeld zou worden door de bestuursrechter. Nou, dan weet je wel hoe laat het is..."