Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LIEMPDS BRIDGE-EVENEMENT BELEEFT JUBILEUMEDITIE

Zilveren Klumpkesdrive in Liempde boekt een recordaantal deelnemers

JAN HERMENS

De Klumpkesdrive in Liempde kent dit jaar een recordaantal deelnemers. ,,Dat maakt deze jubileumeditie extra feestelijk, het is de 25e keer", zegt Frank van de Schans, (nu nog) voorzitter van de organiserende Bridgeclub Liempde. Zaterdag 17 augustus stroomt het dorp vol met liefhebbers van het kaartspel.

Van de Schans: ,,Ik vermoed dat we het grootste denksportevenement van de gemeente Boxtel houden. 210 paren doen aan het toernooi mee, 420 deelnemers dus, plus de nodige vrijwilligers. Op elke locatie zijn mensen om het geheel in goede banen te leiden." De Klumpkesdrive speelt zich op meerdere plekken af, in zo ongeveer elke horecagelegenheid in Liempde. ,,Het is een kroegendrive", legt Van de Schans uit. ,,De bridgers gaan van etablissement naar etablissement en overal komen de kaarten op tafel."

Gezelligheid staat voorop, aldus Van de Schans. ,,Het is een geheel verzorgde dag, met koffie en gebak voor de deelnemers, een lunch en een snack." Normaal gesproken spelen bridgers in lijnen die op niveau zijn samengesteld. Dat is zaterdag anders. ,,De deelnemers zijn wel in lijnen ingedeeld, maar niet op niveau. Dat betekent dat ervaren competitiespelers gelegenheidsbridgers aan tafel kunnen treffen. Dat kan verrassende spellen opleveren."

KLOMPJE

Alle kaarters ontvangen na afloop van het toernooi een klompje als aandenken. ,,De Klumpkesdrive dankt zijn naam aan de historie van Liempde als klompenmakersdorp. We geven al jaren houten klompjes weg, je kent ze wel, van die exemplaren die aan een sleutelhanger zitten, dat formaat. Dit keer zijn ze van metaal. Het is tenslotte een jubileumdrive. Sommige mensen verzamelen de klompjes echt."

Behalve dat de drive een gezellige dag is voor bridgers uit de regio en van ver daarbuiten, levert het toernooi de organiserende vereniging ook geld op. ,,Dat klopt, dat is een prettig neveneffect."

De Liempdse kaarters onderhouden goede contacten met bridgeclubs uit de omgeving. Van de Schans: ,,We werken regelmatig samen met de bridgeclubs Boxtel en Revanche. Nu hebben we bijvoorbeeld ook wat materialen uit Boxtel te leen. Bovendien doen er spelers uit Boxtel mee aan onze Klumpkesdrive. Omgekeerd nemen wij ook deel aan toernooien die zij op touw zetten. En samen zetten we onze schouders onder het Boxtels bridgekampioenschap, dat is in december. Het staat open voor alle bridgers die in de gemeente Boxtel wonen. Spelers van elders mogen meedoen als ze lid zijn van een bridgeclub uit de gemeente Boxtel."

In zijn algemeenheid vergrijst de bridgesport. Van de Schans: ,,We proberen dat tij te keren door cursussen aan te bieden. De Klumpkesdrive groeit wat dat betreft tegen de tendens in. Als iemand maar eenmaal het spel heeft ontdekt, daar gaat het om. Bridge heeft zoveel te bieden. Wie eraan begint, raakt er compleet aan verslaafd."

FOTO BOVEN: De Liempdse Klumpkesdrive ontvangt jaarlijks veel enthousiaste bridgers die in diverse horecagelegenheden het kaartspel beoefenen. Zoals in zaal Het Hof aan de Nieuwstraat. (Foto: Peter de Koning, 2017).


ORGANISATIE FAMILIEFIETSTOCHT WERFT JEUGD

Leyetocht: puzzelen op pedalen

De organisatoren van de Helvoirtse Leyetocht, Brabants grootste familiefietsevenement, willen meer kinderen op de pedalen hebben. Daarom hebben ze een woordpuzzel toegevoegd aan de gezinsfietstochten van 25 en 39 kilometer. Er zijn ook routes van vijftig, 75, honderd en 150 kilometer, zonder puzzel.

Het bekende fietsfestijn vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 augustus. Zaterdag is er een mountainbike-tocht, met afstanden van dertig, veertig en vijftig kilometer. Zondag is het de beurt aan alle toerfietsen. Startlocatie is beide dagen dorpshuis HelvoirThuis in Helvoirt.

Kinderen die zondag de woordpuzzel oplossen, maken kans op een extra prijs, bovenop de medaille of drinkfles die de jeugdige deelnemers krijgen. De letters zijn niet verstopt, maar staan op borden met het logo van de Leyetocht. Het is de bedoeling om aan het eind van de rit van alle letters een woord te vormen. Deelnemers aan de fietstochten van 25, 39 en vijftig kilometer kunnen starten tussen 08.30 en 12.00 uur. Beginnen aan de rit van 75 kilometer kan tussen 08.30 en 11.00 uur. De echte vroege vogels, fietsers op de honderd en 150 kilometer, kunnen starten tussen 07.30 en 09.00 uur.

INSCHRIJVEN

De mountainbikers hebben zaterdag de keuze uit ritten van dertig, veertig of vijftig kilometer. Starten is mogelijk tussen 08.30 en 10.30 uur. Inschrijven voor de fietstochten van zondag of de ATB-ritten van zaterdag kan tot en met vrijdag via de website www.leyetocht.nl, zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur in HelvoirThuis. Ook inschrijven op zondag is mogelijk. Deelname aan de ATB-tocht kost zes euro. Fietsers betalen zondag vier euro om mee te mogen doen aan de ritten van 25 en 39 kilometer, vijf euro voor de vijftig en 75 kilometer en acht euro voor de honderd en 150 kilometer. De Leyetocht staat bekend om de goede bewegwijzering.

FOTO LINKS: Wielrenners tijdens een eerdere editie van de Leyetocht. (Archieffoto: Gerard Schalkx).

Afbeelding