Afbeelding
Foto: Henk van Weert

OUDEREN IN REGIE RICHT BOXTELSE COÖPERATIE OP

'Senioren, bepaal zelf hoe je woont'

HENK VAN WEERT

Senioren willen steeds meer zelf hun woon- en leefstijl blijven bepalen. Zonder afhankelijk te zijn van woning- of zorgaanbieders. In de gemeente Boxtel is daarvoor sinds vijf jaar de stichting Ouderen in Regie actief. Om wooninitiatieven voor 55-plussers te ontwikkelen, is naast de stichting ook een coöperatie (met dezelfde naam) opgericht. Hiermee krijgen leden zelf inspraak.

,,De stichting heeft de afgelopen jaren regelmatig met onder meer het gemeentebestuur en woonstichting Joost aan tafel gezeten om te pleiten voor woonprojecten voor onze doelgroep. Met name de gemeente hamert er steeds op dat we moeten laten zien dat er behoefte is en dringt aan om zelf met plannen te komen. Dat kan in onze ogen beter via een coöperatie waarin leden zelf inbreng hebben, dan via een stichting", vertelt Kees de Waal. Hij is voorzitter van de coöperatie waarvan de statuten onlangs bij de notaris zijn gepasseerd. Samen met Chris D'havé (secretaris), Willem Kalverboer (penningmeester) en Jack Farla en Theo Savelkouls vormt De Waal een jaar lang het voorlopig bestuur. ,,Daarna is de keuze aan de leden om een nieuw bestuur samen te stellen."

Woensdag 25 september vindt een eerste ledenbijeenkomst van de coöperatie plaats, waarbij nu iets meer dan dertig inwoners uit de gemeente Boxtel zijn aangesloten. Bezoekers krijgen er ideeën en mogelijkheden aangereikt over manieren van wonen en de organisatie van zorg- en gemaksdiensten. ,,Want het is van belang dat mensen die zelf zeggenschap willen houden over dit soort zaken, tijdig nadenken hoe zij een en ander geregeld willen zien", stelt De Waal, die samen met secretaris D'havé de achtergronden van de coöperatie in deze krant uit de doeken doet.

MENSEN OVERTUIGEN

,,Nu is er vooral een gebrek aan transparantie over wat er nu al voor onze doelgroep is op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Onze coöperatie wil advies geven: waar moet je voor wat naartoe", aldus D'havé. De Waal vult aan: ,,Onder meer door bijvoorbeeld een soort kwaliteitslabel op het gebied van inspraakmogelijkheden aan zorginstellingen te hangen. We hebben al gesprekken gevoerd met diverse zorgorganisaties en die staan positief tegenover onze coöperatie. Vooral omdat we niet zelf zorg gaan verlenen. Bedrijven als Zorggroep Elde Maasduinen, Vivent en Standby merken zelf ook dat mensen slecht geïnformeerd zijn over hetgeen allemaal mogelijk is."

Om zich als belangenorganisatie daadwerkelijk sterk te kunnen maken voor senioren, is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk 55-plussers lid worden van de coöperatie Ouderen in Regie. Mensen overtuigen om toe te treden, is nog wel een opgave, beseft het tweetal. Nu de zomervakantie ten einde loopt, zoekt de coöperatie nadrukkelijk de publiciteit.

WIJKVOORZIENINGEN

Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, is het beleid van het Rijk. Ouderen in Regie wil duidelijk maken wat daarvoor zoal nodig is. ,,Want in de huidige nieuwbouwplannen van de gemeente Boxtel (Heem van Selis en Lennisheuvel-Zuid) zijn geen wijkvoorzieningen gepland om het leven makkelijker te maken. Volgens de gemeente omdat de projectontwikkelaars daar geen interesse voor hebben", aldus voorzitter De Waal. ,,Vanuit het Rijk zijn bijvoorbeeld diverse subsidies beschikbaar voor het ontwikkelen van alternatieve woonvormen, maar helaas laat de gemeente Boxtel dat allemaal liggen en dat is jammer...", besluit secretaris D'havé.

FOTO BOVEN: In het verleden opperde Ouderen in Regie tevergeefs om woningen op het braakliggende terrein aan de Schijndelseweg, nabij rotonde Oosteind. Geen onlogische plek, aangezien daar tegenover in het verleden ook al de zogeheten SIR-woningen, eveneens voor 55-plussers, werden gerealiseerd. (Foto: Henk van Weert).


VLOERVERWARMING IN LIEMPDSE DORPSACCOMMODATIE

'De Serenade' pronkt met nieuwe vloer

Na bijna 25 jaar trouwe dienst is in de zomervakantie de vloer van multifunctionele accommodatie De Serenade vernieuwd. Bovendien is vloerverwarming aangelegd.

Vlak voor de herindeling in 1996 liet de voormalige gemeente Liempde een repetitiezaal voor fanfare Concordia bouwen aan de Oude Dijk. In de loop van de jaren vonden daar ook tal van andere verenigingen onderdak. Niet alleen voor repetities en/of vergaderingen, maar ook voor uitvoeringen.

Na jaren soebatten met het gemeentebestuur kreeg de beheerstichting van De Serenade in 2014 groen licht én geld van het gemeentebestuur om de accommodatie uit te breiden met een opslagruimte. Sinds drie jaar timmert het stichtingsbestuur nadrukkelijk aan de weg om ook professionele theatervoorstellingen naar De Serenade te halen. Speciaal daarvoor werd begin vorig jaar nog een nieuwe lichtinstallatie in gebruik genomen en een toneelgordijn gehangen. Diverse cabaretiers en muzikanten hebben inmiddels (try-out)optredens verzorgd.

De vloerbedekking was hard aan vervanging toe, meldt het bestuur van De Serenade via Facebook. De vakantieperiode is benut om het oude rood/oranje-kleurige marmoleum te vervangen voor een frisse grijstint. Ingrijpender was echter om vloerverwarming te installeren.

'VOETEN VEGEN A.U.B.'

De bestuursleden én vrijwilligers van De Serenade zijn in hun nopjes met het resultaat. ,,Dus... voortaan eventjes de voeten vegen", luidt de oproep aan gebruikers.

FOTO ONDER: Eind vorige week werd de laatste hand gelegd aan de vloer in De Serenade. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding