RECHTSZAAK ACTIEGROEP UITGESTELD

Dierenactivisten Boxtel samen voor de rechter

RENS VAN DEN ELSEN

De rechtszaak tegen de negen Nederlandse leden van actiegroep Meat the Victims die op 13 mei urenlang de varkensstal aan de Brede Heide bezetten, is uitgesteld. Vandaag, donderdag 15 augustus zouden zij voor de politierechter verschijnen, maar hun advocaten willen meer tijd om zich voor te bereiden. De arrestanten staan nu samen met hun 55 buitenlandse collega's dinsdag 27 augustus tijdens een regiezitting voor de rechtbank in 's-Hertogenbosch. Later volgt een inhoudelijke behandeling.

Alle activisten hebben de dagvaarding lokaalvredebreuk en braak in vereniging gekregen. Volgens de advocaten is het dan ook niet logisch dat de Nederlanders en buitenlanders apart voor de politierechter verschijnen. Voor lokaalvredebreuk staat een maximum gevangenisstraf van een jaar gesteld, maar in de praktijk wordt doorgaans slechts een geldboete of een werkstraf opgelegd. Het wordt minder zwaar bestraft dan huisvredebreuk omdat de impact op de persoonlijke levenssfeer niet zo groot is. Voor braak in vereniging staan over het algemeen wat zwaardere straffen. De advocaten hebben echter vraagtekens bij deze aanklacht en achten de kans aanwezig dat die vervalt.

De activisten bezetten op 13 mei een varkenshouderij aan de Brede Heide in Lennisheuvel. Zo'n honderd van hen wisten de stal binnen te dringen en bleven daar bijna tien uur zitten. Ze eisten dat de media de in hun ogen wantoestanden mocht komen filmen en verzorgden ondertussen de varkens en biggen die er ziek of zwak uit zagen. Zelf maakten ze ook foto's en filmpjes en plaatsten die op social media.

De actie zorgde voor veel ophef en veel boeren uit de regio togen naar de stal voor een tegenprotest. Na verloop van tijd werd de sfeer wat grimmiger en werd de Mobiele Eenheid ingezet.

Het incident leidde niet alleen tot een scherpe veroordeling in politiek Den Haag, ook de op dat moment verantwoordelijke locoburgemeester Peter van de Wiel werd enkele weken later het vuur aan de schenen gelegd in een speciale raadsvergadering.


Boxtelaar (65) zit vast op verdenking van pedofilie

Een 65-jarige Boxtelaar is vorige week door de politie aangehouden op verdenking van ontucht met een minderjarige jongen uit zijn buurt. De man zit achter slot en grendel.

De Boxtelaar zou als vrijwilliger actief zijn (geweest) bij verschillende sportclubs, maar ook bij organisaties als de Voedselbank en de Vincentiusvereniging. Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat er een onderzoek is gestart en alle betrokkenen op de hoogte zijn gesteld. Over de achtergrond van de verdachte doet justitie omwille van het onderzoek en de privacy nog geen uitspraken. De man werd dinsdag 6 augustus opgepakt.

Voorzitter Toon van der Sloot van de Vincentiusvereniging bevestigt dat het om een van zijn vrijwilligers gaat. Hij geeft in een reactie aan overvallen te zijn door het nieuws en stelt dat de verdachte op hem als een 'normaal persoon' overkwam. ,,We weten verder ook niet wat precies is voorgevallen en waar dit zich afspeelde; we wachten het onderzoek af. Onze vrijwilligers zijn verdrietig." Arjen Witteveen van de Voedselbank reageert in soortgelijke bewoordingen.


Brandje De La Salle

Afgelopen nacht werd rond tien over een groot alarm geslagen voor een binnenbrand bij jeugdzorginstelling De La Salle aan de Schijndelseweg in Boxtel. Die ontstond in een bankstel van de dagbesteding. Er ontstond veel rook, maar aangezien er geen mensen in het gebouw waren raakte niemand werd gewond. De brandweer zette twee blusvoertuigen in.